Imponer gjestene med noe så sjeldent som en vaskeekte norsk dessert! Dronning Maud dessert passer utmerket til alle store og små anledninger.

Da Dronning Maud og Kong Haakon kom til Haugesund under sin kroningsferd i 1906 fikk de servert en spesiallaget dessert. Den ble så populær etter besøket at den ble døpt til «Dronning Maud dessert». I dag kalles den også Haugesundsdessert og Dronning Maud pudding.

Dronning Maud desser i porsjoner

Slik lager du Dronning Maud dessert

Den luftige desserten består hovedsakelig av eggedosis, krem og sjokolade, lagt lagvis. Gelatin gir kremen stabilitet og konsistensen kan minne om fromasj. Smaken er akkurat passe søt og kremen formelig smelter på tunga sammen med den mørke sjokoladen. Noen tilsetter portvin eller tørr sherry for ekstra smak. Grand Marnier går også fint.

Det kritiske punktet er når varm gelatin skal blandes med resten. Hvis eggedosisen er for kald vil gelatinen stivne før du får sukk for deg. Derfor er det lurt å bruke romtempererte egg, og å blande eggedosis og gelatin sammen før den kalde kremen tilsettes. Da er det mindre sannsynlig at gelatinen stivner for tidlig.

Prøv også: Ostekake med julevri

En dessert for alle anledninger

Til en buffet eller et mindre formelt selskap det aller enklest å lage Dronning Maud dessert i en stor serveringsbolle eller lignende og la gjestene servere seg selv. Individuelle skåler er perfekt når det er få gjester rundt bordet. Bare ikke la deg friste til å lage porsjonene for store. Dette er mektige saker!

Dronning Maud dessert i lag med sjokolade

Oppskrift på Dronning Maud pudding

Til 4 porsjoner trenger du:

 • 75 gram mørk kokesjokolade
 • 2 dl kremfløte, kald
 • 2 gelatinplater
 • 2 egg, romtempererte
 • 2 ss sukker
 • 2 ss kokende vann

Slik gjør du:

 1. Riv mørk sjokolade på fint rivjern og sett kjølig.
 2. Pisk kremfløte til en tykk og god krem, men pass på at den ikke sprekker. Sett bollen kaldt.
 3. Legg gelatinplatene i rikelig med kaldt vann, i 10 minutter.
 4. Pisk egg og sukker til en tykk og lys eggedosis. Det tar ca. 10 minutter.
 5. Klem bløtleggingsvannet ut av gelatinplatene. Kok opp vann i en liten kasserolle. Tilsett de bløtlagte gelatinplatene og rør om til de har løst seg helt opp. OBS: Det er viktig at vannet er varmt nok for at gelatinen skal stivne tilstrekkelig.
 6. Pisk gelatinblandingen inn i eggedosisen på lav hastighet til alt er godt blandet.
 7. Vend deretter kremen raskt inn i eggedosisen.
 8. Bruk porsjonsformer eller én stor dessertskål og fyll opp med 1/3 av kremen. Dryss på et godt lag revet sjokolade. Gjenta prosessen 2 ganger til, til all kremen og sjokoladen er brukt opp.
 9. Dekk med plastfolie og sett i kjøleskapet natten over, til fromasjen har stivnet.

TIPS: Rør 2 spiseskjeer (til 4 porsjoner) portvin/sherry sammen med den oppløste gelatinen før den røres sammen med eggedosisen.

GODE OPPSKRIFTER PÅ TRADISJONSMAT FINNER DU HER