Raspeballer er en høyt elsket rett med lange tradisjoner. Sammen med deilig tilbehør er dette en skikkelig norsk klassiker!

Raspeballer, raspekaker, komler, komper, eller kanskje potetball? Kjært barn har mange navn! Men uansett hva du kaller disse unnselige, grå potetballene, er de elsket fra sør til nord i landet vårt.

Hurra for poteten!

Historisk sett er vi et land bebodd av relativt fattige bønder og fiskere. I de tusen hjem har vi derfor opp gjennom årene satt rimelige og enkle matretter på bordet. At Norge ligger så langt mot nord, har også begrenset markens grøde og hvilke grønnsaker det har vært mulig  å dyrke frem.

Den hardføre poteten har derfor vært en sikker vinner, og berget mang en norsk familie. Derfor har vi også i vårt norske kjøkken funnet mange måter å utnytte denne favorittrotfrukten på. Raspeballer er bare én av disse.

PRØV OGSÅ: Potetetsuppe med garnityr.

Raspeball er en høyt elsket rett som både har mange navn og kommer i ulike varianter. Dette er vår favorittoppskrift på raspeballer!

Selve navnet raspeballer har nok oppstått fordi man river eller rasper potetene på rivjern før man former dem. I dag har mange en kvern på kjøkkenmaskinen sin, noe som gjør raspejobben enklere og kjappere. Men det er ingenting i veien for å gjøre det på gamlemåten, om du foretrekker det.

Din egen versjon

Uansett om du kaller det komper eller raspeballer, lages denne potetretten ganske likt, med omtrent de samme ingrediensene: Potet, mel, salt og vann. Men hver familie, kokk og restaurant har sin versjon - eller sin sannhet - når det kommer til raspeballene.

TIPS: Er du glad i, eller nysgjerrig på norsk traidsjonsmat? Da bør du sjekke ut denne listen på 30 «litt rare» norske retter!

Konsistensen kan også variere. Noen liker litt faste raspeballer, mens kompene, for eksempel, skal være litt løsere i konsistensen. Er du nybegynner, kan det være litt krevende å finne den perfekte tykkelsen på potetdeigen. Det kan derfor være lurt å eksperimentere seg frem med en liten prøve-raspeball, og så justere med litt mer mel eller væske.

Raspeball er en høyt elsket rett som både har mange navn og kommer i ulike varianter. Dette er vår favorittoppskrift på raspeballer!

Formen varierer også fra små til store, og fra runde til avlange. Men den største forskjellen på hvordan folk rundt om i Norge serverer sin versjon av raspeballer, er tilbehøret. 

Baconfett og brunostduppe

Lengst i sør lager man komper, som er store potetballer med en fleskebit eller pølsebit inni. De serveres med smør og kanskje litt sukker. Lenger vest spises raspeballene med salt fårekjøtt og kokt kålrabi. Enkelte serverer ertesuppe til, eller kålrabistappe, mens noen velger svin, baconfett og pølser. Noen sverger til og med til brunostduppe! 

Hva akkurat du liker til dine potetballer, kan være påvirket av hvor i landet du bor, eller om familien har laget sine helt særegne tradisjoner. Raspeballer har nemlig en mild smak som enkelt kan kombineres med veldig mange andre smaker.

Har du forresten hørt om småmat? Det er en annen norsk tradisjonsrett det absolutt er verdt å prøve!

Serverer du surmelk til?

Men hva skal du servere som drikke til raspeballer? Noen drikker vanlig melk, andre vann, og noen synes faktisk det smaker best med øl. 

For mange er det likevel bare én ting som duger, og det er surmelk! Enten du velger den lettere versjonen skummet kulturmelk, vanlig kulturmelk eller kefir, så smaker det godt til raspeballene. Kombinasjonen er ikke bare smakfull, men også nyttig. Surmelken nøytraliserer nemlig fettet i magen.

Som du ser – det meste er lov når det gjelder å lage din egen raspeball-tradisjon. Her kommer en tradisjonell grunnoppskrift på raspeballer, men prøv deg gjerne frem med tilbehøret du liker best.

Raspeballer

Du trenger:

Raspeball er en høyt elsket rett som både har mange navn og kommer i ulike varianter. Dette er vår favorittoppskrift på raspeballer!

1 kilo rå poteter

2 dl sammalt hvetemel

2 dl byggmel

1 ts salt

1 kg salt lammekjøtt (eller salt kjøtt fra svin eller storfe)

350 g vossakorv eller annen pølse

200 g bacon

4 ss smør

Slik gjør du det:

Legg kjøttet i usaltet, kokende vann – det skal være rikelig med vann. Skum godt av og la det småkoke/trekke til kjøttet løsner fra beinet, ca. 2 timer.  Ta kjøttet ut når det er ferdig, men behold kokevannet til å trekke raspeballene i.

Skrell potetene og riv dem på rivjern, eller kjør dem gjennom en kvern. Dryss over litt salt og press ut vann av potetblandingen. Bland deretter inn hvetemel og byggmel i de revne potetene, sammen med resten av saltet.

Form raspeballene med hendene. Du bestemmer selv hvilken størrelse og form du ønsker. Slipp raspeballene forsiktig ned i det kokende vannet og la dem trekke i ca. 45 minutter.

Ha pølsene eller vossakorven i gryten sammen med raspeballene de siste 10 minuttene. Kutt baconet i terninger og stek det med smøret i stekepannen.

Når raspeballene er ferdige, serverer du dem med baconfett, salt kjøtt og kålrabistappe.

Kålrabistappe 

Du trenger:

1 kg kålrabi

2 stk gulrot

2 ss smør

0,25 ts muskat

0,5 ts salt

0,5 ts hvit pepper

Slik gjør du:

Skrell kålrabien og gulrøttene, og kutt i store biter. Legg bitene i en gryte, fyll med vann og kok opp. La det koke til bitene er møre.

Hell av vannet og la gryten stå ett minutt på den varme platen. Mos kålrabien og gulroten med en stavmikser. Rør inn smøret og muskaten. Smak til med salt og pepper.

Tips: Vil du ha den litt rundere på smaken kan du ha i litt fløte.

TRENGER DU FLERE MIDDAGSTIPS? HER ER MANGE DEILIGE OPPSKRIFTER!