For noen blir det rett og slett ikke jul uten sylte på frokostbordet, og det er slett ikke så vanskelig å lage den selv heller.

Julesylte er en tradisjon som heldigvis lever i beste velgående på frokost- og lunsjbord i julen rundt om i landet. Og slik har det vært i generasjoner.

Sylte kan du lage selv til jul. Du trenger et stykke ribbe og godt med krydder, så kan du ha hjemmelaget sylte på bordet til julefrokosten.

Den første kjente oppskriften på sylte finner vi i en kokebok fra 1831. Den gangen var det en selvfølge å utnytte alle delene av dyret, og det møre, fine kjøttet på grisehodet ble ofte brukt til å lage sylte av. 

 LES OGSÅ: Slik får du ribbe med sprø svor

Med eller uten grisehode

Sylte ble altså hovedsaklig laget av hodekjøttet til grisen, eventuelt også med kalvekjøtt i, hvis det var slaktet kalv på gården.

Dette var gjev mat, som ble forbeholdt helg- og høytidsdager. Og slik er det jo fremdeles, siden vi forbinder sylte med de deilige måltidene i julen.

Men du trenger ikke ha et grisehode for hånden for å lage sylte –   tradisjonelt trenger du ikke gå til verks for å få ekte, hjemmelaget sylte på bordet. 

Har du ribbe til overs? Se så mye godt du kan lage med ribberestene:

Oppskriftene på restemat med ribbe finner du her

LES OGSÅ: Lag en fantastisk julefrokost

Sylte er rett og slett krydret kjøtt i aspik, og det blir like godt med ribbekjøtt, som vi har brukt i vår oppskrift. Enklere er det også! 

Ribbesylte med lefse, sennep og rødbeter er selveste julesmakene for mange, og det er jo ekstra stas å kunne sette hjemmelaget sylte på bordet til jul?

LES OGSÅ: Frister det med saftige medisterkaker til jul?

Sylte kan du lage selv til jul. Du trenger et stykke ribbe og godt med krydder, så kan du ha hjemmelaget sylte på bordet til julefrokosten.

Oppskrift på sylte

Bruk en brødform som rommer ca 1,4 liter.

Du trenger:

Ca 2 kg ribbe
1 1/2 ss salt
2 ts pepper
2 ts malt nellik
2 ts malt allehånde
2 ts malt ingefær
8 ts gelatinpulver + vann

Slik gjør du:

1. Skjær bort beinet på ribben.

2. Kok opp vann og legg i kjøttet. La det trekke på kokepunktet i 2-3 timer til det er mørt.

3. Hell av vannet. Skjær av svoren og del opp kjøttet i grove biter. Ha det i en bolle og rør inn krydderet.

4. Kle en brødform med plastfolie. Legg i kjøttet. Hell over gelatinen. Pakk sylten godt inn med plast og legg den i press. Bruk for eksempel en mindre brødform med noe tungt over.

5. Legg den kjølig til neste dag, helst i 12 til 24 timer.

6. Del den opp i skiver og server. Er holdbar i kjøleskapet ca. 4 dager.

Kilde: Matprat.no

TRENGER DU FLERE MIDDAGSTIPS? HER ER MANGE DEILIGE OPPSKRIFTER!