Har du rester av pinnekjøtt, kan du lage mange gode middager. Her får du våre beste oppskrifter på restemat i jula.

Dampet pinnekjøtt med kålrabistappe er et av julas høydepunkter, men visste du at rester av pinnekjøtt egner seg svært godt i mange andre retter?
Rens pinnekjøttet som blir til overs og oppbevar det i en tett boks eller pose i kjøleskapet, og lag gode restemiddager med det.

Pinnekjøtt er både saltet, speket og tørket, og har derfor veldig lang holdbarhet. Pinnekjøtt som ikke er dampet bør oppbevares tørt og kjølig, men ikke i kjøleskap. Der er det for fuktig og dette kan gi muggdannelser. Oppbevar pinnekjøttet i emballasjen, men stikk gjerne hull på plasten for å unngå at det kommer kondens inni pakka. Pinnekjøtt har lavt væskeinnhold og tåler veldig godt å fryses.
Du kan legge frossent pinnekjøtt direkte til utvanning, bare legg på et par timer på utvanningstiden.

Oppskriftene finner du under filmen:

Ønsker du flere tips om hva du kan bruke julematrestene til? Se flere gode forslag her.

3 oppskrifter med rester av pinnekjøtt

Taco med rester av pinnekjøtt.

Dette tar fredagskosen til nye høyder!

1. Taco med pinnekjøttrester

Hvem hadde trodd at pinnekjøtt og tacokrydder skulle smake så godt sammen? Dette er perfekt restekosemat. Denne retten er enkel og rask å lage, perfekt når du har andre ting å gjøre enn å stå på kjøkkenet. La kjøtt og krydder kose seg i stekeovnen mens du hurtigsylter rødløk og agurk. De lett syrlige grønnsakene smaker nydelig sammen med det krydrete pinnekjøttet og den fyldige chilimajonesen. Du kan også bruke lomper istedenfor tortillalefser til denne pinnekjøtt-tacoen.
 
 
Til 4 porsjoner trenger du:

  • Ca. 500 gram pinnekjøtt (ferdig renset)
  • 1,5 ss tacokrydder
  • 1,5 ss vann
  • 0,25 rødkål, finsnittet
  • 0,5 agurk, i tynne skiver
  • 4 ss vann
  • 2 ss sukker
  • 2 ss 7 % eddik (eller hvitvinseddik)
  • 0,5 ts salt
  • 0,25 ts pepper
  • 4 ss majones
  • 0,5-1 ss chilisaus (Heinz, sriracha eller tilsvarende)
  • 2 ss limesaft + 4 limebåter
  • 0,25 ts pepper
  • 12 små tortillalefser
  • 1 potte frisk koriander

 
Slik gjør du:

  1. Rør pinnekjøtt, tacokrydder, og vann sammen i en ildfast form. Stek i ovnen på 200 grader i ca. 10 minutter.
  2. Skjær rødkål og agurk i tynne skiver og ha i en bolle. Rør sammen vann, sukker og eddik. Smak til med salt og pepper og hell over grønnsakene.
  3. Rør sammen majones, chilisaus og limesaft. Smak til med pepper.
  4. Server pinnekjøttet i myke tortillalefser med rødkålsalat, chilimajones, limebåter og fersk koriander.
Omelett med rester av pinnekjøtt.

Rester av pinnekjøtt er nydelig på en omelett.

2. Omelett med pinnekjøtt

Bruk opp både pinnekjøtt og poteter fra julefesten og lag en kjempegod omelett til lunsj eller middag dagen etter. Denne omeletten er inspirert av spansk omelett – tortilla de patatas – men her har vi tilført både revet pinnekjøtt, frisk ruccolasalat og salte kapers på toppen. Resultatet er en herlig smaksbombe, som passer svært godt når du kommer inn etter en lang skitur eller fottur, og har lyst på noe varmt og godt som ikke tar altfor lang tid å tilberede.
 
 
Til 2 porsjoner trenger du:

  • 4 egg
  • 0,5 dl fløte
  • 0,25 ts salt
  • 0,25 ts pepper
  • 0,5 ss smør
  • 2 kokte poteter, i terninger
  • 100-150 gram pinnekjøtt (ferdig renset)
  • 0,5 pose ruccola
  • 2 ss kapers
  • 2 skiver brød

 
Slik gjør du:

  1. Visp sammen egg og fløte i ca. 1 minutt, til det blir luftig. Smak til med litt salt og pepper.
  2. Smelt smør i en stekepanne på svak varme. Tilsett eggeblandingen og fordel potetbitene jevnt i omeletten. Legg på lokk og la omeletten steke forsiktig til den nesten har stivnet helt.
  3. Legg pinnekjøttrestene på omeletten, sett på lokk igjen og la kjøttet dampes varmt i et par minutter.
  4. Legg omeletten over på en tallerken eller fjøl. Topp på ruccola og kapers og server omeletten med godt brød.
Grønnsaksuppe med rester av pinnekjøtt.

Pinnekjøtt og rotgrønnsaker er jo en uslåelig kombinasjon - også i suppe.

3. Kjøttsuppe med pinnekjøttrester

Denne suppa gjør virkelig stas på pinnekjøttet! Bruk de gode, norske rotgrønnsakene – her kan du bruke opp det du har i grønnsakskuffen – så får du en smaksrik og mettende middagsrett. Siden du bruker pinnekjøttrester i gryta, trenger den ikke koke lenge for å bli ferdig. Du kan også bruke rester av lammekjøtt eller storfekjøtt i denne kjøttsuppa. Det smaker veldig godt med ferskt brød, prøv gjerne et eltefritt landbrød (som bare tar 5 minutter å lage + hevetid)


Til 4 porsjoner:

  • 1 gul løk, i biter
  • 2 skiver sellerirot, i terninger
  • 2 skiver kålrot, i terninger
  • 4 poteter, i terninger
  • 2 gulrøtter, i skiver
  • 1 pastinakk, i skiver
  • 1 stilk vårløk, finsnittet
  • 1,2 l grønnsakkraft
  • 1 laurbærblad
  • 1,5 ts salt
  • 0,5 ts pepper
  • Ca. 500 g pinnekjøtt, dampet og renset
  • 1 stilk fersk rosmarin
  • Brødskiver og smør
     

Slik gjør du:

  1. Rens og skrell alle grønnsakene og skjær i omtrent like store terninger og skiver.
  2. Ha grønnsakene i en stor gryte, sammen med grønnsakkraft, laurbærblad, salt og pepper. Hold gjerne litt tilbake på saltet siden pinnekjøttet er ganske salt.
  3. Kok opp under lokk og la suppen koke til grønnsakene er møre, 15-20 minutter.
  4. Tilsett ferdig renset pinnekjøtt og la kjøttet bli gjennomvarmt før servering.
  5. Server med fersk rosmarin og godt brød.