Har du rester av epler er du heldig! Her får du tre gode oppskrifter til frokost, middag og dessert.  

Har du rester av epler, kan lage uendelig mye god mat. Epler er perfekt ingrediens til søte saker som pai og kaker, men også deilig middagstilbehør og pålegg.

Epler bør helst oppbevares i kjøleskap eller i et kjølig rom. Plasserer du eplene med stilken opp i en trekasse i en kjølig kjeller, kan eplene vare i månedsvis. Oppbevar gjerne eplene i plastemballasje, som beskytter mot uttørking.

3 oppskrifter med rester av epler

Lag eplekake med rester av epler.

Hvem kan vel motstå duften av nystekt eplekake?

1. Eplekake
Har du overflod av epler i hagen, er det perfekt å lage eplekake. De norske eplene er både faste, syrlige og saftige, og passer perfekt til bakst. Denne eplekaken fra Hardanger gjestegård er stekt i en jernstekepanne, som gir den en sprø og deilig skorpe og mykt, godt eplefyll. Server gjerne is eller krem til.

Oppskrift på eplekake i stekepanne finner du her

Rester av epler kan bli godt tilbehør til middag.

Epler og rotgrønnsaker er en kjempegod kombinasjon, og passer til alt fra julepølse til koteletter.

2. Middagstilbehør
Ovnsbakte eplebåter er fantastisk tilbehør til svinekjøtt og pølser. Fjern eplehuset og del eplene i båter og bak dem ved 180 grader i cirka 10 minutter. Du kan også steke dem i panna sammen med smør. Varme eplebåter smaker godt sammen med ovnsbakte rotgrønnsaker og litt rosmarin, og er nydelig tilbehør til mange typer kjøtt.
Oppskrift på stekte epler og rotgrønnsaker finner du her

Lag eplemos med rester av epler.

Eplemos uten sukker passer godt som pålegg, i kaker og til litt sunnere tilslørte bondepiker.

3. Eplemos
Hjemmelagd eplemos er nydelig på brødskiva, i havregrøt, til tilslørte bondepiker og i bakverk. Skrell eplene, fjern kjernene og del dem i små terninger. Kok eplebitene i vann, litt sitronsaft og en vaniljestang delt i to på lav temperatur til de er helt myke. Fjern vaniljestangen, mos blandingen og ha på rene glass. I denne oppskriften har vi brukt modne, norske epler, som gjør at vi ikke trenger tilsatt sukker.
Oppskrift på eplemos uten sukker finner du her

Oppbevaring av epler, plommer og pærer

Visste du dette? Flere gode oppbevaringstips finner du i vår YouTube-kanal

OG DU FINNER FLERE GODE OPPSKRIFTER PÅ RESTEMAT PÅ NETTSIDEN VÅR HER