Gjestene dine kommer til å elske denne deilige paien med spinat, fetaost og soltørkede tomater! Og her får du tipsene som gir vellykket paibunn hver gang.

Kombinasjonen av sprø paibunn og deilig fyll er nær sagt uimotståelig og passer perfekt til alt fra en artig kveld med jentegjengen, til å ta med ut på piknik i parken.

Du kan gjøre alt klart i god tid før servering, noe som er spesielt greit når du skal ha gjester. Paien smaker nemlig best når den får satt seg litt.

Så lykkes du med paideigen hver gang

Et sikkert kjennetegn på en skikkelig god pai er den sprø og flakete paibunnen. Det er enklere enn du kanskje tror å få til et bra resultat, men det selvsagt slik at øvelse gjør mester også på dette området. Jo oftere du baker pai, jo tryggere blir du på teknikken og desto bedre blir resulatet.

Her er tre enkle tips som vil gjøre deg til en ekte paiekspert på null tid!

 1. Ikke jobb for mye med deigen.
  Jo mer du jobber med paideigen, desto sterkere og mer smidig blir den  - og det er jo akkurat det du ikke vil ha når du skal lage pai. For å få sprøest mulig resultat skal deigen helst være så «kort» og smulete som mulig. Food processor med pulsfunksjon gjør det veldig raskt og enkelt for deg, men du kommer fint i mål med å gjøre jobben for hånd også.
 2. La deigen få tid til å hvile.
  En god paideig skal helst ikke «krympe» når paien stekes og da er det viktig å la den hvile mellom hvert steg. Det kan virke litt omstendelig, men det sørger for at paibunnen holder på fasongen og ikke synker sammen når den stekes. 
  Det hjelper også hvis du lar deigen henge litt godt over kanten på paiformen i stedet for å trimme den helt kant i kant.
 3. Bakepapiret er din venn.
  Kjevle ut paideigen mellom to lag bakepapir. På den måten unngår du at bunnen fester seg i underlaget og den blir enklere å flytte over i paiformen.

Har du dårlig tid og ønsker en raskere og mer lettvint løsning er det lov å «jukse» litt. I butikken kan du kjøpe både frossen butterdeig og fersk paibunn som du bare ruller ut og fyller med det du har lyst på.

pai med spinat og fetaost

Pai med mange muligheter

Når paibunnen er klar er det tid for fyllet. Du kan være kreativ og komponere ditt eget, eller du kan hente inspirasjon fra klassikere som denne milde og gode spinatpaien. Bitene med fetaost og soltørkede tomater er som små smaksbomber innimellom all den nydelige spinaten og sender tankene sørover mot Middelhavet.

Det er mye annet godt du kan prøve også. Pai med ost, skinke og purreløk er alltid en sikker vinner, og fredagskvelden vil garantert bli spennende med tacopai på menyen. Eller hva med en herlig laksepai med erter og vårløk?

Uansett hva du velger å bruke i fyllet så er dette ganske lett mat, uten at det betyr at det ikke er mettende. Med en nydelig frisk og grønn salat som tilbehør har du et komplett og velsmakende måltid som gjør deg god og mett uten å bli tung og dorsk.

Oppskrift på pai med spinat og fetaost

Til 4 porsjoner trenger du:

Paibunn:

 • 125 g kaldt smør, i små terninger
 • 190 g hvetemel
 • 1 ml salt
 • 3 ss kaldt vann
 • 1 ss smeltet smør og 1 ss hvetemel til paiformen

Fyll:

 • 1 pk frossen spinat (450 g), tint
 • 1 gul løk, finhakket
 • 1 fedd hvitløk, finhakket
 • Olivenolje til steking
 • 150 g fetaost, i terninger
 • 3 soltørkede tomater i olje, strimlet
 • 4 egg
 • 3 dl melk eller fløte
 • 1,5 ts Dijonsennep
 • 1 ts revet sitronskall
 • 0,5 ts salt
 • 0,25 ts pepper

Slik gjør du:

 1. Start med paibunnen: Skjær kaldt smør i små terninger og smuldre sammen med hvetemel og en klype salt. Bruk food processor med pulsfunksjon dersom du har det.
 2. Tilsett én og én skje med kaldt vann til du kan samle deigen til en klump. Klapp deigen flat, pakk inn i plastfolie og legg i kjøleskapet i 30 minutter.
 3. Smelt 1 ss smør til å pensle paiformen med. Dryss over mel og rist av eventuelt overflødig mel.
 4. Dryss litt mel på et bakepapir og legg på paideigen. Dryss litt mel på toppen og dekk med nytt bakepapir. Kjevle ut til en jevnt tynn bunn som er stor nok til å dekke hele paiformen.
 5. Fjern det ene bakepapiret og legg paibunnen over formen. Press godt inn i sidene la deigen henge litt over kanten. Prikk bunnen med en gaffel og sett kaldt i 30 minutter.
 6. Forvarm ovnen til 200˚C. Legg et bakepapir på paiformen og fyll med tørkede erter eller ris – vekten holder bunnen på plass. Forstek bunnen midt i ovnen i 15 minutter.
 7. Forbered fyllet: Senk ovnstemperaturen til 175˚C.
 8. Finhakk løk og hvitløk og surr i olje på middels sterk varme til løken er blank og mør.
 9. Pisk sammen egg, melk eller fløte, dijonsennep og sitronskall og smak til med salt og pepper.
 10. Klem ut overflødig væske av den tinte spinaten og bland sammen med stekt løk.
 11. Rør sammen egg og spinat og hell blandingen over paiskallet.
 12. Skjær fetaost i terninger og strimle soltørkede tomater. Fordel jevnt utover paien.
 13. Stek paien på rist midt i ovnen i 30-40 minutter. Når eggeblandingen er helt stiv er paien klar til servering.

Serveringstips:
Spinatpaien kan serveres varm, lun eller avkjølt. Det er super restemat å ta med seg til lunsj eller ut på piknik. Server gjerne en grønn salat med ruccula og cherrytomater. Rist sammen god olivenolje og litt balsamicoeddik til en rask og god dressing.

TRENGER DU FLERE MIDDAGSTIPS? HER ER MANGE DEILIGE OPPSKRIFTER!