Til hovedinnhold
julemat

Lutefisk med ertepuré

Lutefisk kan serveres på mange måter, og her får du oppskriften på nydelig tradisjonell lutefisk og lettvint ertepuré.

Lutefisk med ertepuré

40min / 2t 30min forberedelsestid

Vanskelighetsgrad: Enkel

Ingredienser

4 porsjoner

Dette trenger du:

lutefisk

salt

bacon

poteter

Ertepuré:

frosne erter

smør

salt og pepper (smak til)

Fremgangsmetode

Legg lutefisken, gjerne delt i porsjonsstykker, på en rist over en langpanne. Strø godt med salt over og sett alt i kjøleskap i 2 timer. Dette gjør at noe av vannet i fisken trekkes ut, og du vil få et fastere resultat til slutt.
Skyll raskt av saltet og klapp fisken tørr med kjøkkenpapir. Tørk av langpannen og legg fisken i, uten rist denne gangen.
Dekk formen med aluminiumsfolie, helst uten at folien er i kontakt med fisken, og sett langpannen midt i forhåndsvarmet ovn på 200 grader over- og undervarme. La fisken steke i 30-40 minutter, avhengig av størrelsen på stykkene/stykket.
Kok potetene til de er møre, ca 30 minutter, og hell av kokevannet slik at de får dampe seg tørre.
Del bacon i terninger og stek på middels varme til det er sprøstekt. Ta vare på baconfettet og server sammen med terningene.

Ertepuré

Kok opp vann i en liten kasserolle og la ertene småkoke i 5-7 minutter. Hell av kokevannet, men ta gjerne vare på 1 dl.
Ha i smør og mos ertene enten ved hjelp av en stavmikser eller en potetstapper. Smak til med salt og pepper, og tilsett eventuelt 1-2 ss av kokevannet om du vil.
Server lutefisk rett fra ovnen med ertepuré, kokte poteter og sprøstekt bacon.

Andre relevante oppskrifter

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆