Når du skal lage godt gammeldags bringebærsyltetøy er det å plukke bærene faktisk den største jobben. Resten går som en lek.

Det å lage syltetøy behøver verken være vanskelig eller veldig tidkrevende. Alt du egentlig trenger er bær og sukker, og rene syltetøyglass. Så er det bare å glede seg til å nyte smaken av sommerens bær langt utover høsten og vinteren. 

Hva smaker vel bedre enn ferskt brød med hjemmelaget bringebærsyltetøy?

Superenkelt bringebærsyltetøy

Godt, gammeldags bringebærsyltetøy lager du enkelt med kun to ingredienser: bringebær og sukker. Og har du ikke bringebær i hagen, kan du kjøpe både ferske og frosne bær hos Coop Marked og Matkroken. 

Med kun to ingredienser bevares mer av den intense, gode fruktsmaken samtidig som syltetøyet blir skikkelig søtt og godt. Nesten som snop.

PRØV OGSÅ: Nyrørt jordbærsyltetøy

hjemmelaget bringebærsyltetøy på glass

Hemmeligheten er å bake sukkeret i ovnen før det røres sammen med bærene. Det varme sukkeret gjør at det løser seg opp jevnere og gir syltetøyet en klarere farge.

Slik vet du at syltetøyet er ferdig

For å sjekke om bringebærsyltetøyet har riktig konsistens dypper du en kald skje ned i det varme syltetøyet. Når væsken danner tykke tunge dråper som nesten ikke faller av baksiden på skjeen, er syltetøyet klart til å helle på glass.

Du kan også dra en finger gjennom væsken på baksiden av skjeen. Målet er at geléen skal være så tykk at det tar tid før den samler seg på midten igjen.

Husk også at syltetøyet tykner enda mer når det avkjøles.

PRØV OGSÅ: Deilig, hjemmelaget solbærsyltetøy

slik vet du at bringebærsyltetøyet er ferdig kokt

Oppskrift på bringebærsyltetøy

Du trenger:

  • 400 g sukker
  • 1 kg bringebær

Slik gjør du:

  1. Sett ovnen på 120 grader.
  2. Fordel sukkeret jevnt utover et bakepapirkledd stekebrett. Varm opp sukkeret på midterste rille i ovnen i 15 minutter.
  3. Hell bærene over i en stor kasserolle. Bruk en potetstamper til å knuse bærene mens de kokes opp på sterk varme.
  4. La bringebærene koke 1 minutt under omrøring.
  5. Tilsett det varme sukkeret. Rør om til sukkeret har løst seg opp.
  6. Kok opp syltetøyet igjen og la det koke til det tykner. Det tar ca 5-10 minutter. Husk at syltetøyet tykner enda mer når det avkjøles. Bruk en skje til å sjekke om du er fornøyd med tykkelsen (se tips over).
  7. Hell bringebærsyltetøyet over på varme, steriliserte glass og sett på lokk. La glassene avkjøles helt på benken før de oppbevares mørkt og tørt. Uåpnede glass har holdbarhet opp til et år, mens åpnede glass bør oppbevares i kjøleskapet og brukes opp i løpet av 10-14 dager. 

GODE OPPSKRIFTER PÅ TRADISJONSMAT FINNER DU HER