Amerikansk mac & cheese er kosematen over all kosemat! Her er tipsene som gjør det til mer enn bare barnas favoritt.

Det er nesten umulig å ikke like makaroni og ost, eller mac & cheese som de kaller det i USA. Der har den enkle retten nærmest blitt en nasjonalrett som serveres på mange forskjellige måter.

Mac & cheese fungerer både som tilbehør til grillmat og høsttakkemiddagen, og alene som hverdagsmiddag eller helgekos.

Makaroni og ost er ikke den eneste kosematen med ost. Hvitløksbrød med ost og urter er godt til nesten hva som helst.

 

Gratinert makaroni og ost

Klassisk amerikansk mac & cheese er superenkel å lage og består egentlig kun av makaroni og fyldig ostesaus. Smaken er veldig mild, noe som gjør at det er veldig enkelt å variere retten.

ostesaus til mac and cheese

Vi har brukt muskat og sennep i sausen for ekstra smak. Til slutt har vi gratinert alt i ovnen med en blanding av griljermel, revet ost og smør. Det gjør toppen ekstra god og sprø.

Bruk osterestene 

Har du osterester i kjøleskapet? Ta dem med i ostesausen. Alt fra mild tubeost og kremost, til mer smaksrike, vellagrede oster kan brukes i den herlige makaronigratengen. Gulost, mozzarella og cheddar passer veldig godt, og da får du i tillegg de deilige ostetrådene.

Flere gode restetips!

Rester av bacon, kjøttpålegg og diverse grønnsaker kan også brukes i en utvidet versjon av mac & cheese. Med bacon og erter eller brokkoli og skinkebiter blir gratengen til en populær hverdagsmiddag.

 

mac and cheese med sprø brødkrumme

Oppskrift på gratinert makaroni og ost (mac and cheese)

Til 4 porsjoner trenger du:

  • 300 gram makaroni
  • 5 dl melk
  • 2 ss smør
  • 2 ss hvetemel
  • 0,5 ts malt muskatnøtt
  • 2 ts sennep
  • Salt og pepper
  • 200 gram revet ost (gjerne rester av forskjellige oster)
  • 30 gram griljermel
  • 2 ss smør, smeltet

Slik gjør du:

  1. Forvarm ovnen til 220 grader og gni en ildfast form inn med smør.
  2. Kok makaroni i lettsaltet vann, til den er nesten helt gjennomkokt (al dente på italiensk). Hell av kokevannet og sett til side.
  3. Varm opp melken i en kasserolle og hold varm uten at det koker.
  4. Smelt smør i en annen, stor kasserolle på middels sterk varme. Rør inn hvetemelet og la massen varmes forsiktig opp under omrøring i ca. 1 minutt. Melblandingen må ikke brunes.
  5. Spe med litt og litt av den varme melken mens du hele tiden rører. Jevningen skal være uten klumper før du tilsetter mer melk.
  6. Kok opp sausen og ta bort fra varmen. Smak til med muskatnøtt, sennep, salt og pepper.
  7. Rør inn revet ost i sausen (hold igjen et par spiseskjeer). Når osten har smeltet vendes makaronien inn. Fordel i den ildfaste formen.
  8. Rør sammen griljermel, smeltet smør og det som er igjen av revet ost. Dryss blandingen i et jevnt lag over gratengen.
  9. Stek mac and cheese midt i ovnen i 10-15 minutter, til sausen bobler og toppen har fått fin, gyllen farge. Server med litt ferske urter om du har.

Tips!

Om du ønsker din mac and cheese et ørlite hakk sunnere, prøv denne oppskriften på brokkoligrateng med makaroni og ost.

TRENGER DU FLERE MIDDAGSTIPS? HER ER MANGE DEILIGE OPPSKRIFTER!