Hjemmelaget karamellpudding har rykte på seg for å være vanskelig å lage. Men det er slett ikke så vanskelig, du trenger bare tre gode råd!

Karamellpudding er flere ganger blitt stemt frem som den desserten vi nordmenn elsker aller mest. Selve nasjonaldesserten vår!

Den er en perfekt avslutning på julemiddagen enten du har pinnekjøtt, ribbe eller lutefisk. Karamellpudding er også et godt valg til nyttårsaften – eller en hvilken som helst annen aften eller festlig anledning når vi skal kose oss litt ekstra!

Lag karamellpudding i god tid

Å kunne lage desserten klar på forhånd er forresten gull verdt når du skal ha gjester. Karamellpuddingen smaker nemlig aller best når den får stå litt og karamellsmaken får trenge ekstra godt inn, så den bør være klar dagen før du skal servere den. Da slipper du jo også å stresse med desserten når du har hendene fulle med resten av maten!

LES OGSÅ: Ostekake med julevri

Karamellpudding kan lages av en blanding av fløte og melk, eller bare av melk, alt etter hva du foretrekker. Ved å bruke bare melk blir karamellpuddingen lett og fløyelsmyk, og du unngår samtidig risikoen for at fløten og melken skiller seg under stekingen.

Har du aldri laget karamellpudding før, er dette absolutt å anbefale! Det er ikke så vanskelig, om du følger rådene under kommer det til å gå som en drøm.

Karamellpudding er ikke vanskelig å lage! Følg disse 3 gode rådene, og du får en silkemyk karamellpudding du kan servere med stolthet.

 

Slik får du vellykket karamellpudding

De kritiske punktene for å få en vellykket karamellpudding er: Å ikke brenne karamellen og ikke få små lufthull eller piper i puddingen. Ved å bruke lav temperatur unngår du begge disse farene, og dermed er ikke karamellpudding vanskelig å lage i det hele tatt!

Karamellpudding stekes i vannbad, men det er ikke mer komplisert enn at formen står i en langpanne som er fylt med vann. Du bruker en helt vanlig stekeovn, og formålet er å få stekt karamellpuddingen skånsomt og jevnt, på samme måte som med bakt ostekake.

LES OGSÅ: Sausene som løfter riskremen

 

Karamellpudding er ikke vanskelig å lage! Følg disse 3 gode rådene, og du får en silkemyk karamellpudding du kan servere med stolthet.

Tre triks som funker:

1. Ikke bruk for høy temperatur. La heller karamellpuddingen steke lenger på lavere temperatur, så unngår du piper og småhull i puddingen.

2. La karamellen smelte på lav varme uten omrøring. Da unngår du at sukkeret krystalliserer seg og at karamellen blir brent. La sukkeret smelte på lav til middels varme og løft bare kasserollen for å vende forsiktig på den slik at alt blir jevnt smeltet. OBS! Vær forsiktig og bruk gjerne tykke grytekluter når du heller karamellen over i formen. Den er glovarm!

3. Ikke visp eggene. Vi vil ha minst mulig luft inn i puddingen, nettopp for å unngå småhull og piper. Rør eggene sammen slik at det akkurat er blandet, ikke mer. Sil blandingen over i brødformen, slik at det ikke blir hvite striper av eggehvite i puddingen.

Karamellpudding er ikke vanskelig å lage! Følg disse 3 gode rådene, og du får en silkemyk karamellpudding du kan servere med stolthet.

Oppskrift på silkemyk karamellpudding

Du trenger 1 brødform.

Oppskriften gir dessert til 4-6 personer.

Karamellpudding:
5 egg
5 dl H-melk
½ vaniljestang
4 ss sukker

Karamell:
100 g sukker
1 dl vann (kan sløyfes)

Slik gjør du:

 1. Sett ovnen på 120 ˚C over- og undervame og plasser en dyp langpanne nederst i ovnen. Hell ca 2 liter vann i langpannen, og la dette stå og varme seg opp samtidig som du rører sammen karamellpuddingen.
 2. Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene. Ha frø og stang i en kasserolle sammen med melk og sukker. Varm forsiktig opp til det nesten koker og trekk så kasserollen av varmen.
 3. Smelt sukkeret på lav varme i en annen, vid kasserolle. La det stå uten å røre i det, løft bare opp og vend litt på kasserollen når det har begynt å smelte, slik at karamellen blir jevn. Ha i halvparten av vannet om du vil og kok ut, eller bruk karamellen som den er.
 4. Hell karamellen over i brødformen og vend litt på den så den går litt opp etter kantene. Vær rask, for blandingen stivner fort. Og vær forsiktig, den er glovarm! Bruk gjerne grytevotter.
 5. Rør sammen eggene. Ikke vispe – bare blande.
 6. Fisk ut vaniljestangen fra melken og hell melken litt etter litt over i eggene samtidig som du rører.
 7. Sil blandingen over i brødformen for å unngå hvite streker av eggehvite.
 8. Sett formen midt i langpannen, og pass på at vannet går ca 2 cm opp etter brødformen.
 9. Stek karamellpuddingen i ca 1,5 time, til den fremdeles er dissete, men ganske fast i overflaten. Bruk baksiden av en skje for å kjenne etter.
 10. Ta formen ut av ovnen og la karamellpuddingen avkjøle på en rist. La langpannen med vann stå igjen til vannet er avkjølt, før du heller det ut.
 11. Dekk karamellpuddingen med plastfolie og sett den i kjøleskap over natten, eller i minimum 3 timer.
 12. Skjær langs kanten av puddingen med en skarp kniv og legg så serveringsfatet opp ned over formen, før du hvelver alt rundt og løfter av brødformen. Karamellsausen vil da legge seg fint utover puddingen.
 13. Server karamellpudding med vispet krem.

FLERE OPPSKRIFTER PÅ TRADISJONSMAT FINNER DU HER