Hva er vel bedre enn sommerfest med norsk tradisjonsmat? Det er veldig enkelt å lage og passer like bra enten dere er mange eller bare to rundt bordet.

Norsk tradisjonsmat er populært som aldri før. Det er ikke bare bestemor som sverger til tradisjonsmaten, stadig yngre matinteresserte begynner å søke seg tilbake i vårt rike matarkiv.

Men hva er norsk tradisjonsmat? Norges Bygdekvinnelag, som står bak nettsiden Norsk tradisjonsmat, har definert tradisjonsmat som retter som er blitt overført mellom generasjoner og stammer fra før 1960-tallet. Nå er det på tide å hente fram noen av våre tradisjonsmatfavoritter!

3 sommerfavoritter med norsk tradisjonsmat:

Spekemat er norsk tradisjonsmat.

Et bugnende spekefat med godt tilbehør er norsk versjon av tapas.

Spekemat
Ifølge en TNS Gallup-undersøkelse fra 2012, der nordmenn ble spurt om hva slags norsk mat vi vil anbefale turister å smake, kom spekemat på 2.plass (etter pinnekjøtt). Og det er ikke så rart, her i landet lager vi fantastiske spekeskinker og spekepølser som egner seg godt som festmat. Sett sammen et bugnende spekefat, med både frukt, nøtter og ost som tilbehør. Hvor mye spekemat skal du beregne? Du må beregne mellom 150 til 200 gram spekemat per person, når du har godt tilbehør i tillegg. Nå om sommeren passer det veldig godt med norske jordbær til spekematen.


Se hvordan du setter sammen et godt spekefat med tilbehør her.
 

Flatbrød er norsk tradisjonsmat.

Hjemmelaget flatbrød er faktisk ikke så vanskelig å lage.

Hjemmelagde flatbrød
Flatbrød regnes som det opprinnelige norske brødet, og vi kan spore flatbrødet tilbake til middelalderen. Opprinnelig ble flatbrød stekt på steinhelle eller takke, men i dag kan vi faktisk bruke stekeovnen til å steke flatbrød, noe som gjør prosessen mye enklere. Det virker kanskje vanskelig å lage flatbrød selv, men det er faktisk ganske lett. Det er egentlig bare tre ting du må tenke på; at deigen ikke er for fast, at du bruker rikelig med mel på bordet slik at deigen ikke setter seg fast, og å ha en god kjevle. I tillegg trenger flatbrødet god tid i stekeovnen. Flatbrød et nydelig tilbehør til både spekemat, supper, gryter og rømmegrøt.

Oppskrift på hjemmebakt flatbrød finner du her
 

Rømmegrøt er norsk tradisjonsmat.

Rømmegrøt med sukker, kanel og smørøye er et skikkelig festmåltid!

Rømmegrøt
Nordmenn har alltid spist mye grøt, og rømmegrøt var regnet som den gjeveste festmaten. Man serverte rømmegrøt til nesten alt av sammenkomster og selskapeligheter, fra bryllup til barsel og gravøl. I morderne tid er det mange som spiser rømmegrøt til sankthans og sommerfester, med spekemat og flatbrød ved siden av. Det er viktig å bruke skikkelig seterrømme når du skal koke rømmegrøt, ellers skiller den seg. Det er faktisk ikke så vanskelig å lage rømmegrøt, og smaken blir fyldig, syrlig og helt herlig. Du kan gjerne ha smør, sukker og kanel på rømmegrøten, eller gjøre som fintfolk på begynnelsen av 1900-tallet og strø noen rosiner over grøten.

Oppskrift på fløyelsmyk rømmegrøt finner du her

FLERE OPPSKRIFTER PÅ GOD TRADISJONSMAT FINNER DU HER