Disse kransekakestengene er så gode at du må forte deg å gi bort noen før de forsvinner...

Kransekake kan lages i tradisjonelle ringer som en høy kake eller i fine stenger pyntet med melis eller sjokolade.

Du har kanskje hørt at det kan være vanskelig å bake kransekake? Det behøver det heldigvis ikke være.

Kransekakestengene skal helst være sprø utenpå og seige inni og kan fort miste formen under steking. Men følger du gode råd og baketrinnene under, får du et godt resultat.

Glad i sprø og seige kaker? Prøv kokosmakroner også

Kransekakestenger med sjokolade og strøssel er populære både på kakebordet og som julegave. Her er 4 gode tips og detaljert oppskrift på kransekakestenger.

4 tips til perfekt kransekake

Enten du vil lage en tradisjonell kransekake med ringer eller kransekakestenger, er det noen gode råd du bør lese før du går i gang med bakingen.

1. Bruk en god mandelkvern. Hvis du bruker hurtigmikser, vil oljen i mandlene slås ut og kransekakene vil bli tørre og mangle den seigheten som kjennetegner gode kransekaker. Et tips er å bare skålde halvparten av mandlene før kverning, da blir det mer farge og smak på kakene.

2. Når eggehviten skal tilsettes, er det viktig å ikke bruke for mye, siden kransekakemassen da kan bli for våt. Tilsett litt og litt. Deigen skal være seig og fast.

3. Når kransekakemassen kjøres sammen i foodprosessoren, bør deigen kjøres til den er 60 ˚C varm (ca 5-10 minutter). Friksjonen sørger for at temperaturen stiger. Bruk gjerne et sukkertermometer eller et infrarødt termometer for å følge med på temperaturen. Du ikke ha varm deig, men det kan hindre at kransekakedeigen sprekker under steking. 

4. La deigen av kransekakemasse hvile et par timer eller gjerne natten over, før den bakes ut. Da blir den lettere å jobbe med.

En juleklassiker: Mørk og mektig delfiakake

Kransekakestenger med sjokolade og strøssel er populære både på kakebordet og som julegave. Her er 4 gode tips og detaljert oppskrift på kransekakestenger.

Kransekakestenger som venninnegave

Kransekakestengene kan pakkes inn i cellofan og gis bort som gaver. Hjemmelagde gaver er jo det beste! 

Pynt kransekakestengene med sjokolade eller melis, og gjør gavepakningen pen. Pynting av kakene og innpakning er også en fin aktivitet du kan gjøre sammen med barn eller barnebarn.

Kransekakestenger med sjokolade og strøssel er populære både på kakebordet og som julegave. Her er 4 gode tips og detaljert oppskrift på kransekakestenger.

Oppskrift på kransekakestenger

Dette trenger du:
500 gram mandler
500 g melis
3-4 eggehviter

Slik gjør du:

1. Skåld halvparten av mandlene og la dem tørke over natten, eller et par dager. Mal de tørre mandlene med mandelkvern.

2. Bland sammen de malte mandlene og melis i en bolle.

3. Pisk eggehvitene lett sammen. Kjør mandelblandingen i en foodprocessor og bland inn litt og litt av eggehviten til du får en fin konsistens. Deigen skal være seig og fast.

4. Pakk deigen i plastfolie og la den stå kjølig et par timer eller til neste dag.

5. Del deigen i 8 emner og trill lange fingertykkepølser. Del opp i ca 8 cm lange biter. Legg på et stekebrett med bakepapir, stek midt i ovnen på 200 ˚C med over- og undervarme i ca. 8-10 minutter til de såvidt er gylne. Sett til avkjøling.

6. Smelt kokesjokolade over vannbad. La sjokoladen avkjøle litt, slik at den ikke blir så flytende.

7. Dypp endene og/eller dekorer med smeltet sjokolade som kan sprøytes i tynne striper over stengene.

8. Du kan også pynte kransekakestengene med melis og eggehvite som blandes.

9. Strø på perlekuler eller annen pynt før sjokoladen stivner. Legg dem på bakepapir til sjokoladen har stivnet. For å få dem raskere stive kan de settes litt i fryseren.

10. Kransekake kan med fordel fryses og tas opp ved en senere anledning. Oppbevares i en lufttett boks.

FLERE GODE OPPSKRIFTER PÅ TRADISJONSMAT FINNER DU HER