Helstekt kalkun er populær festmat på nyttårsaften. Her får du tipsene som gir deg en saftig, mør og god.

Staig flere av oss serverer helstekt kalkun i jula, enten på julaften, i romjula eller nyttårsaften.  I Matprats juleundersøkelser sier 32 prosent av nordmenn at de spiser kalkun på nyttårsaften. Hele 48 prosent sier de spiser kalkun en eller annen gang mellom lille julaften og første nyttårsdag.

Skal du lage kalkun i år? Det er ikke så vanskelig som du tror – heller ikke å få den saftig, men det finnes noen triks!

Tining av hel kalkun

Når du kjøper kalkun i butikken, så er det ofte frossen kalkun du får tak i. Det er ikke noe problem, men det er viktig å huske at det tar tid å tine en kalkun. Tiningen bør derfor helst skje i et kjøleskap. For en fugl på 3-6 kilo tar det to til tre døgn å få den helt tint. Dermed må du kjøpe kalkunen og begynne på middagen i god tid før du skal ha selskap. 

Om du tiner kalkunen for raskt, vil den bli tørr - og det vil du jo for enhver pris unngå.

Stekepose eller ikke?

For å få et saftig resultat sverger mange til stekepose når de skal helsteke kalkun i ovnen, men når vi spør ekspertene i Matprat får vi et overraskende svar:

­– Stekeposen har ingenting å si for hvor saftig kalkunen blir. Det er kjernetemperaturen på kjøttet som avgjør, sier Marit Løvbrøtte, matrådgiver i Matprat.

Det er også mange som mener at fuktig stuffing, for eksempel med epler og svisker eller lignende, vil gjøre kalkunen mer saftig. Men heller ikke det stemmer, ifølge ekspertene:

– Nei, stuffing gjør ikke kalkunen mer saftig, det er fortsatt kjernetemperaturen som er avgjørende, klarerer Løvbrøtte.

LES OGSÅ: Smakfull og fruktig stuffing til kalkun

Har du rester etter kalkunmiddagen? Se så mye godt du kan lage med restene:

Oppskriftene på restemat med kalkun finner du her

Knepene som gir perfekt kalkun

  1. Bruk steketermometer. Stikk det inn i den tykkeste delen av låret, og pass på at det ikke er i nærheten av ben.
  2. Perfekt kjernetemperatur for kalkun er 68 grader, men du skal ta fuglen ut av ovnen når termometeret viser rundt 65 grader. La kalkunen hvile litt, så vil du se at kjernetemperaturen stiger til 68. Det du da vil sitte igjen med er en skikkelig saftig kalkun.
  3. Det er også viktig at kjøttet får hvile før du skjærer i det, ifølge ekspertene. Kalkunen bør hvile minst 20 minutter etter at du tar den ut av stekeovnen. Den kan også godt hvile i et par timer under folie, om det passer bedre.
  4. Skulle uhellet være ute og kalkunen - til tross for din iherdige innsats -  bli litt tørr, så fortvil ikke. Lag en knallgod saus med den deilige kraften fra langpanna du har stekt kalkunen i. Med en god saus kjennes kalkunen mer saftig, og gjestene vil garantert kose seg.

LES OGSÅ: Det beste tilbehøret til kalkun

Oppskrift på helstekt kalkun

Til 8 personer trenger du:

1 kalkun, ca 5 kilo (beregn ca 500 gram per person)

100 g smør (til pensling)

1,5 ts salt

1 1/2 ts pepper

3 dl vann

 

Slik gjør du:

  1. Forvarm ovnen til 180 °C.

  2. Ta ut posen med innmat. Denne kan du lage deilig saus av.

  3. Bind opp kalkunen. Lårene bindes sammen nede ved knoken. Om kalkunen din har vingespisser, skal disse legges inn under kalkunen og frem mot halsen. På den måten dannes en base som støtter kalkunen når den stekes. Stikk steketermometeret inn i låret på kalkunen.

  4. Legg kalkunen i en stor form. Smelt smør, og rør inn salt og pepper. Pensle kalkunen godt over det hele. Hell vannet i formen og sett kalkunen inn i stekeovnen.

  5. Ca hver halvtime kan du ta fuglen ut av ovnen og øse den eller pensle den med blandingen som er i bunnen av formen.

  6. Når kjernetemperaturen er 65 °C, tar du fuglen ut av ovnen. Om du vil sjekke at kalkunen faktisk er ferdig, kan du stikke en spiss kniv inn ved lårfestet. Kommer det ut klar kjøttsaft, er kalkunen ferdig.

  7. La kalkunen hvile minst 20 minutter før du skjærer i den. Server med søtpotetmos, stuffing og tilbehør du liker.

Deilig fløtesaus

Du trenger:

1,5 liter kalkunkraft (se oppskrift under) eller 2 kyllingbuljongterninger i vann
1, 5 dl hvetemel
2 dl vann
2 dl fløte
2 ss ripsgelé
4 ss soyasaus
4 dråper sukkerkulør
0,5 ts salt
0,25 ts pepper

Slik gjør du:

Ha kalkunkraften i en gryte. Rør sammen hvetemel og vann, og spe kraften med denne. La blandingen koke på svak varme i 15 minutter.

Ha i fløte, ripsgelé og soyasaus. Smak til med salt og pepper.

Ha i sukkerkulør til du får en fin farge.

TIPS: Du kan godt helle litt av kraften som samler seg under den stekte kalkunen i sausen for ekstra smakskick!

Kalkunkraft til fløtesausen

1 innmatpose fra kalkunen
2 gulrøtter
1 løk
150 g sellerirot
2 ss smør til bruning
2 l vann, eller nok til å dekke innholdet i gryta
Slik gjør du:

Skrell gulrot, løk og sellerirot og skjær i terninger. Brun innholdet av innmatposen i smøret, og ha i grønnsakene. Hell på vannet og la dette trekke i ca to timer.

Sil kraften, og den er klar til sauselaging.

HVA MED DESSERTEN? Prøve en av disse med multer

TRENGER DU FLERE MIDDAGSTIPS? HER ER MANGE DEILIGE OPPSKRIFTER!