La sansene guide deg i kjøleskapet og ikke la deg styre blindt av datomerkingen. Her er noen enkle tips som hjelper deg å kaste mindre mat.

«Best før» kan også bety «god etter». Matvarene holder lenger enn du tror og oppbevarer du dem riktig, kan de spre matglede lenge etter utløpsdato. Så lenge maten ser grei ut, lukter som den skal, smaker som forventet og er oppbevart riktig er det ingen grunn til å kaste.

Selv når det kommer til produkter merket «Siste forbruksdato» kan du la sansene og sunn fornuft guide deg.

Øyne, nese og munn er langt bedre verktøy enn en utløpsdato for å vurdere når mat skal kastes. De forteller deg om maten har forandret utseende, lukter annerledes enn den skal, har fått en bismak eller kjennes «rar» ut.

Råvarer som har holdbarhet etter best før-datoen

Bruk sansene når du skal sjekke om råvarene fortsatt kan spises.

Se på maten
Synet styrer mye når det kommer til maten vi spiser. Vi tiltrekkes ofte av et perfekt ytre, og når vi skal redde mat trenger vi en liten omprogrammering.
Grønnsaker og frukt er like spiselige selv om de er litt inntørket eller med små skader. Skjær bort ødelagte og uappetittlige overflater og bruk resten.
Mugg er ikke så delikat, men på harde oster holder det skjære bort 1 centimeter av overflatene.

Ferskt kjøtt og fisk, yoghurt, og myke oster med synlig mugg eller endret konsistens og farge må kastes.
 
Lukt på maten
Bruk luktesansen til å vurdere om matvarene fremdeles er brukbare eller ikke. Har du vakuumpakket kjøtt og fisk som nettopp har gått ut på dato kan du åpne pakningen og la råvarene ligge noen minutter i romtemperatur. Hvis det lukter OK er det ingen grunn til å kaste.

Holdbarhet på fisk og skalldyr.

Fisk og skalldyr holder seg best i originalemballasjen, og må oppbevares kaldt i kjøleskapet.

Smak på maten
Smaksløkene våre kjenner raskt om maten svarer til forventningene eller ikke. En liten bismak kan bety at matvaren ikke lenger er spiselig.
I noen tilfeller kan matvaren likevel reddes ved å brukes på en annen måte. Surnet melk og fløte er for eksempel perfekt å bruke i kaker, bakst og vaffelrøre.

5 gode tips: Gudrun kaster nesten ikke mat

5 tips som forlenger holdbarheten

  1. Oppbevar matvarene som anbefalt på forpakningen.
  2. Behold originalemballasjen på så lenge som mulig. Den er laget for å beskytte matvarene.
  3. Hold kjøleskapet ryddig. Det gir oversikt over hva du har og det er lettere å holde kontroll over hva som må spises først.
  4. Sørg for at temperaturen i kjøleskapet ligger mellom 2-4 grader.
  5. Avkjøl restemat raskt for å bevare smaken og hindre bakterieutvikling.