Nye vaner og enkle rutiner gjør at Gudrun og familien nesten ikke kaster mat lenger. Se hennes 5 tips for å få det til. – Det er faktisk ikke så vanskelig, mener hun.

Gudrun hadde lyst til å kaste mindre mat. I 2018 meldte hun familien på prosjektet «MatVinn» , som er et samarbeidsprosjekt mellom organisasjonen Framtiden i våre hender og kommuner over hele landet. 
 
Det ble en skikkelig vekker for sørlandsfamilien, som består av Gudrun og ektemannen Glenn og deres to tenåringssønner. I starten fikk de mye relevant informasjon og nyttige verktøy for å komme i gang, og deretter var det opp til dem.

Det første de gjorde var å veie maten for å se hvor mye spiselig mat de kastet. Det gjorde at de kunne identifisere hvilke situasjoner som førte til at de kastet mat. I denne fasen ble de oppmerksom på særlig én uvane.
 
- Vi fant ut at vi lot matvarer ligge i kjøleskapet lenge nok til at de ble så dårlig at vi kunne kaste med «god» samvittighet. 
Det var vekten som avslørte oss. Den første uken av prosjektet kastet vi 2,8 kilo fullt spiselig mat, forteller Gudrun.

Holdbarhetsguide: Kan du spise mat etter «best før»-datoen?

Gudrun og familien kaster nesten ikke mat.

Gudrun og Glenn er blitt flinke til å kaste mindre mat. Alle foto: Erik Ruud

Handler litt hver dag

Etter den første ukens tøffe avsløring var det bare å brette opp ermene. Blant annet valgte familien å gå fra storhandel én gang i uka, til å handle litt hver dag.
 
- Hver morgen ser vi hva vi har, planlegger hva vi kan bruke det til og hva vi må supplere med. Hvis vi har dårlig tid og ikke rekker å skrive handleliste, tar vi et bilde av kjøleskapet før vi går på jobb. 

Nytt liv til restematen

Etter hvert som familien fikk bedre oversikt i kjøleskapet, innførte de en smart Spis meg først-kurv for mat med kort levetid. De har også begynt med egen restetallerken på benken og denne maten har alle i familien ansvar for å spise opp før det lages noe nytt. I tillegg skal middagsrester helst brukes i morgendagens middag.
 
- Det er utrolig hvor mye det går an å putte i en pastasaus eller legge på en pizza, som faktisk smaker godt. Det handler bare om å prøve seg fram og våge å feile, sier Gudrun.

Kurv som hjelper familien til å kaste mindre mat.

Spis meg først-kurven gir familien oversikt over mat som er i ferd med å gå ut på dato.

Kaster nesten ikke mat

Endringene de har gjort har også ført til nye holdninger til mat, og hvor mye man faktisk trenger.
 
-  Vi kjøper bare det vi vet vi kommer til å bruke. Det er faktisk ingen krise om vi bare lager akkurat nok middag. Om noen fremdeles sultne er det bare å ta seg en brødskive, sier Gudrun.
 
De resterende fire ukene som prosjektet varte kastet familien kun 28 gram mat – totalt.
 
- Det gikk litt sport i det, for å si det mildt, ler Gudrun.
 
Kristiansandsfamilien ser på sitt nye hverdagsliv uten matsvinn som utelukkende positivt. Selvsagt sklir det ut litt ut av og til, spesielt rundt ferier og høytider, men Gudrun er ganske skikker på at de nye vanene er kommet for å bli. Og hun er helt tydelig på hvorfor det har gått så bra.
 
- Suksessfaktoren er at det har vært lett å gjennomføre, ellers hadde vi aldri klart det. Vi er egentlig noen slappfisker med normale, hektiske liv og vi ville aldri fått dette til hvis det var mye jobb, understreker Gudrun.

handleliste som gjør at familien kaster mindre mat.

Familien sjekker alltid kjøleskapet før de skriver handleliste.

Gudruns 5 enkle råd for å kaste mindre mat:

  1. Skaff deg oversikt over hva du kaster. Vei hvor mye spiselig mat du kaster (skall teller ikke), identifiser hvilke matgrupper du kaster mest av og hvilke anledninger som trigger mer matsvinn.
  2. Sjekk hva du har i kjøleskapet før du handler.
  3. Lag deg en Bruk meg først-kurv som du setter i kjøleskapet. Her legger du matvarer som står i fare for å måtte kastes snart. Sjekk alltid denne kurven først hver gang du åpner kjøleskapet.
  4. Ikke se på datostemplingen. Du merker med raskt om maten er dårlig.
  5. Tørk støv av blenderen, brødristeren og toastjernet. Det er nesten ikke grenser for hva som kan moses til smoothies, supper og sauser med en god blender, og med brødristeren og toastjernet er det lett å redde tørre og kjedelige brødskiver fra den brune dunken.
     
     HER FINNER DU GODE OPPSKRIFTER PÅ RESTEMAT