Har du rester av rømme, fløte eller kefir i kjøleskapet? Ikke la dem gå til spille, de gjør nesten alt av bakst og kaker enda bedre.

Har du et halvt beger rømme eller en skvett fløte igjen er det bare å glede seg. Meierirester er gull å ha for hånden; de gjør nemlig kaker og vafler ekstra saftige og gode. Og har du créme fraîche kan du gjøre smaken på sauser og gryter enda bedre. (3 gode oppskrifter finner du lenger ned i saken)

 

Slik oppbevarer du meieriprodukter:

  • Meieriprodukter må oppbevares i kjøleskap, helst i originalemballasjen.
  • Du kan fryse meieriprodukter, men vær klar over at rømme og créme fraîche endrer konsistens etter tining.
  • Bruk sansene før du kaster, best før-datoen betyr ikke nødvendigvis at produktet er dårlig etter. Så lenge det ikke smaker surt eller beskt, eller konsistensen har endret seg, kan du bruke meierirestene i maten. Men har produktet fått mugg eller gjær, må du kaste det. 

3 gode oppskrifter til meierirestene:

Lag vafler med rester av meieriprodukter.

Vaflene blir bare enda bedre med syrnede meieriprodukter.

1. Vafler
Har du rester av meieriprodukter som kefir, fløte, rømme eller yoghurt naturell er det ypperlig å bruke i vaffelrøra. Bare erstatt noe av melken som står i oppskriften. Du kan også bruke melk og syrnet melk som har gått ut på dato, så lenge den lukter og smaker godt.

Oppskrift på verdens beste vafler finner du her.

Lag sjokoladekake med rester av meieriprodukter.

Denne sjokoladekaka er en av våre mest populære kaker.

2. Sjokoladekake
Visste du at sjokoladekaka blir ekstra saftig med litt rømme i? Du kan også bruke andre meieriprodukter, som crème fraîche, melk, yoghurt naturell, kefir og kulturmelk. Den lett syrlige smaken av meieriproduktene gir god balanse til den mektige sjokoladen, og er med på å gjøre kaken ekstra saftig og god, uten at den blir for kompakt. Men jo fetere meieriproduktene er, desto fyldigere smak får kaken.
 
Oppskrift på saftig sjokoladekake i langpanne finner du her

Lag rømmedressing med rester av meieriprodukter.

Rømmedressing setter en ekstra spiss på salater og er godt tilbehør til grillmat.

3. Dressing
Rømmedressing er nydelig tilbehør til grillet og stekt kjøtt og pizza, og til pastasalat. Det er perfekt når du ønsker å gi litt ekstra smak til lunsj- eller middagsretten. Du kan lage en enkel rømmedressing slik: Rør sammen rømme og hakket hvitløksfedd, salt og pepper. Har du noen urter kan du finhakke dem og blande i, hvis du vil. Rømmedressing er også godt til en grønn salat. Og har du noen rester av crème fraîche eller kvarg (f.eks. Kesam) også, kan du gjerne ha i det.

Oppskrift på rømmedressing med sitron og sennep finner du her.
 
FLERE GODE OPPSKRIFTER PÅ RESTEMAT FINNER DU HER