Har du rester av tomater kan du lage herlige sauser og god suppe. Putt dem i fryseren, så er aldri hverdagsmiddagen langt unna.

Har du rester av tomater trenger du ikke kaste dem selv om de er blitt litt skrukkete. Modne tomater har utviklet mye sødme og egner seg veldig godt til varmebehandling. Du kan koke eller ovnsbake tomatene, og fylle fryseren med gode supper og sauser. 

Riktig oppbevaring av tomater er viktig. Tomater trives ikke så godt i kjøleskapet, men bør helst oppbevares i romtemperatur. La dem gjerne stå på kjøkkenbenken, slik at de beholder den fyldige, gode smaken. Dekorativt er det også!

Flere gode restemat-tips finner du i vår YouTube-kanal.

4 gode oppskrifter med rester av tomater

Lag tomatsaus med rester av tomater.

La pastasausen stå og småkoke i 2-3 timer, så blir den kjempegod!

1. Pastasaus

En god pastasaus i fryseren er snarveien til en god middag. Med denne tomatsausen kan du lage italienske pastaklassikere som spagetti bolognese og lasagne, i tillegg er den perfekt som pizzasaus og som utgangspunkt for tomatsuppe. Frys gjerne sausen ned i mindre porsjoner, så har du alltid en tomatsaus for hånden.
Du kan bruke ferske tomater istedenfor hermetiske tomater i pastasausen, eller bruke halvparten av hver. Del tomatene i båter og bak dem sammen med løk og hvitløk i ovnen i cirka 20 minutter. Mos alt sammen med en stavmikser og spe med litt av pastavannet.

Oppskrift på spagetti Bolognese med hjemmelaget pastasaus

Lag tomatsuppe med rester av tomater.

Tomatsuppe er manges hverdagsfavoritt!

2. Suppe

Godt modne tomater er perfekt når du skal lage tomatsuppe. Du kan gjerne bruke en blanding av ulike tomatsorter, det gir bare enda bedre smak. Del tomatene i to og bak dem i ovnen sammen med løk og hvtløk. Har du ikke nok ferske tomater, kan du spe på med hermetiserte tomater. Vi har også et lite suppetriks på lager; rør inn et par spiseskjeer med kremost på slutten av koketiden, så blir suppa ekstra kremete og god. Godt tilbehør til tomatsuppe er viktig, hva med sprøstekt skinke, hjemmelagde krutonger og kokt egg?

Oppskrift på hjemmelagd tomatsuppe med herlig tilbehør finner du her.

Lag ketchup med rester av tomater.

Fyll ketchupen på sterile glass, så er holdbarheten lang.

3. Ketchup
Hvis du virkelig vil invitere til pølsefest av ypperste klasse, skal du prøve deg på å lage ketchupen selv. Overraskende enkelt og så godt! Har du rester av tomater liggende, så kan du erstatte litt av de hermetiske tomatene med dem. Denne ketchupen er perfekt for deg som er opptatt av sukkerinnholdet i maten, i denne oppskiften har vi brukt lite sukker. Vi har også brukt enkle råvarer, som du sannlynligvis har på kjøkkenet allerede.

Oppskrift på hjemmelagd ketchup finner du her

4. Tørkede tomater – sunn og god snacks

Tørkede tomater smaker kjempegodt som snacks. Del cherrytomater i to og større tomater i fire, dryss over timian eller oregano og tørk dem i ovnen på 50 grader til de er helt tørre (men ikke så lenge at de blir sprø). Det tar noen timer. Oppbevar dem i en lufttett boks eller et kjølig sted, da holder de  seg lenge.

FLERE GODE OPPSKRIFTER PÅ RESTEMAT FINNER DU HER