Har du stekt en stor kalkun, er det ikke uvanlig å ha mye rester etterpå. Det betyr at du har mange gode restemiddager foran deg!

Har du servert kalkun til jul eller på nyttårsaften, er det lurt å ta vare på restene etterpå. Plukk kjøttet fra skroget, og sett restene kaldt i kjøleskapet rett etter middag.

Hvis du har tid og lyst kan du koke veldig god kraft av skroget. Det er overraskende enkelt: Del skroget i mindre deler og ha det i en stor kjele sammen med biter av rotgrønnsaker og løk. Fyll på akkurat så det dekker med vann og kok opp. Fjern skummet som danner seg på toppen og ha i litt krydder (f.eks. timian, pepper, laurbærblad) og salt. La det småkoke et par timer og sil av. Nå har du en nydelig kraft som du kan lage saus, supper og gryter av. Hell gjerne kraften i en isbitpose og oppbevar i fryseren.
Har du ikke tid til å koke kraft akkurat nå, kan du legge skroget i fryseren og gjøre det senere.
 
Kalkunkjøttet har en mild og god smak, og passer derfor veldig godt i mange middagsretter. Hvis du vil lage enkle lunsj og matpakker med restene, finner du 3 gode oppskrifter her



Vil du ha flere restetips? Du finner flere tips om restemat og riktig oppbevaring av matvarer her.

3 middager med rester av kalkun:

Nachos med rester av kalkun.

Meksikansk nachos er fredagskos i mange norske hjem.

1. Nachos med kalkunrester

Finnes det bedre kosemat enn nachos? Dette er retten som vil glede venner og familie i alle aldre, både som snacks og til middag. Denne retten er rask å lage, særlig når du har ferdigstekt kalkunkjøtt for hånden.  Du kan varere tilbehøret etter smak, både avokado i biter, guacamole og avokadokrem, og mais er populært.
 
 
Til 2 middagsporsjoner/4 snacksporsjoner trenger du:

  • 1 ss rapsolje
  • 400 g kalkunkjøtt, revet eller i terninger
  • 0,5 stk løk, finhakket
  • 1 pk tacokrydder
  • 0,5 dl vann
  • 1 pose salte tortillachips (185 g)
  • Ca. 150 g revet ost
  • 2 stk vårløk, finsnittet
  • 2 ss fersk koriander, finhakket
  • 2 stk lime, i båter
  • ½  glass salsa
  • ½ boks rømme
     

Slik gjør du:

  1. Sett ovnen på 225 grader. Varm opp olje i en stekepanne og brun kalkunkjøttet raskt.
  2. Tilsett finhakket løk og tacokrydder. Rør om og la alt steke i omtrent 1 minutt. Tilsett vann og rør om. Stek videre til omtrent all væske har fordampet.
  3. Bruk stekebrett eller en stor ildfast form og spre tortillachipsene i et jevnt lag utover sammen med litt revet ost.
  4. Fordel kjøttblandingen over og dryss på resten av osten. Stek midt i ovnen til osten har smeltet.
  5. Dryss på vårløk og koriander og server med salsa, rømme og limebåter som tilbehør.
     
Karrigryte med rester av kalkun.

Kalkun og indiske krydder er nydelig sammen!

2. Rask karrigryte med kalkun

Dette blir en ny hverdagsfavoritt! Det milde kalkunkjøttet og den smaksrike karrien kler hverandre veldig godt, særlig i en kremet gryte. Og heldigvis trenger ikke alle gryteretter å stå mange timer og putre for å bli god, denne er så rask å lage at den blir klar samtidig med risen.
 
Til 4 porsjoner:

  • 3 dl ris
  • 1 ss rapsolje
  • 1 gul løk, finhakket
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 0,5 stk rød chili, finhakket
  • 1 rød paprika, i strimler
  • 1 ts malt ingefær
  • 2 ss karri
  • 1 ss tomatpuré
  • 400-500 g kalkunkjøtt, i terninger
  • 3 dl crème fraîche
  • 1 dl kremfløte (eller kokosmelk)
  • 2 dl kyllingbuljong
  • 2 ss fersk koriander
  • 1 lime, i båter

Slik gjør du:

  1. Kok ris etter anvisning på pakken.
  2. Stek løk, hvitløk, chili og paprika i olje til løken blir blank og myk. Ha i hvitløken mot slutten av steketiden for grønnsakene, slik at den ikke blir brent.
  3. Ha grønnsakene over i en stor gryte sammen med krydder og tomatpuré.
  4. Skjær kalkunkjøttet i terninger og ha i gryta sammen med crème fraîche, fløte og buljong.
  5. Kok opp og la alt småkoke noen minutter til sausen tykner. Smak til med salt og pepper.
  6. Dryss over finhakket koriander og server kalkungryten sammen med limebåter og kokt ris.
     
Cæsarsalat med rester av kalkun.

Cæsarsalat skal etter sigende være verdens mest spiste salat. Den blir ikke dårligere med kalkunrester!

3. Cæsarsalat med kalkun

En frisk salat smaker ekstra godt etter en lang jul med mye tung mat. Denne salaten metter godt, siden den har både bacon, parmesan og kalkunkjøtt. I tillegg har vi tilsatt hjemmelagde krutonger, som er en fin måte å bruke opp tørt brød. Hvis du ikke spiser opp alle, kan du oppbevare dem i en tett boks med matpapir, så har du godt tilbehør til supper og salater.
 
Til 4 porsjoner trenger du:

  • 4 skiver lyst brød
  • 2 ss olivenolje
  • 1 ts grovt flaksalt
  • 150 g baconterninger
  • 2 stk hjertesalat
  • Ca. 400 g rester av kalkun
  • 30 g parmesan

 
Dressing:

  • 2 eggeplommer
  • 1 ts dijonsennep
  • 1 fedd hvitløk, finhakket
  • 3 ansjosfileter
  • 1/2 sitron (saften)
  • 1 ts hvitvinseddik
  • 1,5 dl olje
  • 0,5 dl vann
  • 1/2 dl parmesan, finrevet

 
Slik gjør du:

  1. Skjær brødet i terninger og bland sammen med olivenolje og salt. Stek krutongene i ovnen på 180 grader i ca. 15 min til de er gylne. Rør et par ganger underveis.
  2. Sprøstek baconterningene i en stekepanne og la de renne av seg på kjøkkenpapir.
    Skyll, tørk og riv salaten i store biter. Ha over i et stort fat eller en bolle.
  3. Dressing: Ha alle ingrediensene unntatt oljen i en liten foodprosessor eller blender. Kjør ingrediensene på høy hastighet og hell i oljen med en tynn stråle. Dressingen skal få en tykk konsistens. Smak til med salt og pepper. Dersom dressingen blir for tykk kan du spe med kaldt vann.
  4. Vend salatbladene sammen med litt under halvparten av dressingen. Dryss over brødkrutonger og bacon.
  5. Skjær kalkunkjøttet i strimler og legg over salaten. Dryss over parmesan før du setter salaten på bordet. Server resten av dressingen i en skål ved siden av.