Litt salt og deilig spekemat er godt og lekkert til festen. Server med sprøtt flatbrød, god potetsalat, nylaget eggerøre og annet godt.

Tradisjonelt har vi servert spekematen sammen med annen mat. Flatbrød, som ble servert til alle måltider, var vanlig, det samme var poteter og ymse grøtslag.

Slik spiser vi gjerne spekemat i dag også, selv om spekefatene nok er dandert med mer grønnsaker, frukt og bær enn hva var vanlig i gamle dager.

Vi synes ofte det er pent å dandere hele skiver med lekker spekeskinke i salaten eller på spekefatet, men dette er upraktisk for den som skal spise skinken. Den lar seg ikke lett bite over. Vær derfor grei mot dine gjester og del opp spekematen i passe biter når du serverer.

TIL SPEKEMATEN: Potetsalat med en vri

Godt tilbehør til spekeskinke 
* På spekefat med annen spekemat, potetsalat, salater og flatbrød. Og rømmedressing!
* Til oppskåret melon.
* I salater, særlig med friske bær. Prøv jordbær, balsamico, spekeskinke og agurk.
* Surret rundt asparges og stekt i panne.
* Surret rundt kyllingfilet eller svinefilet, og stekt i ovn eller panne.
* Som tilbehør på ostefatet. Særlig godt til modne harde oster, som manchego og jarlsberg. 

TIL SPEKEMATEN: Den perfekte eggerøren

De vanligste sortene

Spekekjøtt er stykker av kjøtt fra både gårdsdyr og vilt, som altså konserveres ved speking: først legges kjøttet i salt, deretter modnes det, før det henges til tørk i mange måneder.

Fenalår er låret fra får eller lam, tørket med eller uten bein. Spesielt vanlig i Norden. Saltet vaskes ofte ikke av, så fenalåret er saltere enn spekeskinke.

Spekeskinke er den vanligste formen for spekemat i hele Europa. Den er fra låret på grisen, oftest med bein. Uten bein kalles den gjerne pæreskinke eller Westfaler-skinke.

Spekepølser er kjøttpølser som spekes. De lages av alt mulig kjøtt, ofte med andre smakstilsetninger. Typisk norske spekepølser er fårepølse, morr og stabburspølse/svartpølse. Sistnevnte har litt blod i blandingen, som gir en mørkere farge. Morr er selve ur-spekepølsa i Norge, og den finnes i utallige varianter. Før var det slik at hver gård hadde sin spesielle morrpølse. Spekepølser fra andre land i Europa (og andre verdensdeler) har ofte mer smak og krydder, som salami, chorizo eller vinpølser.

GODE OPPSKRIFTER PÅ TRADISJONSMAT FINNER DU HER