Bekymret for sprø svor på ribba? Med disse tipsene får du saftig ribbe med knasende, sprø svor

Hele 60 % av oss nordmenn spiser svineribbe til jul, så dette er et måltid som angår mange! Og det store spørsmålet hvert år er om svoren blir sprø.

210301-u48-marked-bannere-1200x800-3.jpg

Før i tiden ble svoren sprø som en naturlig konsekvens av den fete slaktegrisen, mens det nå til dags gjelder å kunne noen små triks for å mestre dette år etter år.

Det er slett ikke vanskelig å lage ribbe og få sprø svor, men som med det meste som er himmelsk godt trenger maten litt tid. Start først av alt med å velge en god ribbe.

Ikke glem surkålen! Den får du også perfekt med vår oppskrift.

Ulike typer ribbe

Ribbe er, som ordet tilsier, ribbena på grisen, men det finnes flere typer der kotelettkammen kan følge med i ulik grad. Kotelettkammen er grisens ryggrad og stedet hvor man finner indre- og ytrefileten plassert.

En midtribbe blir skåret slik at kotelettkammen følger med, og vil derfor kreve noe lenger steketid og være litt vanskeligere å dele opp.

Familieribbe er på samme måten, men her har man skåret bort det meste av kotelettbenet slik at det blir enklere å dele den opp etter steking.

Tynnribbe som har vært mest vanlig å benytte til julemiddagen, har ikke noe av kotelettkammen på, og blir derfor helt flat og enkel å dele opp.

Velger du en av de to øverste variantene, må du passe på å beregne litt ekstra steketid.

Det viktigste i valg av ribbe er uansett at det er et godt fettlag i ribben, og at dette laget er mest mulig jevnt på hele ribben, slik at du får best kjøtt og sprø svor.

Slik får du sprø svor på ribbe:

1. Velg en ribbe med et tykt og jevnt fettlag.

2. Damp ribben først. Det gjør du lett ved å dekke over med folie og fylle litt vann i langpannen første del av steketiden.

3. Legg en asjett under ribben slik at fettet renner av.

Et siste triks om alt annet feiler:

Dersom du skulle være uheldig og ikke få til sprø svor, kan du sette ribben noen få minutter under grillelementet i stekeovnene din.

Men ikke gå fra den! Her må du virkelig følge med hele tiden, for dette går veldig fort! Det kan være få sekunder fra suksess til fadese, fra nesten sprø svor til brent svor.

Oppskrift på ribbe med sprø svor

Til 4 personer trenger du: 
2 kg tynnribbe
2 ss salt
1 ss pepper
2-3 dl vann

Slik gjør du:

1. Gni ribben godt inn med salt og pepper, dekk med folie og la hvile i kjøleskapet i en eller to dager. Dersom ribben ikke er rutet opp, er dette enklest å gjøre etter at ribben har dampet seg.

2. Legg en liten asjett (eller en ball av aluminiumsfolie) midt under ribben i en langpanne. La svoren vende opp. Hell vannet i langpannen, nok til at hele bunnen dekkes med vann, og dekk med aluminiumsfolie.

3. Sett langpannen midt i ovnen på 220 ˚C over- og undervarme, og la ribben steke i ca 45 minutter.

4. Skru ned varmen til 200 ˚C, fjern folien på toppen av langpannen og la steke videre i 1-1,5 time. Dersom svoren ikke er blitt sprø nå, kan du sette på grillelementet på ovnen i noen få minutter mens du følger godt med. Her kan det fort gå fra nesten ferdig ribbe til svart ribbe!

5. Ta langpannen ut av ovnen og la ribben hvile i 30-45 minutter før du deler den opp og serverer den. Ikke dekk til ribben mens den hviler, det kan gjøre svoren myk!

6. Stekesjyen som ligger i bunnen av langpannen bruker du til å lage saus av. Ha det i en liten kasserolle og tilsett gjerne 1 dl rødvin, 1 dl vann, salt og pepper og litt maizena utrørt i vann. Vil du krydre med julekrydder kan du gjerne gjøre det, eller servere den akkurat som den er.

Velbekomme!

Da var ribba i boks. Neste julerett vi skal lære deg å mestre er pinnekjøtt.

TRENGER DU FLERE MIDDAGSTIPS? HER ER MANGE DEILIGE OPPSKRIFTER!