Nyt de norske plommene! Her får du plomme-ekspertens 4 beste oppskrifter på chutney, saft, tapas og dessert med plommer.

Det er ikke bare i Hardanger du kan finne blomstrende frukttrær med grønne fjell og blå sjø i bakgrunnen. Når plommetrærne til Ingrid Kalstad-Sjødalstrand på Oppegård utenfor Oslo slår ut i blomst, er det norgesreklame på sitt beste.

Og når plommene henger modne og fulle av sødme på de nesten 1500 trærne, har Ingrid og ektemannen hendene fulle med å høste inn til gårdskjøkkenet. Her lager Ingrid syltetøy og marmelade, gelè, chutney, dessertsaus og annet godt – alt på gamlemåten.

PRØV OGSÅ: Deilig, hjemmelaget tyttebærsyltetøy

Å velge riktige plommer til plommesyltetøyet er viktig for et godt resultat. Oppskrift på plommesyltetøy og tips til hva du kan bruke plommer til.

Foto: Torbjørn Martinsen

Ingrid Kalstad-Sjødalstrand dyrker flere plommesorter. Og det er slettes ikke likegyldig hvilken sort hun bruker til hva.

– Når jeg skal hermetisere plommer, bruker jeg enten Victoria eller Opal. Disse sortene har fint fruktkjøtt, ikke grovt. Det har først og fremst med det visuelle å gjøre: Den grove typen blir like god hermetisert, men det er vanskeligere å holde fasongen på plommene, forklarer hun.

Plommer av typen Avalon er fint til syltetøy. Det gjelder også Opal.

Plommesorten Valo har et litt hardere skall og en mer sviskeaktig smak. Den er ikke så søt, og passer ypperlig hermetisert til for eksempel hjortekjøtt!

Reeves og Excalibur på sin side er plommer som er veldig gode å spise som de er. 

PRØV OGSÅ: Bringebærsyltetøy med bare to ingredienser

Oppskrift på plommechutney

Chutney er egentlig krydret syltetøy, og brukes på samme måte som tyttebær, men det er også veldig godt til stekt fisk.

– Det lages i utgangspunktet som syltetøy, og så tar jeg oppi en blanding av salt, søtt, surt og bittert. Chili, ingefær, løk, rødvinseddik. Noen bruker også nellik eller kanel, forklarer Ingrid.

 Du trenger:

 • 1 kg plommer, f.eks  Opal, Jubileum, Avalon, Victoria eller Reeves.

 • ¼ kg brunt sukker (på grunn av fargen)

 • 3 dl rødvinseddik

 • 1 rødløk – eller 100 g sjalottløk

 • 2 dl rosiner

 • 1 finhakket rød chili

 • 20 gram fersk ingefær pr. kilo plommer

Slik gjør du:

 1. Del opp plommene i flere deler og fjern steinene. Kok alle ingredienser sammen og la det putre uten lokk til massen er blitt tykk. Det kan ta både en og to timer.

 2. Fyll massen over på varme og steriliserte glass, og fyll dem helt, skru på lokk med en gang. Sett dem opp ned til dagen etter. Skal glassene fryses, ikke fyll dem helt fulle.

TIPS: Du kan også tilsette et par hele nellik, en ts kanel, cayennepepper, koriander eller spisskummen – for ekstra smak.

PRØV OGSÅ: Mørkt, deilig solbærsyltetøy

Oppskrift på plommesaft

Du trenger ikke saftkoker eller annet spesialutstyr for å lage saft! Her er en enkel oppskrift.

Du trenger:

 • plommer

 • sukker

 • vann

 • evt. en kanelstang

Slik gjør du:

 1. Beregn 3 dl vann for hver kilo plommer, og 400 g sukker for hver liter saft du får etter å ha kokt plommene.
 2. Del plommene i to – du trenger ikke fjerne steinene – og ha dem i en kjele sammen med vannet. La det koke en liten stund (evt med kanelstangen) til plommene har løst seg litt opp. Du kan gjerne mose dem med en potetmoser mens de koker, eller du kan gjøre det etterpå.
 3. Sil saften gjennom en sil hvis du har en som er stor nok, eller gjennom et kjøkkenhåndkle oppå et dørslag som du plasserer over en plastbolle. La det gjerne stå noen timer, til alt har saftet seg. Vask kjelen.

  NB: Ikke mos saften gjennom silen, da får du en uklar og lite fristende saft!

 4. Mål hvor mye saft du har fått, og hell den tilbake i kjelen. Tilsett 400 g sukker pr liter saft. Kok opp til sukkeret har løst seg opp, og hell saften på varme sterilisterte flasker eller syltetøyglass. 
Å velge riktige plommer til plommesyltetøyet er viktig for et godt resultat. Oppskrift på plommesyltetøy og tips til hva du kan bruke plommer til.

Plommetapas

Blåmuggost og plommer? Hvorfor ikke? Det blir en spennende kombinasjon, og noe originalt til for eksempel tapasbordet.

Du trenger:

4 plommer

1 ss flytende honning

1 ts chilipulver

50 g blåmuggost

50 g pinjekjerner

litt pepper

Slik gjør du:

 1. Del plommene i to og ta ut steinene. Legg dem i en ildfast form med snittflaten opp. Pensle på honning og dryss over chilipulver og pepper etter smak.

 2. Stekes i ovnen 5 minutter på 200 grader.

 3. Ta ut formen, del blåmuggosten i skiver og legg på plommene. Sett formen tilbake i ovnen og gratiner et par minutter på øverste rille, til osten har smeltet.

 4. Rist i mellomtiden pinjekjernene et par minutter i tørr, varm stekepanne. Dryss disse over til slutt. 

Lettvint dessert på glass – alltid klar til å brukes

Hermetiserte plommer er nydelig dessert, gjerne sammen med is, krem, vaniljekesam eller annet snadder. 

Du trenger:

 • 1 kg plommer

 • ½ kg sukker

 • ½ l vann

 • evt. en kanelstang for ekstra smak. 

Slik gjør du:

 1. Kok opp vann, sukker og evt. kanel, til sukkeret har løst seg opp.

 2. Legg plommene i den i kokende laken og la dem trekke til de er møre, men ikke kokt i stykker. Det tar mellom 5 og 10 minutter. Det kan være lurt å stikke noen små hull på plommeskallet med en nål før de kokes, slik unngår du at de sprekker.

 3. Fyll dem med en gang på varme glass, nesten helt opp. Fyll på den kokende varme sukkerlaken til glasset er helt fullt. Det er lurt å tørke godt av kanten på glasset før du skrur på lokket, eller kan det blir hardt å få skrudd det av senere.

Tips! Du kan velge om du vil hermetisere plommene med eller uten steiner. Er plommene veldig store, kan det være lurt å dele dem i to og ta ut steinene. Du kan også fjerne skallet før du hermetiserer. Det gjør du enkelt ved å dyppe plommene noen sekunder i kokende vann før du skreller dem forsiktig med en kniv. 

Kilder: frukt.no, klikk.no, matprat.no

GODE OPPSKRIFTER PÅ TRADISJONSMAT FINNER DU HER