Ingenting slår duften av vafler en søndags formiddag, og ingenting smaker vel bedre til kaffen enn en vaffel med brunost, syltetøy og rømme. Her er tre gode råd for å få ekstra gode vafler.
– De norske vaflene er best i verden, sier Norges ukronede vaffeldronning, Stine Åsland. – Hele verden spiser vafler, men de norske vaflene er annerledes fordi de ikke bare er et produkt, men en kultur, sier hun.
Stine har laget vafler siden hun var 21 og drev bensinstasjon. Erfaringene endte med at hun startet sitt eget firma, Telemarkrøra, som leverte både røre, vaffeljern og opplæring. Gode vafler er nemlig mer enn en god oppskrift.
– Det viktigste for gode vafler er skikkelig smør og kjærlighet. Jeg pleier å si at alle som liker å lage vafler, får vellykkede vafler, sier Stine.
Hun har gitt ut boken «Jeg elsker vaffel», men i 2014 solgte hun seg ut av Telemarkrøra og flyttet til Minneapolis for å starte firmaet Nordic Waffles.
– Jeg har lyst til at alle skal få smake norske vafler, og her har de tatt imot meg med åpne armer. Vaflene selger som varmt hvetebrød, sier hun.
Selv liker Stine vaflene best med kardemomme og rømme i røra. Hun spiser dem gjerne varme med økologisk smør fra Røros meierier og brunost fra Den blinde ku. Grove vafler med spekeskinke, kremost og litt vårløk er også godt.
PRØV OGSÅ: Godt, gammeldags bringebærsyltetøy
Her er altså ekspertens 3 beste vaffel-tips:
- Skikkelig godt smør
- Rømme og kardemomme i røra
- En god dose kjærlighet
Oppskrift på vaffelrøre
Du trenger:
- 100 g meierismør eller kviteseidsmør
- 5 dl hvetemel
- 5 ss sukker
- 1 ts bakepulver
- 2 ts kardemomme
- 1/2 ts salt
- 5 dl melk
- 5 egg
- 3 dl rømme
Slik gjør du:
- Smelt smøret og sett til avkjøling.
- Bland hvetemel, sukker, kardemomme og bakepulver i en bolle, og spe med melken, litt etter litt. Rør godt mellom hver gang, så røren ikke blir klumpete.
- Rør inn ett og ett egg, og avslutt med smøret og rømmen. La røra svelle i ½ time.
- Stek i vaffeljern, server med brunost, syltetøy eller smørkrem.
Oppskriften er inspirert av matprat.no
PRØV OGSÅ: Oppskriften som gir perfekte sveler
10 nye vaffel-vrier
Klar for å variere tilbehør og ingredienser? Her er noen tips til eksperimenter du kan gjøre med vafler:
- Grove vafler, med havregryn, grove meltyper og linfrø i røra, er et godt alternativ til brødskive. Brunost, cottage cheese og syltetøy, eller kaviar og hvit ost er gode påleggsforslag. Perfekt som turmat!
- Vaffelkake: Legg vafler i tårn med krem og friske bær mellom hver. Avslutt med krem og bær.
- Middagsvaffel: Bruk grov eller fin vaffel og fyll med gryteretter, salater og kjøtt eller fiskekaker med råkostsalat. For eksempel. Her er det bare å eksperimentere!
- Bringebærvaffel: Ha bringebærbiola i røra. Vaflene blir fine og svakt rosafargede. Perfekt til valentinsdagen! Server med friske bringebær og krem.
- Glutenfrie vafler: Absolutt aktuell i våre dager. Du bruker glutenfrie melsorter, som maizena, mandelmel eller bokhvete.
- Sjokoladetrukne vafler: Smelt sjokolade og dypp vaffelhjertene helt i den, legg på bakepapir til sjokoladen stivner. Fint alternativ til sjokoladekjeks.
- Arme vafler: enten kan du lage dine arme riddere i vaffeljernet, altså dynke brødskiver i egg, strø på sukker og kanel og steke i vaffeljernet, eller du kan dynke tørre vaffelhjerter i egg, strø på sukker og kanel og steke i panne. Server med lønnesirup og litt vaniljekesam.
- Frokostvafler: Vaffel med egg og bacon, vaffel med posjert egg og hollandés, vaffel med ost, skinke og tomater...
- Sjokoladekake-vaffel: Ha kakao i røra. Vil du ta den helt ut serverer du med en sjokoladesmørkrem og topper med seigmenn.
- Taco-vaffel: Bytt ut tortillaen og taco-skjellet med en vaffel. Helt crazy og veldig gøy.