Ingen søndag uten vafler! Her er de hemmelige ingrediensene som hever vaffelopplevelsen.

Ingenting slår duften av vafler en søndags formiddag, og ingenting smaker vel bedre til kaffen enn en vaffel med brunost, syltetøy og rømme. 

– De norske vaflene er best i verden, sier Norges ukronede vaffeldronning, Stine Åsland. – Hele verden spiser vafler, men de norske vaflene er annerledes fordi de ikke bare er et produkt, men en kultur, sier hun.

Hun viser til at vaffelsalg er mange barns første betalte jobb, og at det er en uvurderlig inntektskilde for mange lag og foreninger.

– De barna er morgendagens ledere! Og du kan helt klart si at Norge er bygget på pølser, is, brus og vafler. Men kanskje den viktigste kulturen som knyttes til vafler, er kosen. Vafler er synonymt med hygge og familie. Også er det alle tradisjonene rundt selve vaffellagingen. I Norge finnes sikkert 2 millioner forskjellige oppskrifter, og alle mener at de har den beste. Dette inspirerer meg, sier Åsland.

Tre ting å huske på 

Hun har laget vafler siden hun var 21 og drev bensinstasjon. Erfaringene endte med at hun startet sitt eget firma, Telemarkrøra, som leverte både røre, vaffeljern og opplæring. Gode vafler er nemlig mer enn en god oppskrift.

– Det viktigste for gode vafler er skikkelig smør, og kjærlighet. Jeg pleier å si at alle som liker å lage vafler, får vellykkede vafler, sier Stine.

I Norge har vi laget vafler siden 1700-tallet, men aldri har de vært så varierte som nå. Eller så mange. Vi lager så mye vafler, at det blir til både hverdags og fest. Vi lager vaffelkaketårn, bringebærvafler og taco-vafler! Vi bytter sågar gjerne ut brødskiva med en grov vaffel.

– Det er så gøy å se all innovasjonen! Da jeg ga ut boken ”Jeg elsker vaffel” for fire år siden, lurte folk på hva i all verden jeg drev med. I dag kan jeg si det samme til dem.

Boken har oppskrift på fire grunnrører, og 40 måter å servere dem på. Åsland solgte seg ut av Telemarkrøra i 2014 og flyttet til Minneapolis for å starte firmaet Nordic Waffles. Å gå fra et marked på 5,5 millioner vaffelhungrige nordmenn til 330 millioner amerikanere var Soria Moria for Åsland.

– Jeg er eventyrlysten, og måtte prøve. Jeg har lyst til at alle skal få smake norske vafler, og her har de tatt imot meg med åpne armer. Vaflene selger som varmt hvetebrød, sier hun.

Selv liker Stine vaflene best med kardemomme og rømme i røra, også spises de varme med økologisk smør fra Røros meierier og brunost fra Den blinde ku.

Her er altså ekspertens 3 beste vaffel-tips: 

  1. Skikkelig godt smør
  2. Rømme og kardemomme i røra 
  3. En god dose kjærlighet

– Ellers så vil jeg ha en grov røre, og spise vaflene med spekeskinke, kremost og litt vårløk. Jeg finner hverken rørossmør, brunost eller spekeskinke her, men når jeg får besøk får de lov å smugle med litt inn til meg, sier hun.

Oppskrift på vaffelrøre

Du trenger:

  • 100 g meierismør eller kviteseidsmør
  • 5 dl hvetemel
  • 5 ss sukker
  • 1 ts bakepulver
  • 2 ts kardemomme
  • 1/2 ts salt
  • 5 dl melk
  • 5 egg
  • 3 dl rømme

Slik gjør du:

  1. Smelt smøret og sett til avkjøling.
  2. Bland hvetemel, sukker, kardemomme og bakepulver i en bolle, og spe med melken, litt etter litt. Rør godt mellom hver gang, så røren ikke blir klumpete.
  3. Rør inn ett og ett egg, og avslutt med smøret og rømmen. La røra svelle i ½ time.
  4. Stek i vaffeljern, server med brunost, syltetøy eller smørkrem.

Oppskriften er inspirert av matprat.no

10 nye vaffel-vrier 

Klar for å variere tilbehør og ingredienser? Her er noen tips til eksperimenter du kan gjøre med vafler:

  • Grove vafler, med havregryn, grove meltyper og linfrø i røra, er et godt alternativ til brødskive. Brunost, cottage cheese og syltetøy, eller kaviar og hvit ost er gode påleggsforslag. Perfekt som turmat!
  • Vaffelkake: Legg vafler i tårn med krem og friske bær mellom hver. Avslutt med krem og bær. 
  • Middagsvaffel: Bruk grov eller fin vaffel og fyll med gryteretter, salater og kjøtt eller fiskekaker med råkostsalat. For eksempel. Her er det bare å eksperimentere!
  • Bringebærvaffel: Ha bringebærbiola i røra. Vaflene blir fine og svakt rosafargede. Perfekt til valentinsdagen! Server med friske bringebær og krem. 
  • Glutenfrie vafler: Absolutt aktuell i våre dager. Du bruker glutenfrie melsorter, som maizena, mandelmel eller glutenfritt hvetemel.
  • Sjokoladetrukne vafler: Smelt sjokolade og dypp vaffelhjertene helt i den, legg på bakepapir til sjokoladen stivner. Fint alternativ til sjokoladekjeks.
  • Arme vafler: enten kan du lage dine arme riddere i vaffeljernet, altså dynke brødskiver i egg, strø på sukker og kanel og steke i vaffeljernet, eller du kan dynke tørre vaffelhjerter i egg, strø på sukker og kanel og steke i panne. Server med lønnesirup og litt vaniljekesam. 
  • Frokostvafler: Vaffel med egg og bacon, vaffel med posjert egg og hollandés, vaffel med ost, skinke og tomater... 
  • Sjokoladekake-vaffel: Ha kakao i røra. Vil du ta den helt ut serverer du med en sjokoladesmørkrem og topper med seigmenn.
  • Taco-vaffel: Bytt ut tortillaen og taco-skjellet med en vaffel. Helt crazy og veldig gøy.

Sjekk også hvordan du lager perfekte sveler.