Å lage deilige, sprø knekkebrød er ingen heksekunst. Det er bare én viktig ting du ikke må glemme.

Hjemmebakte knekkebrød er enkelt å lage og smaker nydelig både med og uten pålegg på. Ved å bløtlegge frø og kjerner før du baker knekkebrødene får du frokostmat som er mildere for magen og gir en god start på dagen. Samtidig blir næringsopptaket større og kroppen kan ta til seg blant annet mineralene jern og magnesium som finnes gjemt i knekkebrødets innhold.

Gryn, nøtter, frø og kjerner er kjent som sunt for oss å spise, men må tilberedes på korrekt måte om vi skal dra best mulig nytte av dem. I ytterste del av skallet finnes det nemlig noe kalt fytinsyre som beskytter frøet fra å bli fordøyd. På denne måten kan frøet beskytte seg selv og først spire når det har kommet i jorden og på en plass der det kan vokse. Ganske smart, men ikke så bra for oss som vil ha mest mulig næring ut i fra det vi spiser.

 

Å lage deilige, sprø knekkebrød er ingen heksekunst. Det er bare én viktig ting du ikke må glemme. Oppskrift på knekkebrød.

 

Magevennlig mat

I gamle dager var ikke dette et problem, da var det vanlig praksis å bløtlegge nøtter og frø før man spiste dem. Og ikke minst bakte de ved hjelp av surdeig. Med en sur deig og lang hevetid blir fytinsyren brutt ned, og resultatet er brød som er lettere å fordøye for deg.

Se også hvor enkelt du kan bake deilige surdeigsbrød.

For å oppnå det samme resultatet med knekkebrød kan du enkelt bløtlegge frøene over natten i vann med litt salt i. Vil du bløtlegge mer enn du trenger i første omgang kan du gjerne gjøre det, men da er det viktig å tørke dem ordentlig etterpå slik at det ikke blir mugg på dem. Tørkingen gjør du enten i en stekeovn som står på gløtt på svak varme eller i en dehydrator. Etter at nøttene eller frøene er tørket oppbevarer du dem i tett boks til du trenger dem neste gang.

For å lage disse knekkebrødene bløtlegger du frø og kjerner sammen med salt og vann i en bolle, og havregryn med salt og vann i en annen. Dagen etter heller du av vannet i bolle nummer en, skyller frøene i ett dørslag og blander det så inn i havregrynsgrøten. Denne massen stryker du jevnt utover to brett og steker i ovnen til de er ferdige.

Da er det bare å finne frem en fin boks, fylle med nybakte knekkebrød og glede seg til deilige måltider!

TO SMARTE TIPS:

 1. Dersom du ikke har tid til bløtlegging kan du benytte oppskriften slik den står, og så kan du heller ta deg tid til dette neste gang du skal bake knekkebrød.

 2. Ha i en teskje oregano, timian eller for eksempel kanel så får du deilig kryddersmak på knekkebrødene dine.

 

Å lage deilige, sprø knekkebrød er ingen heksekunst. Det er bare én viktig ting du ikke må glemme. Oppskrift på knekkebrød.

 

Oppskrift på knekkebrød

 

 • 400 g havregryn

 • 100 g linfrø

 • 100 g sesamfrø

 • 100 g solsikkefrø

 • 100 g gresskarkjerner

 • 7 dl vann (+ ekstra til bløtlegging)

 • 1 ts salt (+ 1 ts til bløtlegging)

 

Slik gjør du det:

 

Dag 1:

 1. Legg frø og kjerner i en stor bolle og fyll på med vann til alt er godt dekket. Bland in 1 ts salt og la dette stå på kjøkkenbenken dekket med et klede over natten.

 2. Bland havregryn med 7 dl vann og 1 ts salt i en annen bolle, dekk med klede og la dette også stå over natten.

 

Dag 2:

 1. Hell av vannet i bollen med kjerner og frø, og skyll gjerne disse i et dørslag. Bland inn de avrente kjernene og frøene med havregrynsblandingen.

 2. Sett stekeovnen på 160 grader varmluft og stryk blandingen jevnt utover tre bakepapirkledde stekebrett.

 3. Sett alle tre brettene inn i stekeovnen og la steke i 10 minutter. Ta så brettene ut av ovnen og rut opp til passe knekkebrød. Sett brettene tilbake i ovnen og stek i 20 minutter, bytt plass på brettene, og stek i 20 minutter til. 

 4. Gjør dette en gang til, slik at total steketid blir 10 + 60 min. Da skal knekkebrødene være sprø og tørre og kan avkjøles på en rist.

 5. Dersom noen ikke er helt tørre enda kan du ettersteke disse i 10-20 minutter til alene på en rist.