Har du ribbe til overs, kan du lage supergod restemat etterpå. Her er våre 3 beste tips til bruk av ribberestene.

Rester av ribbe er gull å ha i jula. Ribbe er et anvendelig kjøtt som mange liker, og som du kan gjøre mye godt med, enten til lunsj, middag eller fest. Oppbevar ribberestene i en tett boks eller pose, da holder kjøttet seg godt mye lenger. Kjøttrester må alltid stå kaldt for å forhindre bakterievekst. Til den klassiske ribbemiddagen følger det med mye godt tilbehør. Her har vi laget noen retter med både ribbe og tilbehør, slik at du får brukt opp flere rester samtidig.

Oppskriftene finner du under filmen.
 

3 gode oppskrifter med rester av ribbe:

1. Kremet pasta med ribberester

Det kan være godt å servere en rask pastarett innimellom julefestene. Bruk gjerne fullkornspasta dersom du ønsker litt ekstra fiber. I denne retten har vi tatt med rosenkål, som mange bruker i jula, men du kan også bruke andre grønnsaker, som gulrot, paprika og sukkererter.

Bruk det du har i grønnsakskuffen. Har du ikke ribberester, kan du bruke rester av svinekoteletter, nakkekoteletter eller svinestek i denne retten.
 
Til 4 porsjoner trenger du:

  • 300 g tørr spagetti
  • 200-300 g stekt ribbe
  • 1 gul løk, finhakket
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 4 stk. sjampinjong, i skiver
  • 12 stk. fersk rosenkål, delt i 2
  • 1 ss smør, til steking
  • 2 dl kremfløte
  • 2 ss crème fraîche
  • 1 ts soyasaus
  • 0,5 ts salt
  • 0,25 ts pepper
  • Revet parmesanost
  • Fersk basilikum

 
Slik gjør du:

  1. Kok spagetti som anvist på pakningen.
  2. Finhakk løk og hvitløk, Rens og del rosenkålen i to og skjær soppen i skiver.
  3. Smelt smør i stekepannen og stek løk, hvitløk, rosenkål og sopp på middels sterk varme, til det får litt farge.
  4. Hell fløte, crème fraîche og soyasaus i stekepannen. Skjær ribberestene i terninger, ca. 2-3 cm store, og ha i sausen. Har du svor bør denne skjæres av og serveres ved siden av. La sausen småputre et par minutter. Smak til med salt og pepper.
  5. Vend ferdig kokt pasta sammen med sausen og ribbebitene. Server med revet parmesanost og fersk basilikum.

2. Ribbesandwich med rødkål og epler

Kan det friste med en sandwich med smak av jul? I denne sandwichen kan du bruke mye av tilbehøret til en klassisk ribbemiddag, som rødkål, surkål og sennep. Du kan både bruke grovt eller fint landbrød. Har du daggammelt brød kan du riste brødskivene litt i en tørr panne før du lager sandwichen.
Du kan også gjøre som danskene og lage et høyt smørbrød med ribberestene, da trenger du bare én brødskive.
 
Til 2 porsjoner trenger du:

  • 1 ss smør
  • 1 eple, i båter
  • 150-200 g stekt ribbe, uten ben og svor
  • 3-4 ss rødkål eller surkål
  • 2 skiver godt brød
  • 2 ss grov sennep
  • 4 skiver syltet rødløk, se oppskrift her
  • 2 ss sprøstekt løk 

 
Slik gjør du:

  1. Smelt smør i en stekepanne på middels sterk varme.
  2. Skrell eplet og del i like tykke båter. Stek eplebåtene forsiktig på begge sider.
  3. Varm ribberestene og rødkålen noen minutter i stekepannen dersom du vil alt smørbrødet være litt lunt.
  4. Smør sennep på brødskiven og legg på skiver med ribbe, rødkål og stekte eplebåter. Topp med syltet rødløk og sprøstekt løk.

3. Tapas med glasert ribbe og svisker

Ribberester er perfekt når du skal servere fingermat på julefesten. Vi har delt ribberestene i små biter og rullet dem i en glaze av soya, sukker og aromatiske krydder. Sviskene fra julemiddagen smaker veldig godt som tilbehør. Resultatet er en asiatiskinspirert tapasrett med masse deilig smak. Pynt gjerne med friske koranderblader og spirer, eller server med en salat av finsnittet vårløk, hodekål og gulrot ved siden av.
 
Til 4 porsjoner trenger du:

  • 400 g stekt ribbe
  • 1 dl soyasaus
  • 0,5 ts 7 % eddik
  • 5 ss brunt sukker
  • 6 fedd hvitløk, knust
  • 1 ts malt ingefær
  • 0,5 ts malt kanel
  • 0,25 ts malt nellik
  • 0,25 ts sort pepper
  • Svisker

 
Slik gjør du:

  1. Forvarm ovnen til 225 grader. Skjær bort svor og bein på ribba og del kjøttet i munnfullstore biter.
  2. Varm opp soyasaus, sukker, hvitløk og krydder. La sausen småputre noen minutter.
  3. Dypp ribbebitene i sausen og sett deretter i en ildfast form. Sett formen på rist i ovnen og stek til kjøttet er gjennomvarmt, ca. 20 minutter.
  4. Stikk cocktailpinner gjennom ribbebitene og topp med svisker. Server med resten av sausen.