Sodd er «nasjonalretten» for trøndere. Det er ikke det minste rart. De kan nemlig spore denne festmaten tilbake til vikingtiden!

Når selveste Snorre Sturlason på 1200-tallet satte seg ned for å skrive Soga om Håkon den gode (918–961), kunne han fortelle at bøndene tvang kongen til å spise sodd av hestekjøtt på et blotgilde på Lade i Trondheim.

Med så lange aner tar man ikke munnen for full når man kaller sodd for tradisjonsrik mat. Den dag i dag har sodd en svært sterk posisjon i Trøndelag, slik småmat har det i Hallingdal.

Ser ut som suppe – men er det ikke

Begrepet sodd kommer trolig av det gammelnorske ordet «sjoda», som betyr å koke. Retten ser ut som suppe, men er det ikke – i alle fall ikke helt. For mens suppe er kokt i samme kjele, kokes alle ingrediensene i soddet separat og anrettes på tallerkenen før man heller kraften over. Den er spesielt god når du benytter deg av høstens rotgrønnsaker.

Matjournalist Ole Jacob Hoel i Adresseavisen forteller at det finnes flere variasjoner over temaet sodd.

- Noen serverer soddet uten hverken poteter eller gulrøtter. Og hver og en kan jo selv variere hvor stor del kjøttboller og kjøtt de liker i soddet, og om det skal brukes får og/eller storfekjøtt, sier han.

Historien om sodd – «nasjonalretten» i Trøndelag. Sodd er deilig festmat med røtter helt tilbake til vikingtiden. Oppskrift på sodd og drikkeanbefalinger.

En variant av sodd fra Nord-Trøndelag. Foto: MatPrat

Egne soddtradisjoner

Mange forbinder sodd med Inderøy, men mange andre steder har også egne soddtradisjoner.

I orkdalssoddet fra Sør-Trøndelag finner vi både kål, kålrot og melboller. Andre ingredienser enn det man vanligvis forbinder med sodd altså, men det er grenser for alt. For noen år siden ble det for eksempel rabalder da det ble solgt sodd med kyllingkjøtt. Dét kunne man ikke akseptere!

For å sikre at ikke hva som helst kunne kalles sodd, ble begrepet «Festsodd fra Trøndelag» beskyttet i forskrift av 17. oktober 2012. Det geografiske området for bearbeiding og foredling er avgrenset til Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag. Soddet må være laget etter gammel håndverksmessig tradisjon fra bygdene i Innherred.

Bygdekokkens oppgave

Grunnen til at sodd er festmat, er ganske enkelt at det er mat man kan lage til mange. Så sent som på 1970-tallet var det bygdekokkene som holdt tradisjonen i hevd.

Når det skulle stelles i stand til gjestebud, som bryllup eller begravelse, ble det sendt bud på bygdekokkene. De kom i god tid for selv å være med på slaktet og oppdelingen.

Det fineste kjøttet, som låret, ble brukt til bollene. Det øvrige kjøttet ble kokt. På selve selskapsdagen ble soddet varmet opp og smakt til, boller og kraft i en gryte og kjøtt og kraft i en annen gryte. Poteter og gjerne gulrøtter, ble også kokt separat.

Mange steder serverer man skjenning – en type flatbrød – til sodd. Til drikke serveres vanligvis øl, gjerne hjemmebrygget, eller ingefærøl. Vann og hjemmelaget ripssaft er også vanlig.

Trønderkokkens sodd

Kokk, konditor og restauranteier Lars Lian er kjent som en av dommerne i TV-kanalen FEMs «Kakekrigen». Han har gitt oss denne versjonen oppkalt etter Nardo, som er en bydel i Trondheim.

Nardo-sodd er litt enklere enn den tradisjonelle festvarianten. For eksempel finner vi ikke kjøttboller i dette soddet, men den er svært god, forsikrer Lars Lian.

Oppskrift på Nardo-sodd

Til 4 personer trenger du:

 • 200 g sellerirot
 • 4 gulrøtter
 • 1 liten purreløk
 • 1 løk
 • 1 ts pepperkorn
 • 2-3 laurbærblad
 • 2 fedd hvitløk med skall
 • 1,3 kg kjøtt (okse høyrygg, gjerne blandet med lammekjøtt – med bein)
 • Åtte mandelpoteter
Ingredienser til tradisjonell sodd.

Kutt purre, gulrot og selleri i små biter før du har det gryta. Foto: iStockPhoto

Slik gjør du:

 1. Skjær selleri, 2 gulrøtter, purre og løk i biter. Legg i gryte med hvitløk, pepper og litt olje. Brun under omrøring.
 2. Legg kjøttet i en ildfast form og sett det under grill på høy varme, 250 grader, i stekeovnen. La stå 10-15 minutter, under oppsyn, så det ikke brennes.
 3. Legg kjøttet tillbake i gryta, og fyll opp med 2,5 liter vann. Kok i ca. 1,5 timer.
 4. Sil innholdet. Rens kjøttet, og skjær det i biter før du legger det tilbake i kraften. 
 5. Kok i en halv time. Smak til med rikelig kvernet salt og pepper. Tilsett skrelte poteter. Trekk videre til potetene er nesten kokt.
 6. Skjær 2 (nye) gulrøtter i tynne skiver. Trekk videre til gulroten er kokt, men med litt tyggemotstand (al dente).
 7. Server. Gjerne med flatbrød til.

Hovedbildet i artikkelen viser en av flere varianter av sodd, og er ikke knyttet til oppskriften på Nardo-sodd. Foto: MatPrat

Kilder: Wikipedia, Lovdata, Steinkjærsleksikonet

TRENGER DU FLERE MIDDAGSTIPS? HER ER MANGE DEILIGE OPPSKRIFTER!