En av vårens og sommerens delikatesser lages på mindre enn 5 minutter. Endelig kan vi kose oss med smørdampet sommerkål igjen!

Sommerkål, også kalt tidligkål og nykål, er blant de tidligste av vårens godsaker og mange venter like spent på dens ankomst hvert år som på nypoteter, rabarbra og norske jordbær. Og når den endelig er her, spiser vi den til så mange måltider som mulig før sesongen er over.

Hvor lenge skal sommerkål koke?

Det som skiller sommerkål fra «vanlig» hvitkål, er at bladene ikke er like tettpakket. Det gjør bladene er ekstra sprø, med en mild og nesten litt søtlig smak som kommer godt fram når den varmebehandles. 

Sommerkål smaker aller best når den fremdeles har litt av sprøheten igjen og da er smørdamping er den beste og mest skånsomme metoden.

smørdampet sommerkål delt i båter

1-2 minutter i gryta er alt som skal til og på denne måten bevarer du all den deilige kålsmaken. Det er faktisk så godt i seg selv at du ikke egentlig trenger noe mer på tallerkenen. Prøv smørdampet sommerkål neste gang du har lyst på en lettvint og god middag uten kjøtt. Med litt fersk timian og en ekstra smørklatt på toppen blir det en skikkelig høydare.

Slik serverer du smørdampet sommerkål

Smørdampet sommerkål det perfekte tilbehøret til spekemat, et måltid som vanligvis ikke inkluderer altfor mye grønnsaker ellers. Den milde smaken balanserer godt mot salt skinke og fete spekepølser.

Sommerkål passer også veldig godt til grillmat, alt fra ventepølser til kylling, fisk og storfekjøtt.

Fordi sommerkål er såpass saftig, kan du også grille den. Skjær kålhodet i tykke «båter» som pensles med litt olje. Grill 1 minutt på hver side og server med deilig hjemmelaget kryddersmør.

smørdampet sommerkål med ekstra smør

Oppskrift på smørdampet sommerkål til spekemat

Til 4 porsjoner trenger du:

  • 1 sommerkål (nykål) 
  • 2 dl vann 
  • 50 g smør, i terninger
  • 1 ss salt
  • 2 stilker fersk timian (kan sløyfes)
  • Nykvernet pepper

Slik gjør du:

  1. Fjern eventuelle stygge blader på sommerkålen og del den i 2 gjennom stilkfestet. Del hver halvdel opp i båter, 5-6 cm på det tykkeste.
  2. Kok opp vann, smørterninger og salt i en stor gryte. Legg kål og timian i gryta, sett på lokk og la det dampe i 2-4 minutter.
  3. Stikk kålen med en skarp kniv for å kjenne når kålen er mør. Det kan godt være litt motstand, så det er bedre å dampe den litt for lite enn litt for mye.
  4. Bytt ut timiankvistene med ferske og krydre med nykvernet pepper før servering.

TRENGER DU FLERE MIDDAGSTIPS? HER ER MANGE DEILIGE OPPSKRIFTER!