Ingen fergetur uten svele! Men hvorfor er det sånn, egentlig? Og hvordan får man svelene så gode og saftige?

Sveler er nesten det samme som pannekaker og vafler, en røre bestående av hovedsakelig egg, mel og melk, som stekes. Men sveler lages alltid med surmelk.

Natron og hjortesalt gjør at svelene hever seg og blir salig myke. Disse ingrediensene er også opphavet til den karakteristiske smaken, som verken vafler eller pannekaker har.

PRØV OGSÅ: Supersaftige blåbærmuffins

Godt for trafikksikkerheten 

 Men hvordan har det seg så, at svelene er blitt populær fergemat?

– Det har nok med kombinasjonen pause og kaffimat å gjøre, tror Anne Myklebostad, som er driftssjef for catering i Fjord1.

– Blodsukkeret må være stabilt når man kjører bil, og en fergetur gir både ei kvild og ei god svele. Det gjør godt for både humøret og trafikksikkerheten, forklarer hun. 

PRØV OGSÅ: Lag ditt eget solbærsyltetøy

Foto: Matprat.no
 

Hemmeligheten bak suksessen 

Skikken med å servere nettopp svele på fergene oppsto på Møre og Romsdal Fergeselskap, som i dag er del av Fjord1. Nå er svelene så populære at selv Nesodden-båten serverer de myke kakene.

Til sammen selger fergeselskapet Fjord1 rundt 850 000 sveler i året.  

– At fergesvelene er så populære handler ikke bare om blodsukker, sier Anne. Fjord1 har nemlig en «hemmelig» ingrediens:

– Vi bruker skikkelig Tjukkmjølk fra Røros, og dette gjør svelene våre ekstra gode. Tjukkmjølka er skikkelig syrlig og god. Og kombinasjonen av noe syrlig og søtt med en god kopp kaffi gjør underverk for både kropp og sjel.

Anne understreker at det skal mer til enn gode råvarer for å servere ordentlig gode sveler. 

– Å lage sveler er håndverk. Skikkelig håndverk, det sitter i håndleddet. Man må piske egg og sukker til fin, luftig eggedosis, også må melet vendes inn forsiktig. Når røra får svelle en stund, så slipper du å bruke så mye mel at du får tunge, flate kaker.

Hun synes man helst bør gjøre det for hånd, sånn at du vet akkurat når røra er perfekt.
Foto: Per Sollerman

 

FERGESVELER

Denne oppskriften finner du på de populære Fjord1-krusene som du får kjøpt om bord på ferga.

Du trenger:  
 • 5 egg
 • 1 liter hvetemel
 • 1,5 Fjord1-kopp sukker (2 dl)
 • 1 l tjukkmjølk eller kulturmelk
 • 1 toppet ts natron
 • 1 toppet ts hjortesalt
 • 75 g smør
Slik gjør du:
 1. Smelt smør og sett til avkjøling.
 2. Rør egg og sukker til eggedosis, ha i kulturmelk.
 3. Bland hvetemel, natron og hjortesalt og vend inn i røra litt etter litt, forsiktig så du ikke slår ut lufta, men nok til du har en jevn røre uten klumper.
 4. Rør inn smøret og sett røra til svelling, ½ time burde holde.
 5. Ei takke er best til steking, men en moderne stekepanne i teflon eller lignende går fint. Ha på røre i passe store lapper (12-15 cm i diameter er bra). Stek svelene til du ser godt med bobler i røra og undersiden er gyllen. Snu og stek andre siden til den også er gyllen og lappen gjennomstekt.
 6. Server med smør og sukker (eller smørkrem), bretta på midten. Ellers er sveler også godt med brunost og syltetøy. Aller viktigst: Kos deg med svela di!

Se Astrid Riddervold fortelle om duften av sveler fra barndommen, og om svelenes historie og tradisjon, på melk.no.

FLERE GODE OPPSKRIFTER PÅ TRADISJONSMAT FINNER DU HER