Løk er en av de mest anvendelige grønnsakene vi har, og kan brukes i mange retter. Løken endrer både smak og konsistens etter hvordan du tilbereder den.

Har du rester av løk, er det bare å glede seg. Løkfamilien er stor, og du finner løk i mange former og varianter, blant annet gul løk, rødløk, sjalottløk, småløk, purre og vårløk.

Hvis du skal oppbevare løk lenge, bør den helst ligge i et nett eller papirpose på et mørkt og kaldt sted. Skal du bruke løken i løpet av et par uker kan den godt oppbevares i romtemperatur, men unngå direkte sollys og varme overflater.

Slik bruker du rester av løk:

Stekt løk og sei med rester av løk.

Stekt løk er klassisk tilbehør til stekt sei.

1. Stekt løk

Stekt løk er klassisk tilbehør til både karbonader, biff og seibiff. Det er ikke vanskelig å lage stekt løk, du trenger bare sette av god tid slik at løken rekker å bli myk og god, uten å bli svidd. Skjær løken i tynne ringer og la den steke forsiktig inn med smør og sukker. Resultatet blir en myk, karamellisert, gyllenbrun og søt løk.

Oppskrift på stekt løk finner du her

Lag sild med rester av løk.

Ingen jul uten tomatsild og rømmesild!

2. Sild
Ingen julefrokost uten sild! I Sverige spiser man sild året rundt, og det er jo egentlig ingen grunn til å la være. En viktig bestanddel i de fleste sildetyper er løk, enten gul løk eller rødløk. Når du skal legge sild er det viktig å bruke helt rene glass, for å forhindre bakterievekst. Vask glass og lokk godt og la glassene tørke ved 100 grader i ovnene til glassene er helt tørre, cirka ti minutter. Lag silden ett døgn før du skal servere den, sild trenger tid i kjøleskapet for å sette seg. Sild er holdbar i kjøleskapet i cirka to uker.

Oppskrift på rømmesild og tomatsild finner du her
 

Løksuppe med rester av løk.

Fransk løksuppe er en billig og god måte å spise opp løken på.

3. Suppe
Fransk løksuppe er en enkel hverdagssuppe, og er både billig og velsmakende. Når løken utsettes for lav varme over lang tid blir den karamellisert, og smaken blir dyp med god sødme. Dette er selve basisen i en fransk løksuppe, i tillegg til den ostegratinerte brødskiven på toppen. Du kan enkelt lage løksuppe til mange gjester, bare husk å lage suppe og gratinert brød hver for seg.

 Oppskrift på fransk løksuppe finner du her

FLERE GODE OPPSKRIFTER PÅ RESTEMAT FINNER DU HER