Fransk hønsesuppe er varmende husmannskost fra sør, med gode smaker og fine farger.

Fransk hønsesuppe er den perfekte suppe når det stormer og er kaldt ute! Med denne suppen får du fylt kroppen med sunne grønnsaker og enda sunnere hønsekraft. Hønsekraft blir regnet som en av de mest smaksrike kraftene til supper og sauser og gir en nydelig smak til denne franske varianten.

I tillegg til grønnsaker og hønsekraft, er deilig provencekrydder med å smaksette denne suppen. Har du ikke provencekrydder i krydderskuffen din kan du smaksette med de krydderne som oftest er med i denne blandingen: Timian, oregano, rosmarin, basilikum, merian og fennikelfrø. Har du ikke alle tilgjengelig på ditt kjøkken bruker du bare de du har i stedet.

Å koke en høne

Har du først kokt høne en gang har du nok oppdaget hvor enkelt det var og hvor godt kjøttet ble. Hønsekjøtt kan erstatte kylling i alle retter, og smaker veldig likt, men koster en brøkdel på butikken.

Finn en frossen høne i frysedisken neste gang du er på butikken og kok den en dag du likevel skal være hjemme. Du trenger verken røre eller skumme av, bare la den store gryten stå i fred til kjøttet løsner fra beinet. Hvor lang tid det tar avhenger av om gryten din er høy eller vid og størrelsen på fuglen. Som en regel kan du regne 2-3 timer på en fugl som er 2 kg.

Etter at du har kokt hønen lar du den avkjøle litt før du tar kjøttet fra benet med fingrene. Del opp kjøttet i terninger og bruk det til hønsefrikassé eller fransk hønsesuppe. Får du rester av kjøtt er det supert å pakke i tett pose eller boks og legge i fryseboksen. Har du kjøttet lett tilgjengelig er det ingenting i veien for at du kan diske opp med lekre gryter på en helt vanlig hverdag, etter jobb og skole.

Og lag en stoooor porsjon, for denne hønsesuppen smaker nemlig bare bedre dagen etter!

Du kan også ta med restene på tur i en termos, men har dere spist opp alt kan du lage en egen, deilig tursuppe som gir dere mye energi.

Tips til hønsesuppe:

  • Lag ditt eget provencekrydder med krydder som oregano, timian, rosmarin, basilikum, merin og fennikelfrø.

 

Oppskrift på fransk hønsesuppe 

Til 4 personer trenger du:
1 lø
2 fedd hvitløk
2 stangselleri
2-3 gulrøtter
4-6 poteter
½ purre
2 ss nøytral olje
400 g hakket tomat på boks
5-7 dl hønsekraft
Kjøtt fra ½ høne, ferdig kokt
2 ts provencekrydder
1 ts salt

Slik gjør du det: 

  1. Se fremgangsmåte for å koke høns under hønsefrikassé. Del deretter hønsekjøttet i terninger.

  2. Skrell og del alle grønsakene i terninger, press hvitløken.

  3. Varm oljen i en tykkbunnet kjele og fres alle grønnsakene til løken er blank. Purreløken kan du gjerne vente med å tilsette til senere, men det spiller ikke så stor rolle.

  4. Når løken er blitt blank, heller du over hakket tomat, hønsekraft og krydder. Kok opp og la småkoke til potetene er møre, ca 10-12 minutter.

  5. Ha i hønsekjøttet (og purreløken dersom du ventet med denne) og la kjøttet bli varmt.

  6. Server hønsesuppen rykende varm, gjerne med godt brød til.

TRENGER DU FLERE MIDDAGSTIPS? HER ER MANGE DEILIGE OPPSKRIFTER!