Pølsegrateng er en familiefavoritt både blant voksne og barn. Den kan gjøres ferdig kvelden i forveien, settes rett i ovnen når du kommer hjem fra jobb og vips er den ferdig!

Det hender rett som det er at vi går tomme for ideer til middag.  Hva er enkelt, kjapt og rimelig å lage? Og som alle elsker? Jo, det er pølsegrateng!

En deilig pølsegrateng kan nemlig fungere like godt til fest som til hverdag. Dette er comfort food på høyt nivå. Comfort food er noe du både blir glad og tilfreds av å spise. Gjerne mat som du knytter gode minner til, kanskje fra barndommen.

Når vi først snakker om minner fra barndommen, har du kanskje også gode minner om deilig fiskegrateng?

Pølsegrateng på 1-2-3

Ordet gratinere kommer fra fransk, og betyr at man har ost på toppen av en rett, og så lar den bli gyllen i stekeovnen. Det krever verken mye tid eller innsats når du skal gjøre i stand pølsegratengen. Du må bare koke pasta og lage hvit saus, og så er gratengen klar for ovnen.

I en travel hverdag kan det være smart å lage gratengen dagen før du skal servere den. Da gjør du den klar i formen og putter den i kjøleskapet. Når du kommer fra jobben, setter du gratengen rett fra kjøleskapet og inn i varm stekeovn. Der gjør den seg duftende, gyllen og klar, mens du kan gjøre andre ting.

The American Way

En pølsegrateng er på mange måter en slags ekstra digg Mac & cheese, som amerikanerne elsker. Men i tillegg til pasta og ostesaus har vi hatt i pølser. Vi brukte røkte kjøttpølser, men du kan selvfølgelig bruke de pølsene du liker eller har.

Pølsegrateng er i tillegg perfekt å lage hvis du har pølserester igjen etter en tidligere middag!

I USA bruker de makaroni i gratengen sin, men i prinsippet kan du bruke all slags pasta. Vi valgte fullkorns pastaskruer. Velger du en fullkornvariant i stedet for vanlig pasta, får du i deg mer vitaminer, mineraler og fiber.

Om gratengen skal være tilbehøret, er denne grønnsaksgratengen genial!

Smakskick!

I denne pølsegratengen har vi tilsatt soltørkede tomater og litt chili for å gi den et lite smakskick. Er du skeptisk til chili kan du droppe den. Men er du blant dem som elsker chilismaken, kan du doble eller triple mengden. 

Ertene i gratengen gir oss både et sunt grønnsakstilskudd til retten, en lekker grønnfarge og ekstra god smak. Erter er bra for oss, fordi de har et høyt innhold av proteiner og fiber!

Vi har brukt frosne erter og behandler dem ikke før vi rører dem ned i gratengen. På denne måten blir de ikke overkokte, men perfekt tilberedt mens de koser seg i ovnen.

Fordi en pølsegrateng er en mektig rett, er det deilig å servere en enkel, grønn salat til.

Pølser er også genialt når du skal på tur. Innbakte pølser må bare testes!

Pikant pølsegrateng med erter

Til 4 personer trenger du: 

 • 600 g pølse, i skiver
 • 2 ss solsikkeolje
 • 400 g ukokte pastaskruer
 • 3 ss usaltet smør
 • 3 ss hvetemel
 • 2 fedd hvitløk, most
 • 4 dl melk
 • 1 dl kyllingkraft/kyllingbuljong
 • 150 g ost, revet
 • 50 g parmesan, revet
 • 200 g erter, frosne
 • 3 vårløk
 • 100 g soltørkede tomater i olje
 • 0,5 ts oregano, tørket
 • 0,25 ts chili, tørket

 Slik gjør du:

 1. Start med å sette stekovnen på 200˚C.  
 2. Kok så pastaen al dente etter anvisningen, ca. 1 minutt kortere enn det står på pakken. Skjær pølsene i skiver og stek lett på begge sider i solsikkeolje. Sett til side.
 3. Smelt smøret, tilsett hvitløk og la det surre på middels varme i to minutter. Tilsett hvetemel og spe litt etter litt med kyllingkraft og melk. La sausen koke opp mellom hver gang du sper. 
 4. Tilsett mesteparten av osten, hold igjen litt til gratinering, og rør den godt inn i sausen. Grovhakk de soltørkede tomatene og vårløken. Tilsett i sausen sammen med ertene, oregano og chili.
 5. Ha halvparten av pølsene og halvparten av pastaen i gryten du kokte pastaen i. Tilsett halvparten av sausen og rør godt. Tilsett resten av pølsene, pasta og saus og rør igjen. 
 6. Hell pølseblandingen i en smurt ildfast form og strø siste rest av ost på toppen. Sett formen inn i ovnen og la retten bake i 10-20 minutter til osten på toppen har dannet et gyllent lokk.
 7. Ta ut av ovnen og server rykende varm, gjerne med en enkel, grønn salat til.

TRENGER DU FLERE MIDDAGSTIPS? HER ER MANGE DEILIGE OPPSKRIFTER!