Pinnekjøtt, fåreribbe, juleribbe eller julestek? Kjært barn har mange navn. Men har du noen gang forsøkt å dampe pinnekjøttet oppå potetene?

Pinnekjøtt er julemiddagen som stadig blir mer populær.

Denne tradisjonsretten har mange navn, og er blitt en kjær julerett for hele landet. På Vestlandet og i Nord-Norge serverer de pinnekjøttet helst på julaften, men smaken og duften har spredd seg videre, og flere og flere spiser pinnekjøtt opptil flere ganger i løpet av november, førjulstiden og selve julehøytiden. Det kan vi godt forstå!

210301-u48-marked-bannere-1200x800-3.jpg

Pinnekjøtt er saltet og tørket ribbenssider av lam eller sau som blir dampet over bjørkepinner, rist eller som i oppskriften under; poteter.

Kjøttet blir først lagt i salt eller saltlake før det blir hengt opp til det er tørt. Deretter sager man hele siden opp, før kjøttet er klart for gryten.

Noen pinnekjøtt blir også røykt før prosessen er ferdig, og dette kjøttet kjennetegnes ved at kjøttet blir rødere enn det brune urøykte kjøttet.

PRØV OGSÅ: Verdens beste kålrabistappe

Ja, vi elsker pinnekjøtt! Og med disse tipsene er du sikker på at du alltid får et godt resultat. Prøv for eksempel å dampe pinnekjøttet over potetene!

Husk å vanne ut pinnekjøttet

I motsetning til svineribben blir pinnekjøttet svært salt som følge av salte- og tørkeprosessen, og må vannes ut før det kan dampes. Legg kjøttet i en stor gryte, fyll på med vann og la gryten stå i ½-1 døgn. Dersom kjøttet er svært tørket trenger det gjerne lenger tid.

Bruker du lunkent vann går prosessen raskere enn om du bruker kaldt vann, så her har du også mulighet til å påvirke tiden. Er du usikker på om det er for salt fortsatt? Smak litt på det!

I butikken finner du nå både tradisjonelt pinnekjøtt som skal vannes ut, men også gryteklart pinnekjøtt som er ferdig utvannet og klart for gryten, som navnet tilsier. Sjekk pakken og tilpass tilberedningen etter dette!

PRØV OGSÅ: Ribbe med sprø svor

Ja, vi elsker pinnekjøtt! Og med disse tipsene er du sikker på at du alltid får et godt resultat. Prøv for eksempel å dampe pinnekjøttet over potetene!

Tradisjonelt tilbehør til pinnekjøttt

Til pinnekjøtt serveres det gjerne kålrabistappe, poteter og sjy fra dampingen til. Men det finnes flere lokale variasjoner og varianter rundt om i vårt langstrakte land.

På Sunnmøre er det for eksempel vanlig å servere surkål eller rødkål til. Noen bruker også kålstuing. Etter hvert som stadig flere lager både pinnekjøtt og svineribbe blir gjerne det tradisjonelle tilbehøret til svineribbe en del av tilbehøret til fåreribben også. Og det gjør jo måltidet bare bedre!

Lager du også karamellpudding til dessert, er julekvelden perfekt.

Tips og triks

 • Pass på at du vanner ut pinnekjøttet! Altfor salt pinnekjøtt er ikke godt.
 • Legg gjerne det ferdig dampede pinnekjøttet over på en rist og varm det under grillelementet i stekeovnen noen få minutter før servering.
 • Gjør som over, men ringle i tillegg litt sirup over pinnekjøttet.
 • Server julepølser/grove pølser til, og la dem enkelt dampe på toppen av kjøttet siste halvtimen før servering.

PRØV OGSÅ: Bak ditt eget flatbrød

Ja, vi elsker pinnekjøtt! Og med disse tipsene er du sikker på at du alltid får et godt resultat. Prøv for eksempel å dampe pinnekjøttet over potetene!

Oppskrift på pinnekjøtt

 • 400-500 g tørket pinnekjøtt per person
 • 10-12 mandelpoteter
 • Ca 2 dl vann

Slik gjør du:

 1. Legg pinnekjøttet i en stor gryte og fyll på med kaldt vann. La kjøttet vannes ut i ca 1 døgn før du heller av vannet.
 2. Ta kjøttet ut av gryten og legg potetene i bunnen. Fyll på med vann til de er nesten dekket og legg kjøttet over.
 3. La vannet syde rett under kokepunktet slik at det avgir damp til ribbene som ligger over. La ribbene dampe under lokk til kjøttet løsner fra benet, 3-5 timer. Sjekk gjerne en gang i timen at det fortsatt er vann i gryten, og fyll på dersom det blir for lite.
 4. Server pinnekjøtt med kålrabistappe, potetene og sjyen fra bunnen av gryten.

GODE OPPSKRIFTER PÅ TRADISJONSMAT FINNER DU HER