Når du først har fått smaken på hjemmelaget ketchup kommer du til å bli helt hekta. Da er det jo bra det er så enkelt å få et godt resultat.

Ketchup er et kjent og kjært tilbehør for de fleste, kanskje spesielt når det kommer til grillsesongen. Men har du noen gang lurt på hvordan du lager hjemmelaget ketchup selv? Det er enklere enn du tror!

Dersom du er opptatt av å redusere sukker i kostholdet, kan hjemmelaget ketchup være et godt sted å begynne.

210301-u18-marked-bannere-1200x800-GP.jpg

Enkle råvarer

Denne ketchupen er syrlig, salt, søt og akkurat passe krydret, og passer som tilbehør til det aller meste. Og for å gjenskape den unike smaken av ketchup hjemme på ditt eget kjøkken trenger du egentlig kun tomat, sukker, eddik og krydder.

hjemmelaget ketchup på grillpølse

Du står ganske fritt til å velge hvilken type eddik du vil bruke. Eplesidereddik er det vanligste, men har du vanlig klar 7% eddik så fungerer det også fint.

Tomatene har en del sødme i seg, men det er vanlig å tilsette sukker i tillegg for å skape balanse i smaken. En av de største fordelene med å lage ketchupen selv er at du kan kontrollere hvor mye sukker du har i sausen. Smak deg fram til det du synes er det perfekte sukkermengden.

Eddik og sukker er konserverende midler og er det som gir god holdbarhet. Sterile flasker og glass er også viktig for å kunne nyte den hjemmelagde ketchupen lenge. 

Lag din egen unike ketchup

Du kan også eksperimentere med ulike kryddere og lage nye, spennende varianter å servere til sommerens mange grillfester.

Het chili og røkt paprika er velkjente kryddere når det kommer til ketchup, mens stjerneanis, spisskummen, kanel og malt koriander kanskje er litt mindre vanlig. Bland sammen en spiseskje ketchup med litt krydder og smak deg fram til din favoritt.

Lag skikkelig pølsefest med hjemmebakte pølsebrød

hjemmelaget ketchup på glass og flaske

Oppskrift på hjemmelaget ketchup

Til ca. 3 dl trenger du:

 • 1 sjalottløk, finhakket
 • 1 fedd hvitløk, finhakket
 • 1 ss olivenolje
 • 1 boks hermetiske tomater, knuste (ca. 400 g)
 • 50 g tomatpuré
 • 5 ss brunt sukker
 • 0,5 dl eplesidereddik (eller klar 7% eddik)
 • 1 ss hvitvinseddik (eller sitronsaft)
 • 1 ts paprikapulver
 • 1 ts grovt flaksalt
 • 0,25 ts pepper

Slik gjør du:

 1. Rens og finhakk løk og hvitløk. Varm opp olje i en tykkbunnet gryte på middels sterk varme og stek løken blank og myk. Pass på at løken ikke blir brent. Det kan gi en besk smak på ketchupen.
 2. Bruk stavmikser til å kjøre tomatene til en jevn blanding.
 3. Ha tomater, tomatpuré, sukker og eddik i gryta. Kok opp, senk temperaturen og la sausen småkoke i ca. 1 time.
 4. Smak til med paprikapulver, salt og pepper.
 5. Kjør sausen jevn med en stavmikser eller food processor.
 6. Hell ketchupen over på varme, tørre og sterile glass eller flasker. Sett på lokk og la glassene avkjøle på benken. Uåpnede glass og flasker oppbevares mørkt og kjølig i 6-12 måneder. Åpnede glass oppbevares i kjøleskapet og er holdbare i 2-3 uker.

TRENGER DU FLERE MIDDAGSTIPS? HER ER MANGE DEILIGE OPPSKRIFTER!