Spar på små og store rester av rotgrønnsaker, det kan det bli mange deilige middager av.

Visste du at rester av rotgrønnsaker kan tilsettes i supper og sauser for ekstra god smak? Tilsett biter av gulrot, sellerirot eller persillerot når du lager tomatsaus eller -suppe, så blir maten både bedre og litt sunnere.

Rotgrønnsaker er en samlebetegnelse for en stor familie av grønnsaker. Her finner du både gulrøtter, beter, sellerirot, persillerot, pastinakk, kålrot og nepe, og felles for dem er at de vokser under jorda. De fleste av rotgrønnsakene kommer i løpet av sommeren. Heldigvis er holdbarheten til rotgrønnsaker veldig god, så du får kjøpt de fleste av de norske rotgrønnsakene hele året.

Rotgrønnsakene varer lengst hvis de oppbevares kaldt og litt fuktig. Bare se her:

Flere gode tips til oppbevaring og restemat finner du i vår YouTube-kanal.

3 oppskrifter med rester av rotgrønnsaker:

Ovnsbakte rotgrønnsaker av rester av rotgrønnsaker.

Ovnsbakte rotgrønnsaker er nydelig tilbehør til høstens lam og vilt.

1. Ovnsbakte
Rotgrønnsaker er en del av norsk husmannskost, og er nydelig tilbehør til nesten alt av tradisjonsmat. Ved å ovnsbake rotgrønnsakene over lav temperatur får du mye, gode grønnsaker med deilig sødme. Ovnsbakte rotgrønnsaker er fantastisk tilbehør til lam, viltkjøtt og fisk. I denne oppskriften kan du bruke de rotgrønnsakene du har for hånden og blande sammen med honning, sitron og mynte. Du kan også tilsette litt blåmuggost mot slutten av steketiden, hvis du ønsker en liten vri.

Oppskrift på ovnsbakte rotgrønnsaker finner du her
 

Lag kraft av rester av rotgrønnsaker.

Kok grønnsakkraft av både biter og skrell av rotgrønnsaker.

2. Kraft
Kok din egen grønnsakkraft! Putt rester av rotgrønnsaker og skrell (de må være vasket) i en plastboks eller -pose i fryseren. Nå boksen/posen er full kan du koke kjempegod grønnsakkraft. Ha alle restene i en stor gryte med vann, hel pepper, salt, laurbærblad og noen stilker timian og persille. Kok opp og la det trekke i 50-60 minutter. Sil av og frys gjerne ned i isbitposer, så har du alltid fersk kraft for hånden. Grønnsakkraft er nydelig som basis i supper, sauser og gryter.

Lag betasuppe med rester av rotgrønnsaker.

Du kan bruke nesten alt av rotgrønnsaker i betasuppen.

3. Suppe
Tøm kjøleskapet for rotgrønnsaker og kok en klassisk betasuppe. Du finner lokale varianter av betasuppe over hele landet, men alle har en kombinasjon av rotgrønnsaker og kjøtt eller pølse. Du kan for eksempel bruke gule erter, kålrot, gulrot, poteter, purre, løk og byggryn i suppa. Det er ikke vanskelig å lage en klassisk betasuppe, men du må beregne god tid. I denne oppskriften bruker vi svineknoke, som trenger drøye tre timer for å bli klar. Men resultatet er verdt ventetiden, dette blir en varmende og god suppe til kalde kvelder.

Oppskrift på tradisjonell betasuppe finner du her

FLERE GODE OPPSKRIFTER PÅ RESTEMAT