En perfekt ostesufflé er himmelsk luftig og kan lett imponere enhver middagsgjest. Men for å få resultatet du ønsker bør du huske på et par ting.

Å lage en ostesufflé er ikke så vanskelig, men det er forbundet med et spenningselement: Kommer suffleen til å heve seg – eller vil den falle sammen før gjestene rekker å beundre den?

La gjestene vente, de kommer ikke til å angre 

Det ryktes at å lage sufflé er en risikosport, og at det krever nerver av stål. Men retten er heldigvis ikke så vanskelig å lage som ryktene tilsier. Ordtaket «det er gjestene som skal vente på suffleen, ikke suffleen som skal vente på gjestene» - er imidlertid viktig å ha i tankene. For ostesufflé er ferskvare på høyt nivå. Den må omtrent settes i ovnen samtidig med at gjestene setter seg til bords.  

Kosemat fra 70-tallet

På 70- og 80-tallet var sufflé en populær rett i Norge. Pizza, taco og sushi har kanskje danket ut ostesuffleen i de fleste hjem. Men nå er det på tide at den deilige, franske retten løftes frem i lyset igjen - i all sin luftige, gylne prakt! 

Sufflé kommer fra det franske ordet «souffler» og betyr «å blåse opp». I suffleens tilfelle er det eggehvitene som står for oppblåsingen. I Frankrike lager man både salte og søte suffleer. De mest klassiske franske suffleene er ostesufflé, krabbesufflé, limesufflé og sjokoladesufflé, men det finnes utallige varianter.

Terteskjell var også populært på 70-tallet. Slik lager du terteskjell med fyll. 

Den berømte og beryktede ostesuffleen 

Faktisk skal ostesuffleen ha dukket opp allerede på 1700-tallet, hvor den franske kokken Vincent de la Chapelle kokkelerte for den berømte elskerinnen til Ludvig den 15, Madame de Pompadour. Men første gang suffleen dukket opp i en kokebok, var rundt hundre år senere, i 1814. I boken «L’Art du Cuisiner» beskrev Frankrikes første kjendiskokk, Antoine Beauvilliers, hvordan man visper opp en sufflé.

Suffleen har også vært å se på filmlerretet i Hollywood. Den verdenskjente skuespilleren Audrey Hepburn mislykkes med sin sufflé i filmen «Sabrina» noe som fikk den franske kokkelæreren til å rive seg i håret og utbryte: «En kvinne som er lykkelig forelsket, hun brenner suffleen. En kvinne som er ulykkelig, glemmer å sette på ovnen.»

Både brød og rundstykker er godt til ostesuffléHva med å bake eltefrie rundstykker?

Er du lett på hånden, blir resultatet luftig

I NRKs arkiver lager vår alles Ingrid Espelid Hovig ostesufflé i 80-tallets Fjernsynskjøkken som et alternativ til pizza og taco. Smågodt til lørdagskvelden, mente statskanalen.

Oppskriften er ganske lik den vi har brukt her, men Ingrid anbefaler å vispe eggehvitene med hjulvisp eller for hånd for ikke å ødelegge hinnene i eggehvitene. Vi har vispet våre eggehviter med vanlig håndmikser, og det gikk også fint. Det er uansett lurt å ikke piske eggehvitene for hardt. Er du lett på hånden er det større sjanse for å få et lett og luftig resultat!  

Oppskrift på ostesufflé

6 porsjoner 

Du trenger:
30 g smør
30 g hvetemel
2,9 dl helmelk 
85 g revet ost, gjerne vellagret 
4 egg
1 ts sennep
0,25 ts kajennepepper
Salt 
Pepper
1 ss smeltet smør til å smøre formene med
Tørre brødsmuler til å strø langs kantene på de smurte suffleformene (dette hjelper suffleen så den ikke faller sammen).

6 ildfaste porsjonsformer  

Slik gjør du:
1. Sett ovnen på 200 grader og sett stekebrettet til forvarming på nederste rille.

2. Smelt smøret i en gryte og rør inn hvetemelet. La koke i ca. 1 minutt, til det får en nøtteaktig lukt. Ha melken i litt etter litt, samtidig som du rører godt. Blandingen skal få en fin konsistens.  

3. Trekk gryten av platen og rør inn ost, eggeplommer, sennep, kajennepepper, salt og pepper.

4. Smak på blandingen – la den være litt for salt, fordi eggehvitene også skal i litt senere. 

5. Smelt smør og smør porsjonsformene innvendig. Dryss tørre brødsmuler langs kantene.

6. Pisk eggehvitene stive i en egen bolle. Rør så én stor spiseskje med piskede eggehviter inn i osteblandingen. Vend deretter forsiktig inn resten av eggehvitene med en ballongvisp eller en slikkepott. Det er viktig at hviten holder seg luftig, så vær lett på hånden og ikke visp for mye. 

7. Fordel blandingen i de ildfaste småformene. De skal være ca. 3/4 fulle.

8. Sett formene på det varme stekebrettet. Bak ostesuffleene på nederste rille i 12-15 minutter. Følg med underveis. De er ferdige når de har hevet seg og er gylne på toppen! 

OBS! Ikke åpne døren til stekeovnen i løpet av steketiden, da kan suffleene falle sammen. 

Serveres rykende ferske, og gjerne med en grønn salat og litt brød til.

TRENGER DU FLERE MIDDAGSTIPS? HER ER MANGE DEILIGE OPPSKRIFTER!