Sprengfull av vitaminer og med gode smaker er grønnsaksgratengen både middag i seg selv – og godt som tilbehør. Perfekt når du vil tømme grønnsaksskuffen!

Vi vet at det har lett for å samle seg noen litt slappe gulrøtter, løk eller andre grønnsaker nederst i grønnsaksskuffen. Disse må du for all del ikke kaste, for de er perfekte å ta med i en grateng!

Har du noen grønnsaksrester, rå, stekte eller kokte, fra tidligere middager i kjøleskapet - så ta med disse i gratengen også. 

Grønnsaksgrateng kan være middag i seg selv, eller tilbehør til fisk eller kjøtt. Bruk grønnsaksrestene i kjøleskapet, og lag en sunn grønnsaksgrateng.

Bakt i ovnen

Hva er egentlig en grateng? Det er en ovnsbakt matrett tilberedt i en ildfast form. Selve ordet grateng kommer fra det franske «gratin». Å gratinere betyr å utsette en matrett for sterk varme i ovnen, slik at den får en gyllen skorpe. 

LES OGSÅ: Tradisjonelle kålruletter med tyttebær

Grateng kan du lage med hvit saus, og gjerne med ost. Eller du kan lage en enklere og kjappere versjon ved å vispe sammen egg, ost og fløte, slik som vi har gjort.

Begge deler smaker kjempegodt, men egge-versjonen er hakke mer lettvint. Litt ost på toppen av gratengen gir et gyllent og sprøtt lokk.

Grønnsaksgrateng kan være middag i seg selv, eller tilbehør til fisk eller kjøtt. Bruk grønnsaksrestene i kjøleskapet, og lag en sunn grønnsaksgrateng.

Vår grateng lages av grønnsaker alene, men ønsker du litt variasjon kan du også lage fiskegrateng eller grateng med kjøtt. Amerikanerne har sin egen favorittgrateng: Mac and cheese!

LES OGSÅ: Hjemmelaget fiskegrateng

Lettvint hverdagsrett

Du kan spise grønnsaksgratengen som hovedrett med litt brød til, eller servere den som tilbehør til en kjøtt- eller fiskerett.

Dessuten kan du godt gjøre den ferdig dagen før - noe som er helt supert i en travel hverdag. 

Dagen før kutter du grønnsakene, har dem i formen og heller over eggeblandingen. Ha på plastfolie og sett formen i kjøleskapet. Når du kommer hjem fra jobben, kan du bare ta av plasten, strø over litt revet ost og sette gratengen rett inn i ovnen. 

Nå lager den seg mer eller mindre helt selv, og du kan gjøre andre ting, eller kanskje rett og slett slappe av i sofaen.

Grønnsaksgrateng kan være middag i seg selv, eller tilbehør til fisk eller kjøtt. Bruk grønnsaksrestene i kjøleskapet, og lag en sunn grønnsaksgrateng.

Kortreist og godt

Til denne grønnsaksgratengen har vi brukt deilige, kortreiste rotgrønnsaker. Våre vanligste nordiske grønnsaker som potet, gulrot, sellerirot, kålrabi, purre og kål, får frem sine beste smaker når vi ovnssteker dem på denne måten.

LES OGSÅ: Lag den beste betasuppen

Men du står fritt til å bruke alle slags grønnsaker! Har du for eksempel ikke gulrøtter, kan du ha i en annen grønnsak i stedet, eller bare ha i mer av de andre grønnsakene. Det er fritt frem å eksperimentere, for de fleste grønnsaker smaker kjempegodt sammen.

Hvitløk og muskat

Vi har valgt å krydre med et par fedd hvitløk og malt muskat, sammen med salt og pepper. Muskat gir en mildt varmende og aromatisk smak, som passer perfekt til de norske rotgrønnsakene.

Men kanskje er du mer eventyrlysten?  Liker du litt sterk mat, kan du finhakke en rød chili og blande i grønnsakene. Har du lyst på noe litt mer eksotisk, kan du bytte muskaten med karri. Prøv deg frem!

LES OGSÅ: Småmat med rotgrønnsaker

Grønnsaksgrateng kan være middag i seg selv, eller tilbehør til fisk eller kjøtt. Bruk grønnsaksrestene i kjøleskapet, og lag en sunn grønnsaksgrateng.


Enkel grønnsaksgrateng med rotfrukter

Dette trenger du til 4 porsjoner som hovedrett:
400 g poteter
1 purreløk
1 sellerirot
0,25 kålrot
0,25 kål
3 egg
3 dl matfløte
150 g ost, revet
2 fedd hvitløk, finhakket
0,5 ts malt muskat
1 ts smør
Salt
Pepper

Slik gjør du: 

1. Sett stekeovnen på 175 ˚C. Skrell og skiv grønnsakene tynt. Bruk mandolin eller en skarp kniv.

2. Ha alle grønnsakene i en bolle, bland godt og vend inn 1 ts salt og 1 ts pepper. Legg grønnsakene over i en smurt, ildfast form.

3. Knekk egg i en bolle. Ha i matfløte, muskat, finhakket hvitløk, salt og pepper og rør godt sammen.

4. Ha i osten og bland. Hell eggeblandingen over grønnsakene.

5. Sett formen på et stekebrett midt i ovnen. Tips! Sett formen gjerne på et brukt bakepapir, så slipper du å få eventuelle matrester på stekebrettet. Legg et bakepapir over grønnsaksgratengen, så blir ikke toppen for stekt. La gratengen stå i ovnen 40-50 minutter. (Steketiden vil variere fra ovn til ovn, og ut fra hvor små biter du har kuttet grønnsakene i.)

6. Sjekk at grønnsakene er møre før de serveres. Skal grønnsaksgratengen være hovedrett, passer det godt å servere litt brød til.

TRENGER DU FLERE MIDDAGSTIPS? HER ER MANGE DEILIGE OPPSKRIFTER!