Enkel, god og billig husmanskost går aldri av moten. Det er potetsuppe et godt eksempel på!

Poteten har vært et fast inventar i det norske kostholdet helt siden midten av 1700-tallet. Det er derfor ikke så rart at vi har trykket den til våre hjerter. Poteten er nemlig meget allsidig, og inneholder også veldig mange av de viktigste næringsstoffene vi trenger. I tillegg er den svært lett å dyrke. Poteten har rett og slett vært med på å holde oss mette i flere hundre år, og har vært avgjørende i flere av landets krisesituasjoner.

Den allsidige poteten

Poteten er kanskje mest kjent som tradisjonelt tilbehør i utallige varianter. Enten den er bakt, kokt, stekt eller fritert, passer den utmerket til alt i fra gryter til ovnsbakt fisk. Poteten kan likevel også spille hovedrollen – og det med glans. Sammen med det riktige tilbehøret kan en middag med potet i hovedrollen være fullkommen både nærings- og smaksmessig. 

Om du likevel skal bruke den som tilbebør, er potetmos alltid godt til en god gryte!

En deilig kremet potetsuppe med sprøtt tilbehør og persilleolje er ikke bare en middag som gir vann i munn, den er i tillegg billig, enkel og kjapp å lage!

Potetsuppe – en smakfull klassiker

En potetsuppe er en smart rett på flere måter. Den er først og fremst veldig rask og enkel å lage, men det er også en stor fordel at du mest sannsynlig allerede har alle ingrediensene du trenger i hus. Legger du til at det fløyelsmyke resultatet metter godt og lenge, er dette virkelig husmannskost på sitt aller beste.

Les også: Bakt potet på bålet

Sammen med et proteinrikt og fettholdig tilbehør som bacon, blir dette en middag som både smaker nydelig og er full av de næringsstoffene du trenger. I tillegg er det store muligheter for at den også vil vekke flere fine minner fra barndommen. 

Topp det hele med noen sprø brødkrutonger og litt frisk persilleolje – og du har plutselig en gourmetversjon av den klassiske potetsuppa!

En deilig kremet potetsuppe med sprøtt tilbehør og persilleolje er ikke bare en middag som gir vann i munn, den er i tillegg billig, enkel og kjapp å lage!

Oppskrift på potetsuppe

Til 4 personer:

400 g mandelpotet

1/2 purreløk

3 båter hvitløk

9 dl vann

2 dl fløte

1 grønnsaksbuljongterning 

Slik gjør du: 

  1. Skrell potetene og del i terninger. Skjær purreløken i skiver og finhakk hvitløk.
  2. Sett en tykkbunnet kasserolle på medium varme og ha i litt olje. Stek purreløk og potet i et par minutter. Ha i hvitløken og rør i omtrent 1 minutt til. Tilsett vann og buljongterningen, og kok i 20-25 minutter. Ha i fløten og gi det et oppkok.
  3. Kjør ingrediensene i en foodprosessor til konsistensen er glatt. Du kan også bruke en stavmikser.
  4. Server potetsuppe med garnityr som brødkrutonger, sprøstekt bacon og persille-olje.
En deilig kremet potetsuppe med sprøtt tilbehør og persilleolje er ikke bare en middag som gir vann i munn, den er i tillegg billig, enkel og kjapp å lage!

Brødkrutonger
Skjær loffbrød i skiver. Skjær av skorpen og del brødet i biter. Legg brødbitene på et stekebrett og dryss over olje. Stek i ovnen på 180 grader i ca. 15 minutter, til gyllent. Rør et par ganger under stekingen. Dryss over havsalt. 

Sprøstekt bacon
Legg 4 skiver med bacon på et stekebrett med bakepapir. Stek i ovnen på 220 grader i 5 - 6 minutter. La baconet renne av på tørkepapir. Del skivene i biter før servering.

Persilleolje
Ha en stor neve med persille, 1 dl olje og 1 ss ferskpresset sitron i en morter, ev en stavmikser. Kjør det sammen til persillen er knust. Smak til med litt salt. Dryss persilleoljen over potetsuppen.

Kilder: www.snl.no

TRENGER DU FLERE MIDDAGSTIPS? HER ER MANGE DEILIGE OPPSKRIFTER!