Quesadilla er kosematen hele familien kommer til å elske. Prøv disse tortillalefsene fylt med smeltet ost, krydret kylling og hjemmelaget tomatsalsa. Nam!

Den vanligste meksikanske maten i Norge er uten tvil taco. Men vi har blitt flinkere til å utforske hva Mexico har å by på, og dermed er quesadilla i ferd med å bli en ny favoritt. Og det er ikke så rart, for dette er skikkelig kosemat som både er enkel å lage og som smaker kjempegodt.

PRØV OGSÅ DENNE: Gryterett på meksikansk vis

Queso for masse ost

Quesadilla er kosematen hele familien kommer til å elske. Prøv disse tortillalefsene fylt med smeltet ost, krydret kylling og hjemmelaget tomatsalsa. Nam!

Queso betyr ost på spansk, og det sier i grunnen det meste. Quesadillas er rett og slett tortilla med smeltet ost.

Det er mange meninger om hva en ekte quesadilla skal inneholde og hva du absolutt ikke kan bruke. Dog er det bred enighet om at vi må starte med en lefse, enten av hvete eller mais og ost. Herfra og ut kan du i grunnen bestemme selv.

MIDDAGSTIPS: lasagne med en liten vri


Den originale quesadilla

I Mexico lages quesadilla på en «comal», som likner veldig på det vi nordmenn kjenner som en steketakke. Osten de bruker heter oaxaca, og det er rett og slett meksikanernes svar på italienernes mozzarella.

Hovedforskjellen på de to ostene er at oaxaca er laget på kumelk, mens mozzarella opprinnelig er basert på buffalomelk. I Norge er det imidlertid vanskelig å få tak i oaxaca, så vi bruker som regel mozzarella. Du må gjerne også bruke «vanlige» oster som Jarlsberg og Norvegia.


Et hav av muligheter

En quesadilla er deilig enten du gjør måltidet til en full middag, litt kveldskos eller et raskt mellommåltid. I Mexico blir retten ofte servert til frokost eller som et lettere måltid.

Tortillalompene kan du fylle med alt fra kylling og kjøttdeig, til reker og bønner. Har du rester igjen etter tacomiddagen kan quesadilla fort bli en perfekt restemiddag.

Også tilbehøret kan du variere etter smak. Pico de Gallo (tomatsalsa) er mest vanlig, men guacamole smaker også godt til.

Bare pass på at du ikke steker quesadillaen for mye, da blir den hard. Fritering er også lov, da kalles retten quesadillas fritas. Eller hva med å prøve en dessertvariant med sjokolade, bær og marshmallows?


Oppskrift på quesadilla med kylling

Til 2 personer trenger du:


250 g (ca.) kyllingfilet
1/2 ts paprikapulver
1/2 ts oregano
1/2 spisskumen
Olivenolje
150 g revet mozzarellaost
2 stk avokado
4 stk tortillalefser
4 stk vårløk

Salsa Pico de Gallo
200 g cherrytomater
1/3 rødløk
1/2 lime
1/2 fedd hvitløk revet
0,5 dl olivenolje (gjerne extra virgin)
1 potte koriander
1 krm havsalt og pepper


Slik gjør du:

Quesadilla er kosematen hele familien kommer til å elske. Prøv disse tortillalefsene fylt med smeltet ost, krydret kylling og hjemmelaget tomatsalsa. Nam!

1. Bland krydder og olivenolje og legg kyllingen til marinering. La det hvile i marinaden i minst 15 minutter.

2. Stek kyllingen på medium varme til den er gjennomstekt. La den hvile og skjær den i tynne skiver.

3. Dekk en tortilla med ost og fordel skiver av kyllingfilet, avokado og finhakket vårløk utover. Topp med mer ost og legg en ny tortilla over. Press godt ned. Lag en til på samme måte.

4. Stek quesadillaen på grillen, et par minutter på hver side til den er gyllen og sprø. Kan også stekes i en stekepanne. Den er ferdig når osten har smeltet.

5. Skjær hver quesadillas i 4 biter og server med hjemmelaget salsa, eller annet ønsket tilbehør.


Salsa
Finhakk tomater, rødløk og koriander og ha i en bolle. Hell over olivenolje, rør inn hvitløk og limesaft, smak til med salt og pepper. 

Foto og oppskrift: Kristine Moen Lippard - Favorittoppskrifter.no

TRENGER DU FLERE MIDDAGSTIPS? HER ER MANGE DEILIGE OPPSKRIFTER!