Kålrabistappe er det perfekte tilbehør til julemiddagen. Konsistensen og smaken spiller på lag med både pinnekjøtt, ribbe og juletorsk. Og oppskriften er enkel.

Kålrabistappe  eller kålrotstappe, om du vil, er det perfekte tilbehøret til julematen! Og da mener vi både til pinnekjøtt, ribbe og juletorsk.

210301-u48-marked-bannere-1200x800-3.jpg

Fløyelsmyk og med nydelig smak er det ikke rart at flere liker tilbehøret like godt som selve juleribben. Kålrabistappe er velsignet enkelt å lage og burde stått på menyen mye oftere enn bare i julehelgen! Har du for eksempel forsøkt kålrabistappe til lammelåret eller til røykt svineknoke?

Du trenger egentlig bare en kålrabi eller kålrot for å lage kålrabistappe, men her får du triksene som løfter smaken og gjør dette til verdens beste kålrabistappe:

Kraftkost

Bruk sjyen som ligger i bunnen av pinnekjøttgryta, eller ribbefettet fra svineribben, i kålrabistappen. Det trengs ikke mye, men her ligger det veldig mye god smak.

Bruker du for mye kraft i kålrabistappen kan resultatet bli for salt eller for fettete, så smak deg frem med å tilsette litt og litt.

Kålrabistappe er det perfekte tilbehør til julemiddagen. At den også er enkel å lage gjør kålrabistappe til en klar favoritt.

Lov å jukse litt

For å få en ekstra god kålrabistappe kan du lage en tykk hvit saus som er krydret med muskat og blande inn i den moste kålroten. Då blir fargen noe lysere, og smaken blir utrolig god.

Men fordi kålrabistappen ofte skal serveres en dag det allerede er fullt av gryter på komfyren, og man gjerne ikke har en ekstra kasserolle å lage hvit saus i, kan man ”jukse” litt og få den gode smaken likevel!

Tilsett en god klatt smør og litt muskat rett før du moser kålroten, da får du både den gode smørsmaken og muskatsmaken som er i den hvite sausen, uten å måtte bruke en ekstra gryte.

Glutenfri kålrabistappe

Som tilbehør til festmat hører det kremet kålrabistappe til. Ved å bruke H-melk eller fløte får du den beste smaken, og stappen vil bli mye rundere og mildere i smaken enn uten.

Fordi du ikke har tilsatt hvit saus, bare smør, muskat og melk, har du unngått å ha i hvetemel. Dermed er kålrabistappen din naturlig glutenfri, og kan nytes av enda flere!

Kålrabistappe er det perfekte tilbehør til julemiddagen. At den også er enkel å lage gjør kålrabistappe til en klar favoritt.

Grov eller fin?

Skal kålrabistappen din være rustikk med biter av kålrot, eller silkemyk? Her har hver gjest sin egen preferanse, men det er du som kokk som står fritt til å velge din favoritt.

Dersom du vil ha en grovere stappe bruker du en potetstapper eller en hard ballongvisp og moser grovt, eller du kan lage en glatt stappe ved å bruke stavmikseren eller blenderen. Smaken blir like god uansett!

Tre triks for verdens beste kålrabistappe

 • Ha i 1-2 ss av sjyen som ligger i bunnen av ribbegryta/ribbepannen.
 • Krydre med muskat.
 • Bruk H-melk eller fløte for å få den kremet og ekstra god.
Kålrabistappe er det perfekte tilbehør til julemiddagen. At den også er enkel å lage gjør kålrabistappe til en klar favoritt.

Oppskrift på deilig kålrabistappe

Til 4 personer trenger du:

 • 1 kg kålrot (2 små eller 1 stor)
 • 2 stk gulrot (kan sløyfes)
 • 2 ss smør
 • 1-2 ss ribbefett/ribbesjy
 • ¼ ts muskat
 • 1-2 dl H-melk
 • Salt og pepper

Slik gjør du:

 1. Skrell og del kålroten og gulrøttene i terninger på ca 1 x 1 cm. Ha de over i en gryte og fyll på med vann til de er dekket.
 2. Kok opp og la småkoke til kålroten er mør, ca 20 minutter.
 3. Hell av kokevannet og la gryten stå uten lokk for å dampe av seg mens du har i smøret i terninger. Mos sammen til ønsket konsistens.
 4. Ha i muskat, ribbefett/ribbesjy, salt og pepper og bland godt.
 5. Spe med litt og litt av melken og rør kraftig mellom hver gang for å få en klumpefri og jevn mos. Smak til med mer salt og pepper og servér med det samme.

TRENGER DU FLERE MIDDAGSTIPS? HER ER MANGE DEILIGE OPPSKRIFTER!