I jula spiser vi lomper og lefser både til frokost og middag. Da er det lett å bomme litt på innkjøpet og få rester av lomper og lefser etterpå. Her er 3 gode snacks du kan lage med restene.

Det er lett å glemme at man har rester av lomper og lefser, og de kan bli liggende og mugne i brødskuffen. Det er det heldigvis enkelt å gjøre noe med! For hvem har ikke lyst på enkel og god snacks på kvelden i jula? Disse rettene kan du både spise mens du ser en film i sofaen eller servere som forrett eller snacks på julefesten.
Du kan bruke både potetlefser og lomper i disse oppskriftene, men ikke søte lefser som er vanlig på Vestlandet og i Nord-Norge. 

3 deilige oppskrifter på rester av lomper og lefser finner du under filmen:

Vil du ha flere restetips med julemat? Du finner mange gode forslag her.

3 snacks med rester av lomper og lefser:

Lefserull med spekeskinke med rester av lomper og lefser.

Spekeskinke og avokadokrem er nydelig i lefserull.

1. Lefserull med spekemat og avokadokrem

Har du lomper eller lefser til overs, kan du lage deilige lefseruller. Perfekt når du er litt småsulten eller skal servere tapas eller fingermat i juleselskapet. Du kan gjerne sette en tannpirker eller cocktailpinne gjennom hvis du vil gjøre det lettere å forsyne seg av maten. Avokadokremen kan erstattes med kremost. Du kan også fylle lompene med røkelaks, kremost og dill, oppskriften finner du her.
 
Til 4 porsjoner:

  • 1 stor avokado
  • 2 ss lettrømme
  • 1 ts sitronsaft
  • 0,25 ts pepper
  • 2 ts persille, finhakket
  • 2 store lomper eller lefser
  • 100 g spekeskinke, i tynne skiver
  • 25 gram ruccolasalat

 

Slik gjør du:

  1. Del avokadoen i to og skrap ut innmaten. Mos med gaffel og rør inn lettrømme, sitronsaft, pepper og persille.
  2. Smør avokadokremen i et jevnt lag utover tortillalefsene.
  3. Legg på spekeskinke og ruccolasalat og rull tett sammen. Skjær litt på skrå i passe store munnfuller.
Chips med rester av lomper og lefser.

Lompechips er perfekt når du er fysen på salt snacks.

2. Lompechips og dipp

Visste du at du enkelt kan lage hjemmelaget chips med lomperestene? Dette er perfekt kosemat i sofaen eller til taco og nachos, og er overraskende enkle å lage. Alt du trenger å gjøre er å krydre lompene, skjære dem i biter og steke dem i ovnen. Det smaker godt med dipp til chipsene, server gjerne tzatziki, guacamole, avokadokrem, salsa og rømme som dipp til lompechipsene. Smaken på chipsen kan også varieres, både tacokrydder og grillkrydder smaker godt.

Til 2 porsjoner trenger du:

  • 4 stk lomper eller lefser
  • 2 ss olivenolje eller rapsolje
  • 1 ts grovt flaksalt
  • 0,5 ts paprikapulver
  • 1 boks lettrømme
  • 1 pose Holiday kryddermiks
  • Salsa
  • Bladpersille    

Slik gjør du:

  1. Forvarm ovnen til 180 grader varmluft.
  2. Pensle lompene med olje på begge sider og dryss på flaksalt og paprikapulver.
  3. Bruk en pizzakutter til å skjære lompene i snipper eller trekanter.
  4. Legg snippene på bakepapirkledd stekebrett og stek midt i ovnen i 10 minutter. Pass på steketiden: lompene blir fort brent mot slutten. Avkjøl på rist.
  5. Rør sammen rømme og kryddermiks til dipp. Server lompechipsene med salsa og rømmedipp.
     
Toast i vaffeljern med rester av lomper og lefser.

Vaffeljernet kan brukes til så mangt, hva med lompetoast?

3. Lompetoast i vaffeljern

Dette er perfekt når du er litt småsulten eller har lyst på litt mettende snacks. Og det er like enkelt som genialt, alt du trenger er lomper, litt pålegg og et vaffeljern. Et par minutter i vaffeljernet, og du har en sprø «toast» med deilig, smeltet ost og spekeskinke.

Du kan selvfølgelig ha annet pålegg i toasten; prøv med salami, skinke, fårepølse og forskjellig typer ost. Pesto kan erstattes av ketchup hvis du liker det bedre. Hvis du vil servere lompetoast som fingermat på julefesten, kan du dele dem opp i pene stykker og ha på et fat sammen med salaten.
 
Til 2 porsjoner trenger du:

  • 4 runde lomper eller lefser
  • 2 ss grønn pesto
  • 4 ss revet gulost
  • 4 skiver spekeskinke
  • 4 skiver tomat
  • Grønn salat
  • Basilikum, kan sløyfes
     

Slik gjør du:

  1. Smør grønn pesto på to av lompene. Fordel revet gulost på lompene og legg de andre lompene på toppen.
  2. Stek lompetoastene til osten har smeltet.
  3. Server med spekeskinke, tomatskiver, grønn salat og basilikumblader.