Har du rester av urter stående på kjøkkenbenken etter matlagingen? Ikke kast dem, men bruk dem til å lage noe godt dagen etter.

Rester av urter i potte bør helst stå lyst, men ikke for varmt. Velg derfor et lyst sted på kjøkkenet, men unna vinduene og ovnen. Urter trenger vanning, men liker best å «drikke» vann fra skålen de står i. Har du mange urter til overs, lønner det seg å sette dem sammen i en dyp tallerken eller fat med kant, og så helle vann i bunnen av fatet en gang daglig.

 

Livredning for slappe urter

Har du urter som begynner å henge med hodet, kan du prøve dette: Kapp dem og kast potten. Ha varmt vann i et glass og sett urtestilkene i glasset. Sett så glasset i kjøleskapet. Da kvikner urtene til i løpet av kort tid.

Du finner 3 deilige oppskrifter med urterester lenger ned i artikkelen. Se flere restetips i vår YouTube-kanal:

3 gode ting du kan bruke rester av urter til:

Rester av urter kan henges til tørking.

De aller fleste urter kan tørkes.

1. Tørket
Hardføre urter som timian, basilikum oregano, mynte, sitronmelisse, persille og gressløk egner seg godt til tørking. Du kan enten henge dem opp i bunter og la dem tørke på et tørt sted, eller tørke dem ved 30 grader varmluft i stekeovnen. Tørkede urter har lang holdbarhet hvis de oppbevares i en tett beholder. Tørkede urter er en kjempefin gave til både jul og bursdag, eller som en hyggelig oppmerksomhet når du skal bort.

Lag pesto med rester av urter.

Lag en enkel pasta med pesto til middag.

2. Pesto
Det er ikke bare basilikum som egner seg som pesto. Prøv gjerne koriander og persille også. Bruk en stavmikser og kjør urtene sammen med olivenolje, hvitløk, pinjekjerner og parmesan til en deilig saus. Denne sausen egner seg godt til pasta, og stekt og grillet kjøtt og fisk. Koriander- og persillepesto smaker kjempegodt sammen med reker; fyll en bagett eller topp en loffskive med avokadoskiver, pesto, reker og en skvis sitron. Det smaker kjempegodt!

Oppskrift på en deilig pesto finner du her

Lag kryddersmør av rester av urter.

Kryddersmøret kan du oppbevare i fryseren, så holder det lenger.

3. Kryddersmør
Urterester er nydelig i kryddersmør, som er perfekt å ha i fryseren. Da har du alltid en smaksforsterker til grønnsakpakker, stekt fisk og kjøtt. I smøret kan du for eksempel blande koriander, lime og hvitløk eller rosmarin og hvitløk. Her kan du prøve deg fram med det du selv liker.

Oppskrift på 3 gode kryddersmør finner du her

FLERE GODE OPPSKRIFTER PÅ RESTEMAT FINNER DU HER