Et saftig og mørt lammelår med ovnsbakte grønnsaker... Slik får du det helt perfekt.

Lam er noe av det beste høsten og bøndene i landet vårt har å by på. Beitende sauer i fjellsider, på vidder og langs strendene gjør enorm forskjell på kulturlandskapet vårt, og resultatet er en bonus for oss i rent, naturlig kjøtt.

Lammene har fått gå ute og beitet rett fra naturen det meste av sitt liv. De har spist lyng, gress, tang og trær og fått være ute gjennom hele sommeren. Smaken på kjøttet vil være preget av hvor dyrene har beitet, og dermed vil et lam som har gått langs kysten smake annerledes enn et som har beitet på fjellet.

Du blir ikke bare verdensmester på lammelår med våre tips, vi har også oppskriften på verdens beste fårikål



Lammekjøtt har en mildere smak enn sau, og blir særdeles mørt når det stekes på lav varme over litt lengre tid. Det gjør at dette er mat som er lett å like for både små og store.

Lammelår er en klassiker som nær sagt lager seg selv i ovnen. Som tilbehør kan du velge dine favoritter, men poteter som også hører høsten til er en sikker vinner. Stekte potetbåter eller fløtegratinerte poteter er nydelig sammen med det smakfulle kjøttet fra lammelåret om du vil ha variasjon fra de vanlige kokte potetene.

Har du tid til overs kan du prøve vår oppskrift på langtidsstekt lammelår. Noen hevder at denne varianten er enda bedre. Mestrer du begge fremgangsmåter, er du utvilsomt i norsk lammelår-elite. 

Tilbehør til lammelår

Grønnsaker som passer spesielt godt til lammelår er sopp, brokkoli, rosenkål, grønne bønner eller erter. Vil du gjøre det veldig enkelt serverer du bare grønnsakene som har fått steke sammen med lammet, og saus til, som i oppskriften under.

Sausen til er tradisjonelt sjyen fra stekingen, og det er ingen grunn til å gå bort fra denne skikken. Stekesjyen er nemlig proppfull av gode smaker, og er den enkleste saus å lage. Sil den av fra formen og la den koke inn så er den klar. Om du vil gjøre den ekstra god kan du trekke den av platen og røre inn 1-2 ss smør rett før servering. Mmmm!

Fikk du lyst på lammelår, du også? 

Oppskrift på låmmelår

Saftig og mørt lammelår, med hvitløk, rosmarin og ovnsbakte grønnsaker. Steketips og tips til tilbehør. Oppskrift på lammelår.

Du trenger: 

  • 1 lammelår (med eller uten ben)
  • 1 ss salt
  • 1 ts pepper
  • 3-4 stilker frisk rosmarin eller 2 ts tørket
  • 5-6 fedd hvitløk
  • 1 liten løk
  • 2-3 gulrøtter
  • 2 poteter
  • 2 epler
  • ca 2 dl vann

Slik gjør du:

  1. La lammelåret ligge i romtemperatur minst en time før det skal i ovnen.
  2. Sett ovnen på 225 grader over- og undervarme med en rist midt i ovnen.
  3. Gni godt med salt og pepper inn over hele lammelåret.
  4. Del hvitløksfeddene i 2 eller 4 og lag små lommer til å stikke dem inn i over hele overflaten.
  5. Stikk inn rosmarinstilkene i lommene også.
  6. Del løk, gulrøtter, poteter og epler i grove biter og legg i en ildfast form, og hell over vannet.
  7. Legg lammelåret over grønnsakene og plasser steketermometeret i den tykkeste kjøttdelen. Pass på at det ikke treffer bein.
  8. Skru ned temperaturen til 125 grader og la lammelåret steke til steketermometeret viser 60-65 grader, det tar ca 2 ½ time.
  9. Ta lammelåret ut av ovnen og dekk det med folie, og gjerne et kjøkkenhåndkle over der igjen. La hvile i 30 minutter før du skjærer i det.
  10. Sil av stekesjyen fra grønnsakene og ha denne i en liten kasserolle. La den koke inn litt før servering.
  11. Sett grønnsakene tilbake i ovnen og skru opp til 200 grader. La dem steke de 30 minuttene lammelåret hviler, så er det klart til servering. Legg gjerne i en klatt smør eller ringle over litt olivenolje om det ser tørt ut før steking.
  12. Server lammelår med sjysaus og godt tilbehør.
Saftig og mørt lammelår, med hvitløk, rosmarin og ovnsbakte grønnsaker. Steketips og tips til tilbehør. Oppskrift på lammelår.

Tips:

  • Det er vanlig å brune kjøttet i stekepanne før man setter det inn ovnen, men ved å starte med høy temperatur før steking får du samme effekten uten å skitne til en panne til!
  • Stek gjerne med benet i låret, det gir ekstra smak. Siden kjøttet blir så mørt gjør det ingeting om du må skjære kjøttet på langs av kjøttfibrene når det skal serveres.
  • Tidligere stekte man gjerne kjøttet til termometeret viste 70 grader for at det skulle være gjennomstekt, mens man nå ser på 70 grader som ihjelstekt, ta derfor din gamle kokebok med en klype salt.
  • Låret kan gjerne stekes ferdig før gjestene kommer og så varmes opp igjen. La det da avkjøle som i oppskriften, skjær halvtykke skiver og pakk i folie. Varm så opp foliepakken i stekeovnen før servering.

TRENGER DU FLERE MIDDAGSTIPS? HER ER MANGE DEILIGE OPPSKRIFTER!