Vet du hvordan du får best holdbarhet på maten? Her er våre beste tips for oppbevaring av mat i både kjøleskapet og i fryseren.

Riktig oppbevaring av maten kan forlenge holdbarheten. Det er viktig at maten kommer raskt i kjøleskapet etter handleturen, og at maten blir håndtert og plassert riktig i kjøleskapet. Kjøleskapstemperaturen bør ligge stabilt på 2-4 grader.

  • Kjøtt og fisk bør ligge i originalemballasjen.
  • Det er viktig maten ikke utsettes for store temperatursvigninger. En lang kjøretur i varm bil vil redusere holdbarheten.
  • Egg bør helst ligge i kartongen. Der er de både beskyttet mot støt og mot råvarer som avgir mye lukt. Norske egg har mye lenger holdbarhet enn datomerkingen. 
  • Ha faste plasser for maten i kjøleskapet. Det gir orden og god oversikt som kan spare penger på unødig innkjøp.
  • Bruk klimasonene dersom kjøleskapet har det. De er optimalisert for de forskjellige matvaregruppene.

Se Gudruns 5 gode tips: Gudrun kaster nesten ikke mat

Se vårt beste tips til oppbevaring av melk, du finner flere oppbevaringstips i vår YouTube-kanal

5 tips til best holbarhet i fryseren

  1. Pakk råvarene godt inn med minst mulig luft rundt. Luft forlenger innfrysningstiden og kan skape iskrystaller som forringer kvaliteten. Bruk vakuummaskin hvis du har det.
  2. Merk emballasjen med dato, vekt og innhold slik at det blir enkelt å identifisere senere.
  3. Ved nedfrysing større mengder, senk temperaturen til -25 grader eller mindre for å korte ned på innfrysningstiden.
  4. Isdannelser kan bety ustabil temperatur. Avis fryseren med jevne mellomrom og forsøk å holde temperaturen på -18 grader.
  5. Ikke bruk frysen som en «søppelkasse» for dårlig mat. Ingen råvarer blir bedre av å ligge i fryseren.  

Se var store guide: Kan du spise mat etter "best før"-datoen?

Holdbarhet på mat, urter på en benk.

Frys urterestene! Legg stilkene i en passende oppbevaringsboks for mat og legg i fryseren. Da har du alltid ferske urter for hånden.

Flere gode oppbevaringstips finner du i vår YouTube-kanal

Så lang er holdbarheten i fryseren

Fryseren kan både kan minske matsvinn og spare penger. Her er oversikten over hvor lenge maten holder seg i fryseren (oppgitt i måneder):
 
Kjøtt
Svinekjøtt, magert: 6
Svinekjøtt, med fett: 3
Storfekjøtt: 10-12
Lammekjøtt: 10-12
Viltkjøtt: Over 12
Kylling: 4
Kalkun: 1-2 år
Kyllingkjøttdeig: 2
Medisterdeig: 3
Kjøttdeig/karbonadedeig: 4
Pølser: 3
Spekemat: 6
Kjøttpålegg: 1-2
Innmat: 3
Middagsrester/gryter/supper: 3-6
Kraft og buljong: 3-6
 
Fisk og skalldyr
Mager fisk: 6
Havfet fisk: 3-4
Fet fisk: 3
Skalldyr: 3-6
 
Meieriprodukter
Melk, fløte, rømme: 4
Smør, margarin: 6-9
Iskrem: 2-3
Fet ost, revet ost: 3-4
 
Brød og bakevarer
Brød og rundstykker: 6-7
Kaker og søt bakst: 3-6
Tørre kaker og kjeks: 6-8
Kaker med krem/glasur: 1
Deig: 1
 
Grønnsaker, frukt og bær
Frukt og grønnsaker (bør forvelles først): 8-12
Bær: 12
Urter og bladgrønnsaker: 12
Sopp (bør forvelles først): 12
 
Kilde: matprat.no
 En lien huskeregel før du fryser maten:

Så lang holdbarhet har maten

Husk å pakke maten godt og merke pakken med dato, vekt og hva den inneholder. Så er det lettere å finne fram i fryseren senere.