Har du bakt for mange julekaker, eller har fått noen ødelagte kaker, har du et godt utgangspunkt for å lage noe godt. Her får du våre 3 favoritter med julekakerestene.

Hvis du har lyst til å lage en liten julevri på desserter, kaker og konfekt, er rester av julekaker et perfekt utgangspunkt. Disse oppskriftene er også geniale hvis du har bakt julekaker som ikke ble helt som de skulle, eller kanskje har knust i boksen. Kakesmuler er nemlig det vi er på jakt etter!

Knus julekakene godt med en kjevle eller bruk undersiden på en kasserolle. Et godt tips er å ha kakene i en plastpose før du begynner - så unngår du å få smuler utover hele kjøkkenet.

Oppskriftene finner du under filmen:

Ønsker du flere restetips? Se flere restematfilmer i vår YouTube-kanal.

3 oppskrifter med rester av julekaker:

Ostekake med rester av julekaker.

Syrlig ostekrem og pepperkaker er en uslåelig kombinasjon.

1. Ostekake med pepperkakebunn

Har du pepperkaker til overs, er denne ostekaken helt perfekt. Den gode kryddersmaken er nydelig til den syrlige ostekaken. Du kan gjerne lage denne kaka en liten stund før, den holder fint et par dager i kjøleskapet. Du kan pynte kaken med forskjellig julegodt du har i huset, for eksempel polkastenger, bær og pepperkaker. Gi gjerne kaken et melisdryss rett før servering.
 
Dette trenger du (24 cm springform):

  • 300 g pepperkaker
  • 150 g smør (i terninger)
  • 1 pk sitrongelépulver
  • 2,5 dl kokende vann
  • 1 beger kremfløte
  • 200 g kremost naturell
  • 50 g kremost med smak av mandarin og ananas 
  • 1 beger lettrømme
  • 100 g melis
  • 1 ts vaniljesukker

Bringebærlokk:

  • 1 pk bringebærgelépulver
  • 2,5 dl kokende vann

 
Slik gjør du:

  1. Knus pepperkakene i en foodprossesor, bland inn smøret og kjør til en jevn masse. Ha bakepapir i bunnen av en 24 cm springform. Trykk pepperkakeblandingen jevnt ut i bunnen av formen.
  2. Stek kakebunnen i en forvarmet ovn på 170 ˚C i 10 minutter og sett til avkjøling.
  3. Løs opp sitrongelépulveret i det kokende vannet og sett til avkjøling.
  4. Visp kremostene, rømme og melis godt sammen i en foodprossessor eller håndmikser.
  5. Pisk kremfløte til krem og sett den kaldt.
  6. Bland den avkjølte geléen sammen med kremost, rømme, melis og vaniljesukker. Bland kremen forsiktig inn. Hell fyllet over pepperkakebunnen i formen og sett kjølig til kaken har stivnet.
  7. Lag lokket: Løs opp bringebærpulveret i det kokende vannet. La det avkjøle helt og hell det over ostekaken som fortsatt står i formen. Avkjøl ostekaken til geléen har stivnet.
  8. Løsne kaken fra formen og sett på et serveringsfat og pynt med det du ønsker.
Tilslørte bondepiker med rester av julekaker.

Har du smakt tilslørte julepiker?

2. Tilslørte bondepiker med julevri

Tilslørte bondepiker er en deilig dessert hele året. Bruker du julekaker istedenfor brødrasp, så får denne tradisjonsdesserten en herlig julevri. Hvis du ønsker en litt lettere variant kan du bytte ut kremen med mager Kesam, og lage eplemos helt uten sukker. Denne desserten egner seg godt når du skal ha selskap, både kakesmuleblandingen og eplemosen kan stå klare før gjestene kommer, så trenger du bare å vispe krem og fordele i glass rett før servering.
 
Til 8 porsjoner:

  • 4 dl smuler av tørre julekaker
  • 50 g pistasjnøtter, ristet og grovhakket
  • 2 dl kremfløte
  • 1 dl crème fraîche
  • 1-2 ss siktet melis
  • 3 dl eplemos

 
Slik gjør du:

  1. Knus kakene til smuler og rist dem sprø i en varm stekepanne. Avkjøl.
  2. Grovhakk pistasjnøttene og rist i tørr stekepanne. Avkjøl.
  3. Visp kremfløte, crème fraîche og melis til luftig krem.
  4. Anrett eplemos kakesmuler og krem lagvis i porsjonsglass. Topp med hakkede nøtter.
Punsjboller laget på rester av julekaker.

Punsjboller er deilig julekonfekt.

3. Punsjboller

Punsjboller hører jula til! Her kan du bruke alle typer kakerester, både formkaker, kjeks og tørre småkaker. Vi har brukt forskjellige typer julekaker. Tøm gjerne kakeboksen for smuler og knuste kaker som du ellers ville kastet. Disse små munnfullene er perfekte å sette fram til kaffen. Rull dem i forskjellig pynt, så blir de ekstra fine på kakefatet.
Du trenger ikke knuse julekakene helt, noen litt større biter innimellom gir punsjbollene en ekstra god konsistens. 
 
Til ca. 30 stk:

  • 100 g 70% kokesjokolade
  • 2 ss sterk kaffe
  • 20 dråper (ca. 1 ts) romessens
  • 250 g julekakesmuler
  • 100 g smør, romtemperert
  • 2 stk eggeplommer
  • 1-2 ss kakaopulver
  • 1-2 ss kokosmasse
  • 1-2 ss perlesukker
  • 1-2 ss pistasjnøtter, finmalte

 
Slik gjør du:

  1. Smelt sjokoladen forsiktig over vannbad og rør inn kaffe og romessens. Kaffen og essensen kan erstattes med mørk rom. La det avkjøles litt.
  2. Knus kakesmulene godt, enten i en food processor eller med en kjevle.
  3. Pisk smør, eggeplommer og sjokolade sammen med en håndmikser på høy hastighet. Det gjør ikke det noe om det blir klumper i sjokolademassen.
  4. Tilsett kakesmulene og rør alt godt sammen. Dekk til og sett kaldt i 30-60 minutter.
  5. Bruk hendene eller et par skjeer og form deigen til små boller.
  6. Trill punsjbollene i kakao, kokosmasse, perlesukker og pistasjnøtter. Oppbevar i tett boks i kjøleskapet.