Hvis du har lyst til å bevare smaken av sommer, skal du lage syltetøy og gelé av sesongens deilige bær. Her får du sylteteknikkene som gir optimat resultat.

Det er fantastisk å lage syltetøy av de friske, gode bærene som er modne akkurat nå. Det er verken vanskelig eller tidkrevende å lage syltetøy, og følelsen av å ha egenprodusert syltetøy i skapet er verdt innsatsen.

Bare husk å sterilisere syltetøyglassene først. Det enkleste er å sette nyvaskede glass i ovnen på 100 grader i minst 10 minutter, til de er helt tørre. Fyll glassene fulle av syltetøy, skru igjen lokket og la dem avkjøle i romtemperatur. Da holder syltetøyet mye lenger. Du kan også oppbevare syltetøyet i fryseren.

3 syltetøy som er enkle å lage:

Så enkelt lager du syltetøy av bringebær.

Godt, gammeldags bringebærsyltetøy!

Bringebærsyltetøy med bare 2 ingredienser
Du trenger bare bær og sukker for å lage dette gammeldagse og gode bringebærsyltetøyet. Når vi bruker så få ingredienser som dette, bevares den intense, gode fruktsmaken best mulig. Vi har redusert sukkermengden fra oppskriftene fra bestemors tid, uten at det går på bekostning av den gode smaken. Et av triksene vi bruker for å få en klar og god fruktgelé, er å bake sukkeret i ovnen før vi rører det sammen med bærene. Det varme sukkeret blander seg bedre med bærene og resultatet blir ekstra godt. Den norske bringebærsesongen er fra juli til august/september.

Oppskrift på gammeldags bringebærsyltetøy finner du her
 

Så enkelt er det å lage ripsgelé.

Bruk modne, men ikke overmodne bær i ripsgeléen.

Ripsgelé
Har du rips i hagen er du heldig! Ripsgelé smaker friskt og godt og kan brukes til alt fra pålegg til smakstilsetning i saus og som tilbehør til viltmiddagen. Men det er viktig å unngå overmodne bær, da kan det nemlig bli vanskelig å få geléen til å stivne. Gå gjennom bærene og ta en liten stikkprøve for å sjekke at det ikke er usmak på bærene. Plukk vekk kviser og blader før bærene går i gryta, men stilkene kan gjerne sitte på. Den norske ripssesongen er fra august til september.

Oppskrift på ripsgelé finner du her
 

Rørte jordbær er enkelt syltetøy å lage..

Rørte jordbær holder i hvert fall ett år i fryseren.

Rørte jordbær
Dette er en fantastisk metode for å bevare den friske gode jordbærsmaken uten å måtte fram med gryte eller sterilisere glass. Vi har redusert sukkermengden slik at mest mulig av jordbærsødmen kommer fram. Når man ikke varmebehandler bærene kan det være lurt å legge dem et kvarter i eddikvann før du rører dem sammen med resten av ingrediensene. Dette fjerner eventuelle bakterier, virus og parasitter. Bruk ½ dl eddik (7 %) per liter vann, og la bærene ligge i denne blandingen i 15 minutter. Skyll godt med kaldt vann etterpå. Rørte jordbær egner seg veldig godt for fryseren. Frys ned mindre porsjoner, så har du alltid et ferskt og godt syltetøy på lur. Norsk jordbærsesong strekker seg fra juni til september.

Oppskrift på rørte jordbær finner du her
 
FLERE FRISTENDE OPPSKRIFTER FINNER DU HER