Denne enkle og gode blomkålgratengen smaker kjempegodt til all slags kjøtt, men den kan også være en liten rett i seg selv.

Det er ikke uten grunn at blomkål blir kalt dronningen av grønnsaker. Kanskje har du en favoritt i blomkålsuppen, men visste du at denne hvite dronningen kan kokes, stekes, grilles, moses eller wokkes?

Først og fremst passer blomkål til alle typer kjøtt, men også til fisk med litt egensmak. Prøv blomkålkrem til breiflabb. Det smaker fortreffelig! Rå blomkål i små buketter er også godt i salater eller som snack med en god dipp til.

Vi spiser blomstene

Blomkål tilhører kålslekten og er nær slektning av hodekål, rosenkål og brokkoli. Men i motsetning til hodekålen er det blomstene vi spiser hos blomkålen. Derav navnet selvfølgelig, for blomkål betyr «kålblomst» eller «blomstrende kål».    

I dag dyrkes blomkål over hele verden, men den har sin opprinnelse i landene rundt Middelhavet. I Norge trives den godt, for de fleste blomkålarter foretrekker et kjøligere klima. Det er blitt dyrket blomkål på Vestlandet siden 1600-tallet. Frø kan sås utendørs så snart faren for frost er over, og innhøstingen skjer fra juli til og med oktober.

Alt i alt blir det solgt 11 000 tonn blomkål i løpet av et år her i Norge. Halvparten dyrker vi selv og halvparten importerer vi. De siste årene er det dyrket frem både gule og lilla varianter. Den gule er litt søtere enn den hvite, mens den lilla har en svak nøtteaktig smak.

Romanesco, med de karakteristiske spisse bukettene, er en krysning mellom brokkoli og blomkål. Den smaker som blomkål, bare mildere, og med en anelse av brokkoli.

Vi hører stadig at fargerike grønnsaker er svært næringsrike, men den hvite blomkålen er likevel svært rik på vitaminer og en stor kilde til vitamin A, B og C og har et høyt innhold av protein og kostfiber. 

PRØV OGSÅ: Blomkålsuppe med bakt hvitløk

Blomkålgrateng er både sunt og smaker fortreffelig! Slik velger du den beste blomkålen i butikken, tips til oppbevaring og oppskrift på blomkålgrateng.

En allsidig grønnsak

I motsetning til poteter inneholder ikke blomkål store mengder stivelse og brukes derfor som et alternativ til poteter eller ris. Blomkålris lager du ved å rive rå blomkål, som så du gir et raskt oppkok i lettsaltet vann. Det smaker ikke som ris, men er godt og mettende. Tilsetter du hakkede friske urter, blir det virkelig raffinert.

Om blomkålbladene er grønne og friske, kan du bruke dem til å koke kraft til blomkålsuppe.

Ikke kok blomkålen for lenge!

Blomkålbuketter holder formen best når de dampes i 5-10 minutter. Husk å plassere dem oppreist i kjelen.  Det tar rundt 15 minutter å koke et helt hode. Pass godt på at ikke blomkålen koker for lenge! Sjekk med en kjøkkenkniv. Den skal være så vidt mør i «blomsten» og fremdeles fast i stilken.

For lenge kokte grønnsaker mister farge, konsistens og smak, og ikke minst næringsverdi. Det gjelder i høyeste grad for blomkål, som i tillegg lukter ubehagelig om den blir kokt for lenge.

PRØV OGSÅ: Gratinert blomkål med bacon og ostesaus

Blomkålgrateng er både sunt og smaker fortreffelig! Slik velger du den beste blomkålen i butikken, tips til oppbevaring og oppskrift på blomkålgrateng.

Når du skal handle

Når du holder i et blomkålhode, skal det kjennes fast og sprøtt. Hodet skal være hvitt eller kremfarget og uten flekker. Fargen er en god indikasjon på hvor nylig grønnsaken er blitt plukket - jo hvitere, jo ferskere. Bladverket skal sitte tett rundt hodet og være friskt grønt.

Blomkål får lett mørke flekker, så den må behandles forsiktig. Det er best å oppbevare den i en papirpose i kjøleskapet. Da holder den seg fin i flere dager. Vil du lagre blomkål lenger, kan du forvelle buketter og fryse dem. Der kan de lagres i opptil et år. 

Super til hvit saus

Kombinasjonen av blomkål og hvit saus er perfekt. Ikke er blomkålgrateng vanskelig å få til heller, bare du passer på ikke å koke blomkålen for lenge. Det er viktig at blomkålbukettene er like store, slik at koketiden blir lik for alle.  Og hvit saus bør alltid lages i en tykkbunnet kjele. Da blir varmen godt fordelt og sausen svir seg ikke så lett.

Blomkålgrateng kan brukes som tilbehør, eller som en enkel, liten kveldsrett med litt tilbehør som for eksempel stekt bacon eller spekeskinke og godt brød. Du kan røre en eggeplomme i sausen når den er ferdig og litt avkjølt. Det gir farge og gjør gratengen mer mettende. 

Oppskrift på blomkålgrateng

Dette trenger du til 4-6 personer:

 • Et blomkålhode (ca. 20 cm i diameter)
 • 30 g smør
 • 30 g hvetemel
 • 4,5 dl melk
 • 1 ts salt
 • 1/4 ts hvit pepper
 • 1 knivsodd muskat
 • 1 knivsodd kajennepepper
 • 0,5 dl revet hvitost
 • 2 ss tørr, revet loff
 • 2 ss revet ost

Slik gjør du:

 1. Del blomkålen i buketter og legg dem i fosskokende vann. Slå ned varmen og la blomkålen koke langsomt i 5-10 minutter til den er så vidt mør og fremdeles sprø i midten. Hvis du ikke skal bruke blomkålen med én gang, kan du la den ligge i kaldt vann 2-3 minutter. Da stanser kokeprosessen opp. La den renne godt av seg i et dørslag eller på et håndkle.
 2. Smelt smøret i en kjele, rør inn melet og ta kjelen av platen. Tilsett all melken på én gang og rør godt. Sett kjelen over moderat varme og fortsett å røre til sausen begynner å koke. Kok i 1 minutt mens du rører. Ta sausen av varmen og smak til med salt og krydder. Rør inn osten.
 3. Ha en tredel av sausen i en form. Legg i blomkålen og slå resten av sausen over. Dryss revet loff blandet med revet ost på toppen.
 4. Sett formen høyt i forvarmet ovn ved 200 grader og stek i 30 minutter til den er blitt gjennomvarm og litt brun.

Tips: Om du vil ha litt farge på retten, kan du ha i litt brokkoli. 

HER FINNER DU FLERE GODE OPPSKRIFTER PÅ TRADISJONSMAT