Du trenger ikke kaste det tørre brødet. Det er nemlig et godt utgangspunkt for lage en himmelsk saftig og god brødpudding med smak av kanel, sjokolade og rosiner.

Brødpudding er som arme riddere, bare tatt enda et steg lenger. Tørre, gamle brødskiver får nytt liv i denne deilige, varme desserten og er som skapt for kalde høst- og vinterdager.

Så enkelt lager du brødpudding

Brødpudding er populært i en eller annen variant i over hele verden. Du dynker tørre brødskiver i en søt eggestand krydret med vanilje, kanel, eller muskatnøtt. Litt revet sitron- eller appelsinskall er også godt. I tillegg er det vanlig å ha en blanding av tørket frukt, sjokolade og nøtter.

Brødpudding med sjokolade og rosiner

I en skikkelig overdådig brødpudding lages eggestanden med kremfløte og brødskivene smøres med smør før de legges i den ildfaste formen.

Jo lysere brødet er, jo bedre blir brødpuddingen. Skiver av brioche, vanlig loff eller lyst landbrød er perfekt. Du kan også bruke tørre hveteboller, gammel julekake eller lignende. Da kan du også redusere mengden sukker hvis du vil.

Prøv også: Supersaftig bananbrød med nøtter

Har du brød til overs? Her har du tre gode tips til hva du kan gjøre med brødrestene:

Salt brødpudding

Det er egentlig ingen grenser for hva du kan putte i en brødpudding og en «salt» brødpudding er godt både til frokost, brunsj, lunsj og middag. Da brukes ikke sukker i eggestanden og det brukes andre typer krydder.

Prøv også: Så enkelt lager du hvitløksbrød med ost

Brødpudding med sjokolade og rosiner

Oppskrift på brødpudding med sjokolade og rosiner

Til 6 porsjoner trenger du:

 • 1 ss smeltet smør, til smøring av form
 • 6 skiver brød (helst lyst)
 • 30 g melkesjokolade, i biter
 • 30 g rosiner
 • 4 egg
 • 160 g sukker
 • 0,25 ts malt kanel
 • 4 dl helmelk
 • 0,25 ts salt
 • 0,5 sitron, revet skall
 • 1 ts melis

Slik gjør du:

 1. Forvarm ovnen til 160 grader. Smør en ildfast form (1,5-2 liter) med smeltet smør.
 2. Del brødskivene i 4. Legg et lag brødskiver i den ildfaste formen, dryss over litt rosiner og grovhakket sjokolade. Fortsett å legge i lag til alt er brukt opp.
 3. Visp sammen egg, sukker og kanel. Varm opp melken og hell forsiktig i eggeblandingen under konstant omrøring. Smak til med salt og revet sitronskall.
 4. Hell halvparten av eggestanden over brødskivene og la det trekke godt inn. Hell over resten av eggestanden og sett formen i en dyp langpanne på rist nederst i ovnen. Fyll langpannen med vann til omtrent midt på den ildfaste formen.
 5. Stek brødpuddingen til den er stivnet helt gjennom. Det tar 45-60 minutter.
 6. Brødpuddingen serveres som den er, varm eller lun, gjerne med et lite dryss melis over. Friske bær passer godt som tilbehør.

FLERE GODE OPPSKRIFTER PÅ TRADISJONSMAT FINNER DU HER