Det fins ikke noe bedre enn mors kjøttkaker. Kanskje bortsett fra kjøttkakene du lager selv!

Kjøttkaker i brun saus kan fint lages til middag på en helt vanlig hverdag, og det er slett ikke så tidkrevende som mange tror. Middagen er på bordet på like lang tid som det tar å koke poteter, og belønningen er blide ansikter rundt bordet når denne smakfulle klassikeren blir servert.

Er kjøttkaka helnorsk?

Hvor norsk er egentlig kjøttkaka? Vel, vi kan vel neppe ta æren for kjøttkaka alene. Både Danmark og Sverige har sine varianter i frikadeller og kjøttboller.

På 1800-tallet var oppfatningen blant borgerskapet at utenlandsk matkultur var finere enn den norske, og takket være borgerskapets tilknytning til Danmark, kom også nye matvaner inn i norsk kultur. Mye tyder på at kjøttkaker med brun saus var fornem mat, og slett ikke hverdagsmat på begynnelsen av 1900-tallet.

Og ettersom det ble mer og mer vanlig med kjøttkvern, spredte også kjøttkakas popularitet seg blant folk flest.

En veldig god nummer to

Selv om det kanskje ikke var vi nordmenn som «fant opp» kjøttkaka, er det den uslitelige kjærligheten vi har til denne retten ganske spesiell. I 1972 kåret Nitimens lyttere fårikål til Norges nasjonalrett, mens kjøttkaka kom på andreplass.

Og over 40 år senere holder de to storfavorittene stand: I en spørreundesøkelse utført av Ipsos MMI for Landbruks- og matdepartementet var det nok en gang fårikålen flest ville ha som nasjonalrett med 45 prosents oppslutning, mens kjøttkaka fulgte hakk i hæl med 36 prosent.  

Kjøttkaker lages av ferdig kvernet kjøttdeig, og det kreves verken kjøkkenmaskin eller matmølle for å lage denne retten. Du bruker enkelt fingrene til å blande sammen kjøttdeig, litt kryddersmak og bindemiddel før massen formes til runde kaker og stekes i stekepannen.

Etter noen minutter på hver side, slik at den gode brunede smaken er kommet med, legges kjøttkakene i brun saus og trekker ferdig der. Ukomplisert, ujålete og akkurat det vi vil ha til middag på en herlig hverdag!

Kjøttkaketips:
* Ha 2-3 skiver brunost i sausen for ekstra god smak.

* Lag en stor porsjon kjøttkaker, stek dem i pannen og frys dem ned. Neste gang du skal lage kjøttkaker kan du bare lage brun saus og legge de fryste kjøttkakene rett i sausen for skikkelig enkel middag.

Fikk du lyst på kjøttkaker, sa du? Her er oppskriften:

Oppskrift på kjøttkaker

Til 4 personer trenger du: 
400 g kjøttdeig
1 ts salt
0,5 ts pepper
0,5 ts muskat
1 ss finhakket løk
2 ss potetmel
1,5-2 dl melk

Brun saus:
2 ss smør
2 ss hvetemel (eller glutenfritt mel)
4-5 dl kraft (eller vann + buljongterning)

Ertestuing:
300 g fryste erter
1 ss smør
Salt og pepper

Tilbehør:
Poteter
Tyttebærsyltetøy

 

Slik gjør du:

  1. Sett over potetene, slik at de kan koke ferdig mens du lager kjøttkakene. 
  2. Bland sammen kjøttdeig, krydder, finhakket løk og potetmel til en jevn masse. Bruk gjerne fingrene. Spe med melken og fortsett å bruke fingrene slik at du får en bløt og jevn masse.
  3. Bruk en spiseskje dyppet i kaldt vann og form runde kaker, eller bruk fingrene. Brun kjøttkakene i varm stekepanne med litt smeltet smør og legg til side.
  4. Lag brun saus ved å smelte smøret og så røre inn hvetemelet. Fortsett å røre mens gryten står på middels høy varme til blandingen blir brun. Vær tålmodig, og husk å røre sakte rundt hele tiden. Spe med litt og litt av kraften, og rør godt mellom hver gang slik at du unngår klumper i sausen. La sausen koke opp og skru så ned slik at den bare småkoker/trekker.
  5. Legg kjøttkakene i sausen, og la dem trekke på svak varme i ca 15 minutter, til de er gjennomkokt.
  6. Lag ertestuing ved å koke opp en liten kasserolle med ca 3 dl vann. Ha i de frosne ertene og la de koke i ca 1 minutt. Hell av kokevannet, men ta vare på litt til senere. Ha smøret i kasserollen med ertene og mos dem ved hjelp av en potetstapper eller visp. Spe med litt av kokevannet til ønsket konsistens og krydre godt med salt og pepper.
  7. Server kjøttkaker i brun saus med kokte poteter, ertestuing og tyttebærsyltetøy. Velbekomme!

Kilde: Forskning.no

TRENGER DU FLERE MIDDAGSTIPS? HER ER MANGE DEILIGE OPPSKRIFTER!