Her er triksene som gjør det enkelt å lage verdens beste plommesyltetøy.

Er du så heldig å ha plommetrær i hagen, har du mye å glede deg til når det lir mot høst. Eller kanskje du kjenner noen som vil dele litt av overfloden plommetrærne gir? For med et godt plommetre snakker vi virkelig om at det bugner!

Det går faktisk an å spise seg mett på plommer, og det kan være lurt å spare på litt av den søte, sødmefylte smaken av plommehøst til å nyte utover den kalde vinteren også. Da lager du selvsagt plommesyltetøy!

 

Du kan krydre plommesyltetøyet med ditt favorittkrydder, eller la plommene være helt naturell. Det er lett å lage, og krever lite av deg på kjøkkenet for å bli vellykket.

PRØV OGSÅ: Herlig solbærsyltetøy 

Hvordan lage syltetøy

For å lage hjemmelaget syltetøy trenger du egentlig bare to ingredienser: plommer og sukker som du koker sammen. Men for at syltetøyet skal bli raskere ferdig, finnes det noen triks.

I all type frukt finnes det naturlig pektin og syre som er med på å lage syltetøyet tykt så det kan smøres på brødskiven uten å renne utover. Syren er med på å frigjøre pektinet i frukten, slik at det virker som fortykningsmiddel.

Hvor mye pektin og syre som finnes i frukttypen du vil lage syltetøy av, varierer etter type og etter hvor moden frukten er. Er frukten for moden vil den ha lite pektin, og evnen til å få stivt syltetøy vil være redusert.

Plommer er regnet for å ha middels pektininnhold og lavt syreinnhold, selv om dette kan variere. For å få stivt plommesyltetøy er det derfor lurt å tilsette syre, for eksempel saft fra en sitron, som kan være med på å frigjøre pektinet i plommene når dette kokes sammen. Ved litt over 100 ˚C reagerer sukker, pektin og syre, og syltetøyet vil bli stivt når det avkjøles.

TIPS: Dersom du har tenkt å lage store mengder og oppbevare over lengre tid, kan det være lurt å bruke syltepulver som du finner i butikken. I disse er det pektin, men også konserveringmiddel som gjør at syltetøyet blir ekstra holdbart. De ulike merkene har ulik fremgangsmåte, og det varierer om pulveret skal tilsettes i begynnelsen eller på slutten, les på baksiden av pakken.

PRØV OGSÅ: 3 lekre oppskrifter med plommer

Oppskrift på plommesyltetøy 

Til 2-3 glass plommesyltetøy trenger du:
1 kg plommer
½ dl vann
300-400 g sukker
1 sitron
2-3 stjerneanis (kan sløyfes)

Slik gjør du:

  1. Ha plommer og vann i en vid kjele. Plommene kan du gjerne dele i to eller fire for å korte ned koketiden litt. Plommesteinene trenger du ikke fjerne ennå.
  2. La plommene koke til de er møre, og plukk ut plommesteinene etter hvert som de flyter opp til overflaten. Hvor lang tid dette tar er avhengig av plommer, temperatur og størrelse på gryten, men ca 15-20 minutter. Trekk gryten av varmen og ha i saften fra sitronen.
  3. Rør inn sukkeret, smak deg frem hvor mye som trengs etter hvor søte plommene er. Rør godt slik at alt sukkeret er oppløst. Sett kjelen tilbake på varmen og kok opp. La småkoke/putre til syltetøyet tykner, ca 20-30 minutter. Ha i stjerneanisen om du vil siste 15 minuttene.
  4. Hell det varme syltetøyet over på rene og steriliserte glass og skru på lokket med det samme. Oppbevar syltetøyet mørkt og kjølig, og i kjøleskap etter åpning.

HER FINNER DU FLERE GODE OPPSKRIFTER PÅ TRADISJONSMAT