Den er gul, fløyelsmyk, blank - og litt våt. Sjekk hvordan du lager perfekt eggerøre, trinn for trinn.

Eggerøre er tradisjonsrik mat som de fleste liker, men hvordan lager man den perfekte eggerøre?

For å få den riktige myke og fuktige konsistensen, er det avgjørende å stoppe stekingen i tide. Mange glemmer at eggerøren fortsetter å steke i stekepannen når den tas av varmen.

Her er det du trenger for å lykkes med en smakfull og saftig eggerøre:

  • Ferske egg (gjerne romtempererte) av god kvalitet.
  • En god stekepanne, med belegg som ikke er skadet, og en slikkepott til å vende med under steking.
  • Eggene piskes godt sammen med en gaffel, ikke visp (kan gi luft).
  • 1 ss H-melk pr egg, og en liten klype salt i røren, så kan du bruke flaksalt etter steking.
  • Godt smør (ta ut 30 min før), 1 ss/15 g (med litt topp) pr egg.
  • Nykvernet sort pepper i sjenerøse mengder. Men pepre alltid eggerøren etter at den er ferdig. Om det er med fra starten blir pepperen overdøvende og fargen blir "skitten gul".
  • Legg eggerøren over på et fat med en gang den er ferdig, så den ikke fortsetter å ettersteke.

Slik gjør du:

  1. Slå sammen så mange egg du har lyst på og en spiseskje melk eller fløte per egg. Ha i litt salt. Vent med pepperen, den vil gjøre eggerøra grå om den kommer i før den stekes.
  2. Varm opp en stekepanne med godt med smør i. Hell i eggene og stek på svak til middels varme.
  3. Etter 30 sekunder skraper du det som har satt seg på bunnen av panna, ut mot kantene. Vent litt til et nytt lag har satt seg og dytt dette vekk fra bunnen. Fortsett slik og pass på at det ikke brenner seg.
  4. Når det begynner å bli mye fast materie, men allikevel godt med fuktig, ustekt egg igjen i panna, tar du av varmen og har i en spiseskje smør som får smelte og vendes inn helt til slutt.
  5. Smak til med salt og pepper og vend ev. inn et par spiseskjeer finhakket gressløk.
(Fra Familiekokeboka av Ole Martin Alfsen og Tom Victor Gausdal)
  

Dette er kanskje det aller viktigste å huske på:

  1. Stek på svak til middels varme.
  2. Rør jevnlig.
  3. Stopp i tide.

Foto: Per Sollerman

 

Godt til eggerøre

Eggerøre er like godt frokost, lunsj og middag, som til koldtbord og fest. Nydelig til røkelaks, perfekt følge til spekemat, og på ristet brød gjør den søndagsfrokosten perfekt. Her har vi samlet sammen noen nye og spennende vrier:

  • Med spinat, fetaost og pinjekjerner får eggerøren en smak av Hellas.
  • Eggerøre med parmesan og pesto er en utrolig smakfull variant. 
  • Sammen med sorte bønner og salsa får du en deilig tex mex-variant.
  • Server den med pølsebiter, soltørkede tomater og basilikum.
  • Sammen med røkelaks og avokado har du en mettende lunsj.
  • Eggerøre med sopp, tomat og bacon er herlig søndagsfrokost.
  • Middagstips: Eggerøre med kaldrøkt makrell servert sammen med en salat.

 Visste du at...

... egg er en fantastisk næringskilde som inneholder alle næringsstoffene vi trenger foruten C-vitamin? Egg er blant annet proppfull av høykvalitetsprotein.

 ... ifølge Norsk Landbrukssamvirke har vi ca 2,8 millioner høner i Norge og er selvforsynte med egg?